İnterkostal nevraljide, kaburga aralarında ağrı, yanma, uyuşma veya karıncalanma hissi gibi belirtiler görülebilir. Bu ağrılar genellikle kaburgaların altında veya arasında hissedilir ve solunum, öksürme, hapşırma veya vücut hareketleriyle artabilir. Ağrı, bazen sırtın arka kısmına veya göğsün ön kısmına yayılabilir.
Kaburga ağrısı veya göğüs kafesi ağrısı, göğüs bölgesinin alt kısmı ile göbeğin üst kısmı arasında herhangi bir yerde hissedilen ağrılarla kendini gösterir. Bu ağrılar dinlenme sırasında veya hareket ederken ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda ise hareketle birlikte ağrının şiddeti artar.
Akciğer Sorunları
Özellikle zatürre, akciğer enfeksiyonu veya akciğer kanseri gibi durumlarda, ağrı sağ kaburga altında hissedilebilir. Bu durumda, ağrı genellikle nefes alıp verme sırasında artar ve öksürük ile de şiddetlenebilir. Eğer akciğer sorunu şüphesi varsa, bir doktora görünmek önemlidir.
Kaburga ağrıları genellikle kendi kendine geçmesiyle bilinir ancak daha şiddetli seyreden kaburga ağrısı vakaları kişinin tıbbi tedavi almasını mecbur kılabilir.
Kaburga ağrısının tedavisi, ağrının nedenine bağlı olarak değişebilir. Eğer kaburgalarınız zorlanmışsa, dinlenmek ve ağrılı bölgeyi soğuk kompreslerle tedavi etmek yararlı olabilir. Ayrıca, ağrı kesiciler de ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Kaburga ağrısı her zaman ciddi bir durumun belirtisi olmayabilir, ancak şiddetli veya uzun süreli ağrılar, nefes almada zorluk, şiddetli şişlik veya morarma gibi belirtiler varsa bir sağlık uzmanına başvurmak önemlidir. Herhangi bir ciddi yaralanma veya sağlık sorunu durumunda, acil tıbbi yardım alınmalıdır.
Cevap: Kaburga kırığında tedavi ağrı kesici, kas gevşetici ve balgamın kolay çıkmasına yardımcı balgam sulandırıcı ilaçlar ile yapılır. Hastaya ıstırahat önerilir. Hafif oturur (450) pozisyonda yatması tavsiye edilir.
Eğer kaburgalara ait sinirler anatomik olarak bası altında kalırsa, iltihaplanırsa veya fiziksel olarak zarar görürse, ilgili dermatom boyunca anormal uyarılar oluşturarak ağrı şikayetine neden olur. Gelişen ağrı şikayeti, sinirsel bir ağrı olduğundan; ani, keskin, yanıcı veya elektrik çarpması şeklinde hissedilir.
Göğüs cerrahisi, göğüs kafesi içerisinde bulunan (kalp hariç), göğüs kafesini oluşturan bütün dokuların doğumsal hastalıkları, kanserleri, iltihabi ve benzeri hastalıkları ile travmalarının cerrahisiyle ilgilenen tıbbi birimdir.
Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü, kas-iskelet sistemindeki doğumdan gelen ve sonradan ortaya çıkan hastalıkları ile ilgilenmektedir. Bu hastalıkların tedavisinde ameliyat dahil farklı tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir.
Gaz sıkışması ve sancısı bel ağrısı yapar mı? Gaz sıkışması az da olsa bel ağrısı ya da vücudun başka bölgelerinde ağrıya neden olabilir. Özellikle gaz sıkışmasına bağlı olarak ortaya çıkan durum bel, sırt, kasık ve göğüs ağrısına yol açabilir.
Kaburga kırıkları genellikle bölgede meydana gelen şiddetli ağrı ile anlaşılır. Kaburgası kırık olan hastalar nefes alıp vermekte zorluk çekerler ve bu sebeple nefes alış verişi sırasında kaburgalarına baskı yapmak gereği hissederler. Bazı durumlarda ağrı olan bölgeye dokunulduğu zamanda bir çıtırtı hissi yaşanabilir.
Dalak; yaklaşık olarak yumruk büyüklüğünde, sol kaburganın hemen altında, mideyle komşu bir organdır. Kırmızı kan hücrelerini filtrelemesi ve vücudu enfeksiyonlara karşı koruması nedeniyle bağışıklık sisteminde oldukça önemli bir role sahiptir.
Kaburga kırıklarının en kolay anlaşılma yöntemi ise o bölgedeki ağrıdır. Hasta gerçekten nefes alıp verirken zorluk çeker, çoğu zaman eliyle kırılan kaburgasına baskı yaparak hareketlerini azaltmaya çalışır. Bu şekilde göğüs kafesi açılıp kapandıkça kırık uçları hareket eder, birbirine sürtünür ağrı yapar.
Kaburga kırığı iyileşme süreci genellikle altı ila sekiz hafta sürer.
Karın üst bölümünde, göbek ile kaburga kafesi arasındaki bölgeden ve tam orta hattan kaynaklanan fıtıklara epigastrik fıtık adı verilir.
Bu belirtileri olan kişiler mutlaka Göğüs Hastalıkları Bölümüne başvurmalıdırlar ve göğüs hastalıkları uzmanlarınca tedavi edilmelidirler.
Kaburgaların birleşme yerinde, şişme ile birlikte ya da şişme olmadan oluşan hassasiyet ana belirtidir, ancak, herhangi bir kalp ya da akciğer hastalığı olmadığından emin olmak için göğüs röntgeni, elektrokardiyogram ve kan testleri gerekebilir.
Kostokondrit, bir kaburgayı göğüs kemiğine (sternum) bağlayan kıkırdağın iltihaplanmasıdır. Kostokondritin neden olduğu ağrı, kalp krizi veya diğer kalp rahatsızlıklarını taklit edebilir. Kostokondrit bazen göğüs duvarı ağrısı sendromu, kostosternal sendrom veya kostosternal kondrodini olarak bilinir.
Karın sağ üst bölümünde olan ağrılardan karaciğer, safra kesesi ve yollarının hastalıkları ve ülser sorunları sorumlu olabilir. Karın sol üst bölümünde olan ağrılarının sebebi dalak, pankreas, ve karın şah damarının (aorta) hastalıkları olabilir.
Kaburga, göğüs kemiği ve omurlarla birleşerek göğüs kafesini yapan, sağ ve solda 12 tane olmak üzere toplam 24 tane olan yassı kemiklerin her biri. Göğsü çevreleyen göğüs kafesinin paralel kemiklerini oluștururlar.
Sol göğüs altında ağrı, birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. En yaygın nedenlerden biri, kas ve kemiklerdeki stres veya yaralanmadır. Bu ağrı genellikle nefes alırken veya hareket ederken daha da kötüleşir. Ayrıca, sol göğüs altında ağrı, sindirim sistemi sorunlarından kaynaklanabilir.
Bir kısım hastada ise dalak büyümesi nedeniyle karın sol üst kısmında, sol kaburga altında dolgunluk, sertlik hissetme şikâyeti ortaya çıkar. Bu bulgular kronik miyeloid lösemi yanı sıra, başka birçok hastalıkta da görülebilir, bu nedenle bu belirtilerden şüphelenildiğinde doktora gidilmelidir.
Dalağımız, sol göğüs kafesinin hemen altında bulunan bir organdır. Enfeksiyon, karaciğer hastalığı ve bazı kanserler dahil olmak üzere birçok durum, splenomegali olarak da bilinen dalak büyümesine neden olabilir.
Kemik yapısının bozulması ile oluşan kırıkların en belirgin özelliği ağrıdır. Kırık bölgesinde oluşan ağrı, şekil bozukluğu, morarma, kızarıklık ya da şişme gibi semptomlar kırık belirtileri arasında yer almaktadır. Ayrıca kırık oluşan bölgede hareket kısıtlılığı da görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri