Kaburga kırıkları pek çok sebeple meydana gelebilir. Bazı kaburga kırıkları genellikle çok fazla önemsenmez ve kısa süre içerisinde kendiliğinden iyileşme sağlanır. Fakat daha ileri seviyede kaburga kırıklarında hayati tehlike oluşturabilecek düzeyde sorunlar ortaya çıkabilir.
Ağrı yaratmasına rağmen kaburga çatlakları kaburga kırığı kadar ciddi bir durum teşkil etmez. Ancak kemik kırıkları akciğer ile beraber kan damarlarına ciddi anlamda zarar verebilmektedir. Böyle durumlarda ciddi olmayan kaburga kırıkları yaklaşık olarak 1 veya 2 ay içerisinde iyileşir.
Kaburgalarımız trafik kazaları ve yüksekten düşmeye bağlı olarak kırılabildiği gibi basit düşme, çarpma, künt yaralanma gibi nedenlerle de zedelenebilmektedir. Sadece dış etkenlerle değil ileri yaşlarda kemik erimesi olan hastalarda şiddetli öksürüğe bağlı olarak da kaburga kırığı oluşmaktadır.
Kemik çatlağı; genel olarak kol ve bacak kemiğinde görülen bir olaydır. Aynı şekilde kaburga kemiğinde de görülmektedir. Toplumda en fazla düşme veya bacak burkulması neticesinde görülen bir durumdur. Çatlak kemik; ilk şekilde çatlayan yerde acı daha sonra şişlik ve morarma gibi belirtiler vermektedir.
Uzman doktorlar tarafından da kaburga kırığı yaşayan kişilere et suyu önerilmektedir. Kemiklerin hızlı bir şekilde kaynaması için istirahat da oldukça önemlidir. Hastanın bu dönemde fazla hareket etmemesi ve devamlı olarak istirahat etmesi önerilmektedir. Kaburga kırığı için istirahat doktorlar tarafından da önerilir.
İlgili 42 soru bulundu
Kaburga kırıklarının en kolay anlaşılma yöntemi ise o bölgedeki ağrıdır. Hasta gerçekten nefes alıp verirken zorluk çeker, çoğu zaman eliyle kırılan kaburgasına baskı yaparak hareketlerini azaltmaya çalışır. Bu şekilde göğüs kafesi açılıp kapandıkça kırık uçları hareket eder, birbirine sürtünür ağrı yapar.
Çatlak olan kemikte, hasarın oluştuğu anda bir şişlik meydana gelmez fakat ilerleyen saatlerde şişlik kendisini gösterir. Çatlağın meydana geldiği bölgede darbe izi oluşur. Yavaş yavaş başlayan ağrı şiddetini artırarak bölgede uyuşma hissinin oluşmasına neden olur.
Ortopedi de kırık ve çatlak diye gerçek anlamda bir anlam yoktur. Kemik bütünlüğünün bozulması vardır. Halk arasında ve bazen de hekimlerin kullandığı çatlak tabiri küçük ayrışmamış bir kırık için kullanılır. Özetle çatlak kırıktan daha iyidir.
Ayakta meydana gelen çatlak tedavileri hasarın boyutu dikkate alınarak yapılır. Öncelikle klinik muayeneyle birlikte, röntgen ve film yardımıyla kemik detaylıca incelenir. Kesin teşhis konduktan sonra küçük boyutlu çatlaklar sargıya; büyük ve ciddi çatlaklar ise alçıya alınır.
Kas spazmları ve darbelere bağlı olarak oluşan kaburga çürümeleri sonucunda gelişen ağrılarda soğuk kompres ve ağrı kesici ilaç uygulamaları sıklıkla tercih edilir.
Kişilerin kaburga ağrıları için sağlık kurumlarına başvurmaları halinde Ortopedi ve Nöroloji bölümlerine başvurulması gerekmektedir.
💬Çatlak bir kemiğin iyileşme süresi yaşa göre. değişiklik göstermektedir. İyileşme süresi genel olarak 4. ile 6 hafta arasında değişmektedir.
Kaburga kırığı, yaygın olarak kaburgaların bir veya birden fazla kemiklerinin kırılması sonucu meydana gelen bir yaralanmadır. Bu tür kırıklar genellikle düşmeler, spor kazaları veya travmatik darbeler sonucu oluşur. Kaburga kırıkları oldukça acı verici olabilir ve solunum gibi günlük aktiviteleri etkileyebilir.
Dinlenerek ağrı ve şişlik azalabilir. Ancak zedelenme sonrasında ağrı, şişlik ve sıcaklık artışı gibi durumlar yaşanırsa, eklemin zorlanmaması gerekmektedir. Aynı zamanda bölge yüksek bir yerde tutularak buz uygulama işlemi yapılmalıdır. Eğer rahatsızlık geçmezse, en kısa sürede doktora gitmelisiniz.
Kaburga ağrıları, kaburga ile göğüs kemiğinin birleştiği bölgedeki kıkırdağın iltihaplanması olarak bilinen kostokondrit, kas çekilmesi, darbeye veya spora bağlı yaralanma, asit reflü, kas spazmı, fibromiyalji ve kanser gibi nedenler ile yaşanır.
Cilt çatlakları kendi kendine geçmez.
Çatlak kemiğin tedavisi kendi kendinize yapacağınız bir tedavi değildir. Bu yüzden tedaviyi yaptırmak için en yakın hastane veya doktora başvurmanız gerekmektedir. Erken müdahale ile ağrınız azalarak çatlak kemik alçıya alınır. Bu sayede kemiğin kaynayarak iyileşmesi beklenir.
Ayakta Çatlak Nasıl Anlaşılır? Ayakta çatlak meydana gelip gelmediği kolay bir şekilde anlaşılır. Eğer bir darbe ya da düşme nedeni ile çatlama meydana gelir ise ayakta başlayan şişme ve ağrı ilk belirtilerdir ve kişiler hızlı bir şekilde doktora gitmelidir.
Çatlak, derinin incelmesi, zayıflaması ve yırtık bir görünüm alması sonucunda oluşur. Deride yeni oluşan çatlaklar, koyu morumsu bir görünüme sahip olur. Zamanla bu çatlakların rengi açılır ve inci görünümüne gelir. Kişinin vücudundaki çatlakların rengi kişiden kişiye göre değişiklik gösterir.
Bilek üzerindeki şişlik, hareketle ya da hareketsiz olarak ortaya çıkan ağrı en sık görülen belirtilerdir. Radius kırıklarında el bileğinde çatal sırtına benzer bir şekil bozukluğu da oluşmaktadır. Eğer travmaya maruz kalındıysa, ağrı ve şişlik varsa, kırık şüphesinin mutlaka akılda bulundurulması gerekir.
* Kırık yerin üzerine havluya sarılı buz torbası konur. Bu sırada yaralı kısmın kalp seviyesinden yukarıda olmasına özen gösterilir. Yaralının üzeri örtülerek sıcak tutulur. * Açık kırıklarda kanamayı durduracak önlemler uygulanır.
Un zeytinyağı ve bal karıştırılarak bir hamur haline getirilir. Elde edilen bu hamur et ezilmesi ve morarma olan bölgeye koyulur. Bu şekilde yaklaşık olarak 15-20 dakika bekledikten sonra şişlik olan bölgede hızlı bir şekilde iyileşme görülmektedir.
Sol kaburga altında hissedilen ağrılar çoğu zaman kalın bağırsaktaki gaz sıkışması nedeniyle ortaya çıkabilmektedir. Sol kaburga altında kendisini gösteren ağrı kimi zaman akciğer, dalak, mide ve ya böbrek hastalıklarının da habercisi olabilmektedir. Sol kaburgada hissedilen birçok ağrı olabilmektedir.
Yaklaşık bir veya iki hafta sonra ağrı genellikle geçmektedir. Ağrılar hafiflese dahi kırık kemiğin kaynama aşamasında da ağrılar görülebilmektedir. Bu süreçte oluşan ağrılar subakut ağrı olarak ifade edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri