Eğer kıkırdak anormal olarak büyürse kaburga kemiklerinin göğüs kemiğine tutunduğu yerler birbirinden farklı uzunlukta olur ve göğüs dışa doğru çıkıntı yapabilir (pektus karinatum). Pektus karinatum çocuklukta ortaya çıkıp ergenlikteki büyüme döneminde daha belirgin hale gelebilir.
Çıkık kaburga, çeşitli travmalara ya da bazen doğuştan gelen anomalilere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Tedavisinde hem ameliyatlı hem de ameliyatsız yöntemler bulunmaktadır. Yaş sınırlaması olmadan, her yaş grubunda tedavi edilebilir.
Genç hastalarda ve ergenlerde, kemik yapılarının hala büyüme döneminde olması ve göğüs kafesi esnekliğinin kaybedilmemiş olması nedeniyle korse ile yeniden modellemeye uygundur. Bandaj tedavisi ile yeterli düzelme sağlanamamış hastalarda ve daha şiddetli deformiteye sahip hastalarda korse tedavisi tercih edilebilir.
Göğüs kafesindeki kaburga kemiklerinin de büyümesinden sorumlu kartilaj kısmının aşırı kontrolsüz büyümesinden kaynaklanıyor. Bu büyüme öndeki sternum kemiğini arkaya çekerek çukurlaşma ya da öne iterek bir çıkıntı oluşmasına sebep oluyor.
Neden oluştuğu tam olarak bilinmemekle birlikte, kaburgaların kıkırdak kısmının anormal büyümesi söz konusudur. Aşırı büyüyen kıkırdak kısımlar sözünü ettiğimiz iman tahtası kemiğinin arkaya doğru çökmesine neden olur. Genetik geçiş gösterilmemiş olsa da hastaların %40'da aile öyküsü vardır.
İlgili 15 soru bulundu
Kaburga kırıkları genellikle bölgede meydana gelen şiddetli ağrı ile anlaşılır. Kaburgası kırık olan hastalar nefes alıp vermekte zorluk çekerler ve bu sebeple nefes alış verişi sırasında kaburgalarına baskı yapmak gereği hissederler. Bazı durumlarda ağrı olan bölgeye dokunulduğu zamanda bir çıtırtı hissi yaşanabilir.
Kunduracı göğsü ve güvercin göğsü normal şartlarda sağlık için tehlikeli değildir ve sıklıkla herhangi bir belirti vermez.
Halluks Valgus açısının artmasıyla birinci tarak kemiği başı içe yer değiştirir ve halk arasında bilinen kemik çıkıntıyı oluşturur. Birinci tarak kemiğinin bu içe açılanması, birinci ve ikinci tarak kemiği arasındaki açının artmasına neden olur.
Toplumumuzda çok fazla karşılaşılan bir durumdur. Kadınlara nazaran erkeklerde daha çok görülen bu durum, ayak baş parmağına uygulanan baskı yüzünden meydana gelmektedir. Yanlış ayakkabı gibi dış etkenler sonucu görülen bu kemik çıkıntısı genetik olarak da oluşabilmektedir.
Kaburga Ağrısına Hangi Bölüm Bakar? Kişilerin kaburga ağrıları için sağlık kurumlarına başvurmaları halinde Ortopedi ve Nöroloji bölümlerine başvurulması gerekmektedir.
Kaburga kırıkları akciğerde hasar yapmamışsa kemik uçlarının uçuca gelmesi ile hastanın durumuna göre en az 4 ila 6 haftada iyileşir.
Çok ciddi olmayan Kaburga kırıkları yaklaşık olarak 6 veya 7 ay içerisinde kendiliğinden geçer. Bu doğrultuda bol bol dinlenmek ve uzman doktor kontrolü altında gerekli ilaçları almak da iyileşme noktasında etkilidir.
Kaburga kırığı için düzenli olarak et suyu tüketmeniz durumunda hızlı bir şekilde iyileşme sağlandığını göreceksiniz. Et suyu besin değerleri bakımından çok zengindir. Bu şekilde kemiklerin ihtiyaç duyduğu besin değerlerini ve kalsiyumu karşılar. Bu şekilde hızlı bir iyileşme görülür.
Hafif kaburga ağrılarında cilt üzerinden uygulanan lidokainli ağrı kesici jeller, bantlar veya cilt merhemleri kullanılır. İlaç tedavisi bir diğer başvurulan yöntemdir. Bu doğrultuda, non-steroid anti-inflamatuvar ilaçlar (NSAİİ) verilebilse de sıklıkla ağrının giderilmesinde yetersiz kalır.
Kaburga ağrıları, kaburga ile göğüs kemiğinin birleştiği bölgedeki kıkırdağın iltihaplanması olarak bilinen kostokondrit, kas çekilmesi, darbeye veya spora bağlı yaralanma, asit reflü, kas spazmı, fibromiyalji ve kanser gibi nedenler ile yaşanır.
yalancı kaburgalar ne demek? Son gerçek kaburganın kıkırdağı aracılığıya dolaylı olarak sternuma bağlanan kaburgalar, kosta supuria.
Halluks valgusa bağlı şikayetler; genellikle “bunyon” denilen kemik çıkıntısında gerçekleşir. Genellikle ağrılıdır ve kadınlar rahat ayakkabı bulmakta zorlanır. Hastalar hekime başvurduktan sonra ayrıntılı klinik muayeneden ile tanı konulur.
Genel olarak kemik ağrısı için ortopedi doktoruna gidilir doktorunuz gerekli incelemeyi ve tahlilleri yaptıktan sonra bunun başka bir hastalığın belirtisi olması durumunda ilgili doktora sizi yönlendirecektir.
Osteokondrom, kemiğin dış yüzeyinde çıkıntı şeklinde görüntü veren kemiğin iyi huylu tümörüdür. Çocukluk yaş grubunda sıktır. Kemik çıkıntının üzeri kıkırdak tabakası ile örtülüdür.
Ayaklarda, ellerde, dizlerde ve omurgada sıklıkla kemik çıkıntıları gelişir. Sağlıklı bir yaşam tarzı; ağrı, sertlik ve hareket kısıtlılığı gibi semptomları geciktirebilir. İlaçlar, fizik tedavi ve ameliyat hastalara yardımcı olabilir.
Kemik ameliyatlarından sonra kemik ve yumuşak dokuların iyileşmesi ortalama 6 hafta sürer. Her ameliyatın olduğu gibi Halluks Valgus ameliyatı'nın da riskleri vardır. Ameliyat yerinde enfeksiyon, kesilen kemiğin kaynamaması, deformitenin nüksetmesi başlıca komplikasyonlarıdır.
Benzer şeklide parmak arası makara ya da gece ateli uygulamalarının kemik çıkıntısını düzeltmediği ve hastalığın ilerlemesini durdurmadığı bilimsel araştırmalarda gösterilmiştir. Kemik çıkıntısı ve şekil bozukluğunun esas tedavisi cerrahi olarak düzeltmedir.
Kunduracı göğsü ve güvercin göğsü tedavi edilmezse…
Yine bu grup hastalıkta çocuklarda beraberinde astım gibi bozukluklara ve sık tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonlarına da rastlanabiliyor. Hastalık bazen kalpte ritim bozukluklarına da yol açabiliyor.
Sporla Düzelir mi? Kunduracı göğsünün bitkisel veya doğal bir tedavisi yoktur. Pektus ekskavatum (Kunduracı göğsü) kemik ve kıkırdak dokunun çökmesi ile meydana geldiğinden fitness, yüzme vs. sporlar ile deformitede düzelme sağlanamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri