Kaburga, kemikli ve lezzetli bir et türü olarak dikkat çekmektedir. Kaburga, hayvanın göğüs boşluğunun iki yanında yer almaktadır. Bu etin az yağlı ve gevşek dokulu bir yapısı bulunmaktadır.
Kuzu kaburga yumuşak ve sinirsiz bir et olduğundan, sırt bölgesinden elde edilen diğer etlere benzer olarak, ızgarada ya da fırında pişirmek için oldukça uygundur.
11. Ekstra yağ
Kuzu kaburga diye bilinen aslında kuzu kafesinde bulunan pirzolanın altındaki kısımdır. Kuzu kaburga göğüs kafesi kemiklerinden oluşur. Kemikler üzerinde bulunan et yumuşak ve orta yağlıdır.
Kuzu kaburga, dana ve koyun kaburgasına göre daha fazla tercih edilir. Yumuşak ve sinirsiz bir et olduğu için, ızgara ve fırında pişirmeye uygundur. Ancak pişirme işleminden önce marine edilmesi ve 1 saat buzdolabında dinlendirilmesi gerekir.
Tencerede kuzu kaburga için, önce kaburgaları tam sığabileceği bir tencere içine koyun. Kaburgaların yarısına gelecek kadar su dökün. Damak tadınıza göre tuz, karabiber ve taze biberiye ekleyip, tencerenin kapağını kapatın. Bu şekilde kısık ateş üzerinde etler suyunu çekene kadar pişirin.
İlgili 15 soru bulundu
Kıyma çektireceğiniz zaman ise; gerdan, pençeta, kaburga, döş. kol ve kürek etlerinden çektirebilirsiniz.
Kaburgaları 35-40 dakika kadar kapalı şekilde pişirin. Daha sonra üzerini açın ve kontrol edin. Kaburgalar iyice kızarmamışsa eğer 5-10 dakika kadarda üzeri açık olarak pişirebilirsiniz. Kaburgalar piştikten sonra yanına salata veya önden çorba ile servis edebilirsiniz.
Dana döş: Kaburga kemiklerini saran adale grubundan oluşan kemiksiz bir et çeşididir. Dana kürek: Dana kolun kürek kısmının kemiksiz halidir.
Sağlıklı bir yaşam için ızgaradan, kızartmadan vazgeçin haşlama tüketin. İçindeki malzemeler ile oldukça lezzetli ve besleyici.
Koyunun arka ayaklarında yer alan parçalara but adı verilir. Yağsız ve yumuşak etli bölümdür.
İçerdikleri yağ bakımından incelendiklerinde kuzu etinin daha fazla yağa sahip olduğu görülmektedir. 100 gram kuzu etinde 20 gram yağ bulunmaktayken dana etinde bu oran 100 gramda sadece 4 gramdır.
Ayrıca vücuttaki B12 vitamin gereksinimini karşılamak da kuzu pirzola tüketimiyle mümkün olur. Yoğun miktarda da bakır, mangenez ve selenyum içermesi vücudun direnç kazanması açısından büyük önem taşır. Kuzu etinin tiyamin açısından en değerli kaynak olmasından dolayı diyette pirzola için kuzu eti tercih edebilirsiniz.
Nuar. Dana etinin en yağsız parçalarından biri olan nuar, kuyruk bölgesine yakın bölümden elde ediliyor. Özellikle rosto reçetelerinde genellikle nuar kullanılıyor.
Bonfile, kontrfile ve antrikot kısımları ise dana etinin en yumuşak kısımlarıdır ve ızgaraya en uygun etlerdir.
Etin yumuşamasını sağlamak için hazırlayacağınız sosa mutlaka limon suyu, sirke ya da yoğurt suyu gibi asidik bir malzeme ilave etmelisiniz. Bu sayede etin protein yapısında değişiklik olacak ve yumuşayacaktır.
Döş: Döş hayvanın kaburgasının üzerinden çıkan yağlı bir ettir. Köfte, hamburger, sucuk, sosis gibi ürünlerin üretiminde kullanılır.Yağlı bir kıyma için idealdir.
Kaburga, göğüs kemiği ve omurlarla birleşerek göğüs kafesini yapan, sağ ve solda 12 tane olmak üzere toplam 24 tane olan yassı kemiklerin her biri. Göğsü çevreleyen göğüs kafesinin paralel kemiklerini oluștururlar.
Kaburga kemiği, yassı kemiktir. Burada kaburganın ne olduğu da bilinmelidir. Kaburga, göğüs kafesini meydana getiren 24 tane yassı kemiklerinden her birine verilen addır.
Kaburgaları tencereye koyun sıvı yağınıda ekleyin üzerine ocağa koyalım. Güzel bir et kendine pişsin, suyunu bıraksın arada karıştırın et özleşince baharatları soğanları suyunu katalım karıştıralım orta ateşte suyunu çekinceye kadar eti pişirelim.
Etin üstünü 3 parmak geçecek kadar su ilave edin. Arzunuza göre tuz, karabiber, kekik ve biberiye ilave edin. Tencerenin kapağını kapatın. 1 saat kadar pişirin.
Düdüklü tenceremize yağ doğranmış soğanı ekleyip pembelesene kadar kavuralım. Sebzeleri ekleyip karıştıralım. En son hazırladığımız eti soslarla birlikte düdüklü ye alıp üzerini geçmeyecek şekilde sıcak su ekliyoruz ve ağzını kapatıp 40- 60 dk arası pişirelim.
Dana kaburga etinden sinirleri temizlendikten sonra kendi yağı ile çift çekim yapılarak hazırlanmaktadır. Az yağlı kıymamız, yaklaşık %15-%20 yağ oranına sahiptir.
En lezzetli köfteler dananın göğüs kısmına ait olan döş etinden hazırlanan kıyma ile yapılır. Döş etinin orta yağlı kısmının iki kere çektirilmesiyle ideal köftelik kıyma elde edilmiş olur. Köftelerin lezzetini belirleyen bir diğer etmen ise içine fazla ekmek koymamak ve baharatını iyi ayarlamaktır.
İlk olarak etleri 1 gece önceden marine etmeliyiz. Bunun için bir kaba yarım soğanın suyunu sıkıp zeytinyağı, süt ve baharatları ekleyip karıştırıyoruz. İçerisine kaburgaları da ekleyip sosa buluyoruz ve dolapta 1 gece bekletiyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri