Et suyu doğrudan kemiklerin hızlı bir şekilde kaynamasını sağlar. Bundan dolayı sadece kaburga kırıkları değil diğer bütün kemik kırıkları için de et suyu tüketimi önerilmektedir. Kaburga kırığı için düzenli olarak et suyu tüketmeniz durumunda hızlı bir şekilde iyileşme sağlandığını göreceksiniz.
Kaburga kırıkları akciğerde hasar yapmamışsa kemik uçlarının uçuca gelmesi ile hastanın durumuna göre en az 4 ila 6 haftada iyileşir. Ancak özellikle çok hareket eden, sigara içen ve sık öksüren kişilerde bu kırığın kaynaması gecikir.
Eğer meydana gelen kaburga kırığı çok ciddi seviyelerde değilse, kırığın boyutuna da bağlı olarak 6 ila 7 ay içerisinde kendiliğinden geçebilmektedir.
Sadece ve sadece hareketi kısıtlar. genellikle kaburgası kırık olan hastalara gece kırık kaburgasının üzerine yatarak uyuması önerilir. Ancak bu şekilde o bölgeye olan baskı kırık uçlarındaki hareketleri azaltır, hastanın ağrısını azaltır.
Ayrıca, yoğurt, süt, peynir gibi gıdaların da iyileşme sürecini hızlandırdığını kaydeden Op. Dr. Mustafa Arık, balık yağı, havuç ve domateste bulunan likopen, maydanoz, yabanmersini, siyah çay, kakao ve yerfıstığında bulunan flavonoidlerin tüketilmesinin kırıkların iyileşmesinde önemli rolü olduğunu ifade etti. Op.
İlgili 25 soru bulundu
Kırığın hızlı kaynaması için yeterli miktarda Oksijenin, alınan protein, vitamin ve minarellerin yeterlı ve hızlı kan dolaşımı ile kırık bölgesine ulaştırılması önemlidir. Bu amaçla kırık bölgesindeki ödem azaltılmalı, sigara mutlaka bırakılmalı veya içilen ortamda bulunulmamalıdır. Temiz hava önemlidir.
Kaburga kırığı için düzenli olarak et suyu tüketmeniz durumunda hızlı bir şekilde iyileşme sağlandığını göreceksiniz. Et suyu besin değerleri bakımından çok zengindir. Bu şekilde kemiklerin ihtiyaç duyduğu besin değerlerini ve kalsiyumu karşılar. Bu şekilde hızlı bir iyileşme görülür.
Çok ciddi olmayan Kaburga kırıkları yaklaşık olarak 6 veya 7 ay içerisinde kendiliğinden geçer. Bu doğrultuda bol bol dinlenmek ve uzman doktor kontrolü altında gerekli ilaçları almak da iyileşme noktasında etkilidir.
Kaburga ve omurga kırıkları en sık rastlanılan çoğu kez de hasta veya hekim tarafından fark edilemeyen kırıklardır. Üst üste tekrarlama olasılığı vardır. O vakit şiddetli ağrılar ve boy kısalması, kamburluk oluşumu gibi durumlarla kendini belli eder. Fakat genellikle hayati tehlike yoktur.
Yoğurt, süt ve peynir gibi besinler sürece destek olur
Yapılan çalışmalarda; balık yağı, havuç ve domateste bulunan likopen, maydanoz, yabanmersini, siyah çay, kakao ve yerfıstığında bulunan flavonoidlerin tüketilmesinin kırıkların iyileşmesinde önemli role sahip olduğu tespit edilmiştir.
Enine yaralanmalarda sırtüstü yatırılır, dizler karına doğru çekilir. d)Omurga, kalça ve bacaktaki kırıklarda: Hasta sırtüstü yatırılır. e)Şok durumunda: Hasta şok pozisyonuna alınır. f)Komadaki hastalar, kusan hastalar, solunum yolu ile zehirlenenler, solunum zorluğu olanlar: Sabit Yan Yatış Pozisyonu'na alınır.
Kemik kırığından hemen sonra yanma hissi olarak da bilinen iltihaplanma meydana gelmektedir. Kırık kemikte oluşan bu yanma hissi, erken iyileşmenin bir işareti olan hücre üretiminin ve kas içindeki kanamanın değişmesinden kaynaklanmaktadır.
Hafif kaburga ağrılarında cilt üzerinden uygulanan lidokainli ağrı kesici jeller, bantlar veya cilt merhemleri kullanılır. İlaç tedavisi bir diğer başvurulan yöntemdir. Bu doğrultuda, non-steroid anti-inflamatuvar ilaçlar (NSAİİ) verilebilse de sıklıkla ağrının giderilmesinde yetersiz kalır.
Kırılan kemiğin iyileşme süreci kemiğin kırılmasından 2 hafta sonra başlamaktadır. 6 ile 12 hafta arasında kırılan kemik sertleşme sağlar.
Kemik Kaynaması Ne Kadar Sürer? Bir kemik kırıldıktan sonra özel tedaviler ile genellikle 6-8 haftada iyileşir. Fakat bu süre kemik türüne göre değişir. Örneğin el veya el bileği kemikleri 4-6 haftada iyileşirken, kaval kemiği 20 hafta veya daha fazla bir sürede iyileşir.
Kemik kırıklarının kaynamasını hızlandıran ve ya yavaşlatan birçok faktör bulunur. Kemik kırığının ortalama kaynama süresi kırığın yeri ve çeşidine göre 40 – 70 gün arasında değişir. Büyük kemik kırıklarında bu süre 100 güne kadar uzayabilir.
Kırığın iyileşmesini sağlayacak hücreler, ilgili bölgenin çevresinde toplandığı için morluk meydana gelir. Bu halk arasında kangren olma belirtisi olarak düşünülse de, oluşan morluk aslında iyileşmenin habercisidir. İkinci ise evre; tamir evresidir ve kırığın meydana gelmesinden 2 hafta sonra başlar.
Göğüs kafesi, göğüs içi organları bir dereceye kadar korusa da kemik iskeletin kırılması ve içeriye doğru yer değiştirmesi ile akciğerler, kalp ve hayati olan büyük damarların yaralanması ile kısa sürede ölümler meydana gelmektedir. Göğüs yaralanmalarında sıklık en çok kaburga kırıkları olarak karşımıza çıkar.
Kişilerin kaburga ağrıları için sağlık kurumlarına başvurmaları halinde Ortopedi ve Nöroloji bölümlerine başvurulması gerekmektedir. Fakat ağrının yeri tam olarak bilinmemesi halinde Dahiliye bölümüne gidilmesi gerekmektedir.
Kaburga kırığı, yaygın olarak kaburgaların bir veya birden fazla kemiklerinin kırılması sonucu meydana gelen bir yaralanmadır. Bu tür kırıklar genellikle düşmeler, spor kazaları veya travmatik darbeler sonucu oluşur. Kaburga kırıkları oldukça acı verici olabilir ve solunum gibi günlük aktiviteleri etkileyebilir.
Deri şiş, sıcak ve ağrılıdır, sık sık terler.4-6 hafta sonra 2. dönem başlar. bu dönemde ödem kaybolur, deride incelme ve fibröz dokunun artmasıyla da kas ve bağlarda, eklemlerde hareket kısıtlanması başlar.Ağrı şiddetlidir, yanma ve osteoporoz başlar.Deri parlak, soluk ve siyanotik, tırnaklar atrofiktir.
Kemik yapısının bozulması ile oluşan kırıkların en belirgin özelliği ağrıdır. Kırık bölgesinde oluşan ağrı, şekil bozukluğu, morarma, kızarıklık ya da şişme gibi semptomlar kırık belirtileri arasında yer almaktadır. Ayrıca kırık oluşan bölgede hareket kısıtlılığı da görülmektedir.
Kaburga ağrıları genellikle kendi kendine geçmesiyle bilinir ancak daha şiddetli seyreden kaburga ağrısı vakaları kişinin tıbbi tedavi almasını mecbur kılabilir.
Son zamanlarda yapılan zorlayıcı hareketler, spor aktiviteleri, göğüs bölgesine alınan darbeler gibi bir durumun varlığında hastalar, ağrının buna bağlı olarak gelişen kaburga veya kas ağrısı olduğunu kolaylıkla anlayabileceğinden birkaç gün içerisinde iyileşmesini bekleyebilir.
ABD'de yaşayan Zoe Lush isimli çocuğun kemikleri, rüzgarda kırılabilecek kadar hassas. Hapşırırken dahi kaburga kemikleri kırılan çocuk, fizik tedavi görüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri