Türkiye Lazları, Türkiye'nin kuzeydoğusunda yaşayan yerli bir etnik gruptur. Ağırlıklı olarak Rize'nin Pazar, Ardeşen, Fındıklı ve Çamlıhemşin ilçelerinde, Artvin'in Arhavi, Hopa, Borçka ve Kemalpaşa ilçelerinde yaşarlar.
Fındıklı (Lazca: Vitz'e/Viǯe), Rize iline bağlı ilçe ve aynı adı taşıyan ilçe merkezi. Yüzölçümü 409 km²; ilçe nüfusu 16.100 merkez nüfusu 10.776 (2012); köy sayısı 17'dir.
Rize'ye 60 km. uzaklıktadır. Eski adı Viçe olan ilçe, doğuda Arhavi, batıda Ardeşen, güneyde Yusufeli ve kuzeyde Karadeniz ile çevrilidir. Yüzölçümü 409 km², nüfusu 16.241'dir.
11 Haziran 1947 tarihinde çıkarılan 5071 sayılı yasa ile Viçe bucak olmaktan çıkarılıp İlçe haline geldi. 27 Kasım 1953 yılında çıkan 6190 sayılı kanun ile Artvin ilinden alınıp Rize iline bağlandı. Fındıklı'nın ilçe olmasında Mareşal Fevzi Çakmak tarafından ilçeye yapılan bir ziyaretin etkili olduğu anlatılmaktadır.
Çoruh vadisinde yerleşmiş olan Kıpçak boyundan Kubasar ailesi ve taraftarları 1195 tarihinde doğudan yeni-Kıpçakların gelişinden rahatsız olarak Bizans idaresindeki Rize ve Trabzon bölgesine gelip yerleşmişlerdir.
İlgili 17 soru bulundu
Güneysu nüfusunu etnik köken bakımından başta Türkler,Laz kökenli Türkleşmiş aileler ve kısmende Gürcüler oluşturmaktadır.
Antik Çağ yazılı kaynaklarında Rhizus (Ριζοῦς) olarak anılan Rize adının Yunanca "ριζα" (riza) isminden geldiği sanılmakta olup anlamı "Dağ Eteği"dir.
En fazla yüz ölçümüne sahip ilçeler, İkizdere (954 km²), Çamlıhemşin (700 km²) ve Ardeşen (629 km²) ilçeleri olup, 23 km² yüzölçümü ile ilin en küçük ilçeleri ise Derepazarı ve İyidere'dir (Tablo 2).
1887 yılında Hopa ilçesine bağlı bir nahiye olan Fındıklı, Birinci Dünya Savasında Rus işgaline uğramış ve 11 Mart 1918 tarihinde bu işgalden kurtulmuştur. 11 Haziran 1947'de 'İlçe' unvanı verilerek Artvin iline bağlanan Fındıklı, 27 Kasım 1953'te Artvin ilinden ayrılıp Rize iline bağlanmıştır.
Fındıklı, Rize'nin doğusunda son sahil ilçesidir ve İl merkezine 60 km uzaklıktadır. Doğusunda Arhavi, batısında Ardeşen, kuzeyinde Karadeniz, güneyinde Yusufeli ve Erzurum olup 409 km2'lik alana ve 13 km kıyı şeridine sahiptir. 22 köy ve 8 mahallesi olan ilçenin nüfusu 15.860'dır.
Rize ile Fındıklı arasındaki mesafe karayoluyla 62 kilometre. Yol yaklaşık olarak 47 dakika zaman alır ve Dağınıksu mahallesi, Çayeli, Pazar ve Ardeşen üzerinden geçer.
Yaylaları, dereleri, şelaleleri, flora ve faunası ve sahip olduğu tarihi dokusuyla Fındıklı'da, doğa ve tarihi içine sindirmek isteyenler, yürüyüşten dağcılığa, sportif olta balıkçılığından kuş gözlemciliğine, kampingden foto safariye kadar pek çok alternatif turizm faaliyeti yapabilir.
FINDIKLI KAYMAKAMI EYÜP GÜRDAL MÜDÜRÜMÜZÜ ZİYARET ETTİ
Milli Eğitim Müdürümüz Yusuf Tüfekçi, Fındıklı Kaymakamı Eyüp Gürdal'ı ağırladı.
Ağırlıklı olarak Rize'nin Pazar, Ardeşen, Fındıklı ve Çamlıhemşin ilçelerinde, Artvin'in Arhavi, Hopa, Borçka ve Kemalpaşa ilçelerinde yaşarlar.
Günümüzde Lazlar Rize'nin Pazar (Cumhuriyetin ilk yıllarına kadar Atina), Ardeşen (Arteşeni), Çamlıhemşin, Fındıklı (Vitze) ve Artvin iline bağlı Arhavi (Arkabi/Arkhave), Hopa ve Borçka ilçelerinde yaşamaktadırlar.
Pontuslu Müslüman Rumlar ayrıca; Rize (daha çok İkizdere ilçesinde bulunur), Artvin, Gümüşhane, Erzurum ilinin bir kısmı ve Rus İmparatorluğu'nun Kars Oblastı (bkz. Kafkasya Rumları) ve Gürcistan gibi diğer yerleşim yerlerinde de bulunabilir (bkz. Gürcistan'da İslam).
Toprağı cömert, mahsulu bereketlidir. Beşeri kaynak bakımından da zengin bir şehirdir Rize. İnsanları zeki, yetenekli, mert, mücadeleci, yardımsever, vatanına ve milletine bağlı, vefakar kimselerdir. Rize'nin insanı, sırtınızı yaslayabileceğiniz bir dağ gibi vakurdur.
Rize ilinin adı ile ilgili olarak değişik görüşler ileri sürülmüştür; Yunanca pirinç anlamına gelen Rhisos, Rumca'da "RIZA" olarak dağ eteği anlamında kullanılmıştır. Osmanlıca'da ise "RİZE" ufak kırıntı, döküntü anlamındadır.
Türkiye genelinde Rize denilince Lazlar'ın yaşadığı yer olarak düşünülür. Ancak Rize'de Türkler çoğunluğu teşkil eder. Hemşinliler de bir diğer grup olarak yaşarlar.
Erciş (Kürtçe: Erdîş), Van ilinin bir ilçesidir. Van Gölü'nden 5 km içeride, Van gölünden 25 metre yükseklikte kurulmuş olan Erciş'in Van il merkezine uzaklığı ise 100 kilometredir.
Van Erciş'in Karakoyunlu Devleti'nin başkenti olduğunu biliyor muydunuz ? Devletin kurucusu Kara Yusuf Bey'in Erciş doğumlu olduğunu… Instagram.
Erciş'in yıllardır il olma arzusu olduğunu söyleyen Irak, “Ben il sayılarının arttırılmasına sonuna kadar karşıyım. Ancak illaki il sayısı arttırılacaksa, ilk başta Erciş il olmayı hak eder. Erciş il olursa Van'ın Muradiye ve Çaldıran ilçeleri de muhtemelen Erciş'in ilçeleri olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri