Arada bir kâbus görmek normal olarak kabul edilmektedir. Ama sürekli kâbus görme durumu daha önemli bir sorunun habercisi olabilir, kişinin uyku düzenini bozabilir ve sağlığını etkileyebilir. Bu nedenle sürekli kâbus gören kişilerin doktora gitmesi gerekebilir.
Görülen kabusların pek çoğunun temelinde stres ve üzüntü duygusu yer almaktadır. Gerçekleşmesinden korkulan bir olay, bir kayıp veya yaşanan travmatik bir an kabusların görülmesinde etkili olabilmektedir. Sık sık kabus görmenin temel nedeni depresyon olarak gösterilmektedir.
Rüyada kabus görmek; huzursuzluğu ve zihin bulanıklığının artmasını ifade etmektedir. Aslında bir uyarı niteliğinde olan bu rüya aynı zamanda normal rüya olarak yorumlanmaz ve sayılamaz. Özellikle rüyada kâbus görmek; var olan düşmanlardan zarar görülemeyeceğinin da işaretidir.
İyi rüya gören bir kimsenin bu rüyasını sâlih kimselere anlatmasında bir sakınca yoktur. Kötü rüya gören kimse, bu rüyasını hiç kimseye anlatmamalıdır. Kötü rüya gören kimsenin uykusundan uyanınca sol tarafına üç defa üflemesi veya tü tü demesi sonra da istiâzede bulunması yani Allah'a sığınması müstehaptır.
İlgili 44 soru bulundu
Kötü rüyalar genellikle dengesiz bir ruh halinden kaynaklanır. Ciddi anlamda sizi yoran, stres veren ve üzen şeylerle boğuştuğunuz bir dönemdeyseniz bu tür rüyalar görme ihtimaliniz oldukça yüksektir.
Normal bir kâbustan uyandırmak gereksiz olsa da bunun kişiye kalp krizi geçirteceğine dair olan inanç yanlıştır. Bu, sadece tekrar uyku dalmak için biraz çabalamayı gerektirir ancak kalbinizi etkilemez.
Kötü rüyaların şeytandan olması ile kötü rüya görenin uyandığında Allah'a sığınıp soluna üç defa tükürmesinde bir çelişki yoktur. Şeytan insana soldan yaklaşıp, gerek uyanıkken gerekse rüyada kötü vesveseler verdiği için, Peygamberimiz (asm) bu şekilde bir tavsiyede bulunmuştur.
Görülen kötü ve çirkin rüyaları hiç kimseye anlatmamak gerekir ve kötü rüya görünce okunacak dualar vardır. Böyle kötü rüya gören kimsenin uykusundan uyanıp sol tarafına üç defa "puh puh" diye üfürmesi tavsiye edilmektedir.
Rüyada korkmak ve korkarak uyanmak rüya sahibinin çabaladığı bir şeyden olumlu sonuç alacağı ve bundan mutlu olacağı anlamına gelmektedir. Bu kişilerin hak ettikleri yere en kısa zamanda gelecekleri ve çevresindeki insanlardan çok daha başarılı bir konumda olacakları şeklinde yorumlanan bir rüyadır.
Kâbus en genel olarak uyurken kişiye güçlü bir duygusal rahatsızlık veren rüyalardır. Hayalet, canavar, cadı, vahşi hayvan gibi korku ve terör ögeleri içerebilirler. Acı çekme, düşme, boğulma ve ölme de sık rastlanan kâbuslardandır.
Uyarıcı rüyalar: Ruhçulara göre, bunlar kişiye önemli sonuçlar doğuracak hatalı bir davranışta bulunmasını, yanlış bir yola sapmasını vs.'yi önlemek üzere gösterilen rüyalardır. Uyarıcı rüyaların kaynağı, ruhçulara göre, genellikle kişinin hami varlığıdır.
Kâbus tedavisinde, ilaç tedavisi uygulanarak uykunun bütünlüğü sağlanır. Kâbusu yaratan psikolojik etkenleri ortadan kaldırabilmek için psikoterapi tekniklerinden de yararlanmak mümkündür. Kişinin kâbus görmemek için yapabileceği tek şey, uykuya giderken rahatlamış ve düşüncelerinden tamamen arınmış olmasıdır.
Kabuslar, korkulu ve kötü rüyalardır. Kişinin korku ile uyanmasına neden olan rüyalar, beynin REM bölümünde meydana gelir. Kabuslar, yaşadığınız travmaların, korkularınızın ve yaşadığınız kötü olayların yansımasıdır. Uykunuzun ve duygularınızın doğal bir bölümü, gerçek hayatınızın yansımalarından oluşur.
Uyku Anksiyetesi (Kaygısı) Bozukluğu/Kabus Bozukluğu: Genellikle uyku döneminin ikinci yarısı sırasında meydana gelir. Bu uyku bozukluğunda kişi çoğu zaman hayat güvencesi tehditleri içeren uzun ve son derece korkutucu rüyalar görür.
Beynin işleyişinin bir parçası olarak: Beynin işleyişi, uyku sırasında da devam eder. Beyindeki sinirsel aktivitelerin rüya görme ile ilişkili olduğu düşünülmektedir. Rüyaların oluşmasının nedeni, beyindeki farklı bölgelerin uyku sırasında birbirleriyle etkileşim içinde olması olabilir.
İsviçre'den ve ABD'den bilim insanlarının beraber gerçekleştirdiği bir araştırma, geceleri kabus görmenin, beynin uyanıkken korku dolu anlara tepki vermesinde faydalı olabileceğini ortaya koydu.
Rüya anlatılmazsa askıdadır. Anlatılırsa tevil edilir, yorumlanmaya açık hâle gelir.
Peygamber'in bir rüyası için: “Allah, Elçisi'nin rüyasının gerçek olduğunu doğruladı.” (Fetih 48/27) buyurulmaktadır. Yüce Allah, Hz. İbrahim'e de “Ey İbrahim, rüyayı doğruladın. İşte Biz iyi davrananları böyle ödüllendiririz.” (Saffât 37/105) diye hitap etmiştir.
Rüyada Saçma Rüyalar Görmek: Anlamı ve Yorumu
Rüyada saçma görmek, yapilmagi için birisine bir is havale ettiginizi ve isi yapamadigi için size bin türlü masal anlatan sarlatan kimselere yorumlanir. Rüyada saçma mantıksız rüyalar görmek ise, zihin karışıklığı veya duygusal istikrarsızlık olarak değerlendirilir.
Istiharenin rüyaya yatma şekli ise sünnetle anlatılan istihareye uygun değildir. Adetli kadının, cünubun, kâfirin, sarhoşun ve çocuğun gördüğü rüyalar da sahih olabilir. Bunun çok örnekleri vardır: Sadık rüyalar genellikle sabaha karşı ve özellikle de öğle kaylülesinde görülür.
En sâdık rüyanın sabaha karşı seher vaktinde görülen rüyalar olduğunu (Tirmizi, Rü'yâ: 3) bildiren Efendimiz, hadis kitaplarında bildirildiğine göre, her gün sabah namazından sonra sahabileriyle sohbet ederdi.
Kötü bir rüya gören bir Müslümanın yapacağı işler:
- Gördüğü rüyanın şerrinden ve şeytanın şerrinden üç kez Allah'a sığınır. Şöyle der: "Allah'ım, bu rüyanın şerrinden ve rahmetinden uzak kalmış olan şeytanın şerrinden sana sığınırım." - Rüyanın hayra dönüşmesi için dua eder. - Bu tür rüyayı hiç bir kimseye anlatmaz.
Dr. Calvin Kai-Ching Yu, sırt üstü uyuyan kişilerin daha fazla kâbus gördüklerini ve gördükleri rüyayı hatırlamakta zorlandıklarını tespit etmişti.
Bu, uykunun bu aşamasında beynin kasların tamamen pasif halde kalmasını sağlayamadığı anlamına gelebilir.Uykuda konuşan birini uyandırmak gereksizdir. Çünkü bu eylem kişinin uyku dengesini bozar onun yerine kişiyi uyandırmamak daha doğru bir davranış olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri