Uzmanlara göre, günde 1,5 ila 2 litre su içmek, ek olarak meyve suları, çorbalar ve bitki çayları tüketmek sık tuvalete çıkmaya yardımcı olur. Karahindiba, sinameki, nane, biberiye, zencefil ve ısırgan otu çayı kabızlığa birebirdir.
İlgili 35 soru bulundu
Armut, elma, kivi, ananas, erik, kayısı bağırsakları hızlı çalıştıran yiyecekler arasında yer almaktadır.
Sütün içerisinde yer alan bazı maddeler, kabızlığı tetikler niteliktedir. O nedenle sık sık kabızlık problemiyle uğraşanlar süt yerine yoğurt yemeyi tercih edebilir.
Kabızlığın çözümü lifli beslenmektir.
Meyve ve sebze yiyin. Ekmek, makarna ve beyaz pirinç yerine tam tahıllı ürünleri tercih edin. Gaz ve şişkinlik problemi yaşamamak için lif alımınızı yavaş yavaş artırın. Bir günde her zaman içtiğinizden en az 2-4 bardak daha fazla su için.
Bunlar arasında günlük sıvı tüketimini arttırmak, kuru kayısı, incir, erik ve mürdüm eriği gibi kuru meyvelerin, elma, üzüm ve avokado gibi taze lifli meyvelerin, ıspanak, lahana, kızılcık, kereviz, pancar, pırasa, baklagiller gibi bol lifli sebze ve gıdaların tüketimine yer vermek en etkili yöntemler arasındadır.
Genellikle posadan zengin besinler (kurubaklagiller, meyve, sebze, tam tahıllı ürünler) tüketmek, bol sıvı almak ve bol egzersiz yapmak sorunu çözebilmektedir. Bu nedenle lif miktarı artırılmalı; beyaz ekmek ve işlenmiş tahıllar yerine tam tahıl ürünleri ile baklagiller kullanılmalıdır.
Pırasa, bal kabağı ve benzeri diğer prebiyotik sebzelerle hazırlanan çorbalar kabızlık şikayetini rahatlatır. Prebiyotikler; iyi bakteriler olan probiyotiklerin bağırsak dokusuna tutunmasını sağlayan lif yapısıdır.
Bebeğe günlük 60 – 100 ml kadar meyve suyu verilmesi, laksatif etkiyle kabızlığı önlerken ek gıda olarak gerekli besin ve vitaminlerin teminini sağlar. Günlük diyette lif yönünde zengin elma, armut, kuru erik püresi, bezelye gibi gıdalara ağırlık verilmesi kabızlığın giderilmesinde yararlıdır.
Zencefil çayı, bağırsak durgunluğunu önleyen ve sindirim sistemine destek olan bir çaydır. Gün içinde 2 fincan tüketmeniz önerilir. Zencefil çayına 1 dilim limon ekleyerek müshil özelliğini ikiye katlayabilirsiniz.
Zeytinyağı, katı yiyeceklerin sindirimini ve bağırsaklardan geçişini kolaylaştırır. Zeytinyağının barındırdığı bitkisel müshil, vücudun sindirim sistemini korur ve doğal bir müshil gibi çalışır. Zeytinyağı, iyi bir laksatiftir. Sürekli kabızlık çekenlerin, sabahları aç karnına, 2 kaşık zeytinyağı almaları gerekir.
Barbunya, kuru fasulye ve nohut gibi baklagiller Sarımsak ve soğan Brokoli ve lahana gibi yeşil sebzeler. Süt ve süt ürünlerinden peynir ile yoğurt Bazı meyveler (portakal, kayısı gibi) ile yüksek oranda lif içeren tam tahıllı besinler.
3)Sabahları aç karnına bir bardak ılık su ile birlikte; 1 yemek kaşığı kuru kayısı veya kuru erik marmelatı tüketin. Kuru eriğin içinde bulunan “difenil izatenin” adlı madde bağırsak hareketlerini arttırır.
Kabızlığa iyi gelen bitkiler arasında nane çayı, rezene çayı, kuşburnu çayı, zencefil çayı, elma çayı, ısırgan otu çayı, karahindiba çayı, ekinezya, sinameki yer alıyor.
Koşma, yüzme ve dans etme gibi kan dolaşımını hızlandıran egzersizler bağırsak aktivitesini düzenlemeye yardımcı olur. Yoga benzeri esneme egzersizleri de iç organlarımıza adeta masaj yaparak bağırsakları uyarır.
Kabızlık Ne Zaman Tehlikeli Olur? Eğer haftada bir tuvalete çıkıyorsanız, ciddi bir kabızlık söz konusu olabilir. Eğer bu süre iki haftadan fazla sürüyorsa, vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekir.
Ham muzun, sindirimi zorlayacak miktarda nişasta içermesi sebebiyle kabızlık yapabilme ihtimali bulunsa da olgunlaşmış muzun çözünür lif içeriği bağırsak hareketliliğini arttırmaya yardımcı olur. Bebekler ve çocuklarda aşırı miktarda muz tüketimi kabızlığa neden olabileceği için porsiyon kontrollü tüketmekte fayda var.
Aşırı derecede ıkınma bağırsağın içini döşeyen tabakanın dışa doğru dönmesine neden olabilir. Bu duruma rektal prolapsus denir. Bazı hastalar sert ve kuru dışkıyı çıkaramazlar. Rektumda (kalın bağırsağın son kısmı) biriken dışkı taşlaşır ve tıkanıklığa neden olabilir.
Yumurta özellikle yüksek oranda tüketimi ile beraber kabız problemi meydana getirebilecek sorunlar içerisinde gelmektedir. Tabii bu durum kişinin bünyesine ve bağışıklık sistemine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Ancak genel çerçevede yumurta kabız yapabilecek besin kaynakları arasında bulunmaktadır.
Pekmez. Pekmez, sadece mineral ve vitamin deposu olması yüzünden sağlıklı bir besin değil. İçindeki yüksek seviyedeki magnezyum, kabızlığı gidermeye de yardımcı oluyor. Her gün yatmadan önce bir tatlı kaşığı pekmez yerseniz farkı hissetmeye başlayabilirsiniz.
Zeytinyağı etkili ve doğal bir laksatif. Limon da iltihap önleyici özellikler taşır. Bu ikisinin bir araya gelerek oluşturduğu karışım ise bağırsak hareketlerinizi düzenler ve kolaylaştırır. Eğer kabızlık sorunu yaşıyorsanız, deneyebileceğiniz doğal çözümlerden biri zeytinyağı ve limon suyu karışımı tüketmektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri