Yapılışı: Elmaları doğrayın ve çekirdeklerini çıkartın. Elmaları blendera alın. Üzerine su ekleyerek karıştırın. Suyu bir bardağın içerisine dökün.
Çünkü elma suyu bağırsakların çalışmasına yardım ederek sindirim sistemine destek olur. Eğer kabızlık ve ödem gibi sorunları doğal yolla iyileştirmek isterseniz; elma suyunu düzenli şekilde içebilirsiniz.
Üzüm ve erik suyu da kabızlık için önerilebilir. Meyve sularının etkisi ise çabuk olur ancak reflü yapabilir.
Zencefil çayı, bağırsak durgunluğunu önleyen ve sindirim sistemine destek olan bir çaydır. Gün içinde 2 fincan tüketmeniz önerilir. Zencefil çayına 1 dilim limon ekleyerek müshil özelliğini ikiye katlayabilirsiniz.
İlgili 28 soru bulundu
Bebeğe günlük 60 – 100 ml kadar meyve suyu verilmesi, laksatif etkiyle kabızlığı önlerken ek gıda olarak gerekli besin ve vitaminlerin teminini sağlar. Günlük diyette lif yönünde zengin elma, armut, kuru erik püresi, bezelye gibi gıdalara ağırlık verilmesi kabızlığın giderilmesinde yararlıdır.
Kuru erik, elma, armut, kivi, incir, turunçgiller (portakal, greyfurt, mandalina), ıspanak, Brüksel lahanası, brokoli, enginar, bezelye, fasulye, mercimek, chia tohumu, keten tohumu, tam tahıllı çavdar ekmeği, kefir gibi besinler kabızlıkta oldukça faydalıdır.
1)Lifli Beslenin!
Bu lifler, bağırsaklara su emilimini arttırarak dışkı hacmini arttırır ve dışkı kıvamının daha yumuşak olmasını sağlar. Kurubaklagiller, taze sebze ve meyveler lif içeriği en yüksek besinlerdir. Haftada en az 2 kez nohut, kuru fasulye, barbunya gibi kurubaklagilleri tüketmeye özen gösterin.
Elma sirkesi ve balı karıştırarak bir macun haline getirin. Bu macunu dolapta muhafaza edebilirsiniz. Her sabah bu karışımdan 1 kaşık tükettiğinizde, bağırsaklarınızı temizleyerek güne başlamış olursunuz. Bağırsak temizliği elma sirkesi ile en doğal yöntemlerle uygulanacaktır.
Dışkıyı yumuşatmak için ne yapılmalı? Muz, elma, kavun, erik gibi kırmızı meyveler doğal laktasif içerikleriyle dışkıyı yumuşatmaktadır. Dışkı yumuşatan ilaçlar (yumuşatıcı laksatifler) doktor kontrolünde kullanılmalıdır.
Armut, elma, kivi, ananas, erik, kayısı bağırsakları hızlı çalıştıran yiyecekler arasında yer almaktadır.
Özellikle taze ve fresh bir tat isteyen kişiler elmaları iyice yıkayıp çekirdeklerini çıkardıktan sonra elmaları dilimlerler. Elma dilimleri katı meyve sıkacağına atılarak sularının çıkması amaçlanır. Çıkan elma suyu bir bardağa konularak servis edilir. En kolay elma suyu yapımı budur.
Zeytinyağı ince bağırsağı çalıştırarak kabızlığı önler. Ayrıca katı yiyeceklerin sindirimini kolaylaştırır. Sindirilen atıkların bağırsaklara geçişine destek olur. Zeytinyağı bağırsaklar için adeta bir müshil gibi etki gösterir.
Besinlerin sindirim sistemine hızla ilerlemesini sağlayarak kabızlık şikayetlerini gidermeye yardımcı olur. Elma kabuğunun alt kısmında ise çözünür posa olan pektin bulunmaktadır. Bu içeriği ile ise ishali önleyici etkisi vardır. Yani ishal durumlarında elma kabuğu soyularak yenmelidir” dedi.
Elma çayı sindirimi düzenleyerek hazımsızlık ve kabızlık gibi sindirim problemlerine iyi gelir. Bağırsak parazitlerini temizler, böylece bağırsaklarda zararlı maddelerin dışa atılmasını kolaylaştırır. İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde kan şekerinin dengelenmesini sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Lif bakımından zengin elma, sindirime yardımcı olur ve midedeki rahatsızlıkların önüne geçer. Özellikle düzenli yeşil elma tüketimi, irritabl bağırsak sorunu, kabızlık ve ishale iyi gelir.
Sabah aç karnına bir su bardağı sıcağa yakın suya bir yemek kaşığı zeytinyağı, bir adet taze limondan elde edeceğiniz limon suyu ve bir tatlı kaşığı elma sirkesini karıştırarak içmek sindirim sisteminizin çalışmasını sağlar.
Pırasa, bal kabağı ve benzeri diğer prebiyotik sebzelerle hazırlanan çorbalar kabızlık şikayetini rahatlatır. Prebiyotikler; iyi bakteriler olan probiyotiklerin bağırsak dokusuna tutunmasını sağlayan lif yapısıdır.
Aloe vera'nın özsuyu da bağırsak hareketlerini düzenleyici özelliği ile önemli kazançlar sağlayacaktır. Yine bol su ile tüketilmesi önerilen bazı doğal lif kaynakları gaitayı yumuşatıcı özellikleri ile kabızlığın giderilmesinde kullanılabilirler.
Lavman tüpünün kolay yerleşimi için tüpün ucuna kayganlaştırıcı jel uygulanabilir. İşlem öncesi ölçüm yapılmalı ve lavman tüpünün ucu rektum içerisinde on santimetreden daha fazla ilerletilmemelidir. Lavman tüpü rektuma yerleştirildikten sonra tüpün içerisindeki solüsyon boşalana kadar sıkılmalıdır.
Bazı durumlarda, sindirim kanalı çeperini geçen mukoza fıtığı, kolon kanseri gibi daha ciddi hastalıklar nedeniyle de kabızlık gelişebilmektedir. Defekografi adı verilen radyolojik inceleme, geçiş zamanı ölçümleri, balon çıkartma testi gibi incelemeler de bazı zorlu vakalarda tanıya yardımcı olmaktadır.
Meyve ve sebze yiyin. Ekmek, makarna ve beyaz pirinç yerine tam tahıllı ürünleri tercih edin. Gaz ve şişkinlik problemi yaşamamak için lif alımınızı yavaş yavaş artırın. Bir günde her zaman içtiğinizden en az 2-4 bardak daha fazla su için.
Bağırsak tembelliği diyet programında yeterli miktarda lif olmamasına bağlı olarak oluşabilmektedir. Burada önemli olan diyet programına lif içeren besinleri dahil etmek olmaktadır. Badem, incir kurusu, erik kurusu, brokoli, karnabahar, ay çekirdeği gibi besinler lif açısından önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri