Yine lifli gıda gruplarından fasülye, bezelye ve mercimek kabızlığa iyi gelmektedir. Zeytin, zeytinyağı ve kekik: Zeytin, üzerine dökülen kek ve zeytinyağı ile tüketildiğinde kabızlık sorununa iyi gelmektedir.
Zeytinyağı, katı yiyeceklerin sindirimini ve bağırsaklardan geçişini kolaylaştırır. Zeytinyağının barındırdığı bitkisel müshil, vücudun sindirim sistemini korur ve doğal bir müshil gibi çalışır. Zeytinyağı, iyi bir laksatiftir. Sürekli kabızlık çekenlerin, sabahları aç karnına, 2 kaşık zeytinyağı almaları gerekir.
"1 tatlı kaşığı zeytinyağı tüketin"
Günde en az 2-2.5 litre su tüketilmeli. Zeytin, üzerine dökülen kekik ve zeytinyağı ile tüketildiğinde, kabızlık sorununa iyi gelir. Zeytinyağı, bağırsaktan yiyecek geçişini sağladığı için, sabahları aç karnına 1 tatlı kaşığı zeytinyağı tüketmek fayda sağlar.
Mutlaka günde 8-10 bardak su içilmelidir. Bol lifli gıdalar geçilmeli ve diyette mutlaka günlük 20-25 gr kadar lif alınmalıdır. Tam tahıllardan yapılmış ekmekler yada gıdalar yanında, bakliyat, yulaf gibi liften zengin gıdalar tercih edilmelidir.
Kuru veya yaş incir, kayısı hurma, erik gibi lifli gıdaların tüketilmesi, Yeterli miktarda sebze, meyve ve kepekli ürünlerin tüketilmesi, Düzenli yürüyüş ve egzersiz yapılması kabızlığa iyi gelir ve kabızlığın önlenmesine yardımcı olur.
İlgili 19 soru bulundu
Bazı durumlarda, sindirim kanalı çeperini geçen mukoza fıtığı, kolon kanseri gibi daha ciddi hastalıklar nedeniyle de kabızlık gelişebilmektedir. Defekografi adı verilen radyolojik inceleme, geçiş zamanı ölçümleri, balon çıkartma testi gibi incelemeler de bazı zorlu vakalarda tanıya yardımcı olmaktadır.
Armut, elma, kivi, ananas, erik, kayısı bağırsakları hızlı çalıştıran yiyecekler arasında yer almaktadır.
1)Lifli Beslenin!
Bu lifler, bağırsaklara su emilimini arttırarak dışkı hacmini arttırır ve dışkı kıvamının daha yumuşak olmasını sağlar. Kurubaklagiller, taze sebze ve meyveler lif içeriği en yüksek besinlerdir. Haftada en az 2 kez nohut, kuru fasulye, barbunya gibi kurubaklagilleri tüketmeye özen gösterin.
Elma sirkesi ve balı karıştırarak bir macun haline getirin. Bu macunu dolapta muhafaza edebilirsiniz. Her sabah bu karışımdan 1 kaşık tükettiğinizde, bağırsaklarınızı temizleyerek güne başlamış olursunuz. Bağırsak temizliği elma sirkesi ile en doğal yöntemlerle uygulanacaktır.
Meyve, sebze, erik suyu ve tahıl gibi lif oranı yüksek gıdaları tüketmek faydalıdır. Ayrıca bol su ve sıvı alımı da önemlidir. Tuvalet ihtiyacı hissedildiğinde mutlaka beklemeden tuvalete gidilmelidir. Bunların dışında laksatif etki gösteren ilaçlar da bağırsak hareketlerini hızlandırarak kabızlığı sonlandırır.
Bağırsak floranız ne kadar sağlıklı olursa tuvalet ziyaretleriniz de o kadar düzenli olur. HER sabah uyanır uyanmaz 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı için, kahvaltınızı edin ve yarım saat sonra tuvalete gidin.
Bunlar arasında günlük sıvı tüketimini arttırmak, kuru kayısı, incir, erik ve mürdüm eriği gibi kuru meyvelerin, elma, üzüm ve avokado gibi taze lifli meyvelerin, ıspanak, lahana, kızılcık, kereviz, pancar, pırasa, baklagiller gibi bol lifli sebze ve gıdaların tüketimine yer vermek en etkili yöntemler arasındadır.
Yatmadan önce zeytinyağı içmek sindirimi kolaylaştıran yönü ile birlikte sağlık açısından gerçekten çok doğru bir avantaj ve tercihi olmaya devam etmektedir. Korkmadan tüketebileceğiniz bu sağlıklı gıda, gerçekten zengin içeriği ile birlikte mide asidini azaltan bir seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır.
Lifli gıdalar tüketin. Elma, erik, avokado, armut, incir, kayısı, kivi gibi kuru ve taze meyveler, pancar, pırasa, enginar, ıspanak, lahana, kızılcık, kereviz, baklagil gibi sebzeler lif bakımından zengindir. Kırmızı et yerine beyaz et ya da balık tüketin. Hareket etmek bağırsakları çalıştırmaya da yardımcı olmaktadır.
Üzüm pekmezi mideyi, bağırsakları güçlendirir. Sindirim sisteminin hızlı çalışmasını sağlayarak kabızlık ve hazımsızlık sorunlarına iyi gelir.
Bağırsak tembelliği zeytinyağı ile ortadan kalkabilir. Zeytinyağı kabızlığa karşı en doğal ilaçtır.
Sabah aç karnına bir su bardağı sıcağa yakın suya bir yemek kaşığı zeytinyağı, bir adet taze limondan elde edeceğiniz limon suyu ve bir tatlı kaşığı elma sirkesini karıştırarak içmek sindirim sisteminizin çalışmasını sağlar.
Zencefil çayı, bağırsak durgunluğunu önleyen ve sindirim sistemine destek olan bir çaydır. Gün içinde 2 fincan tüketmeniz önerilir. Zencefil çayına 1 dilim limon ekleyerek müshil özelliğini ikiye katlayabilirsiniz.
Bol su ve sıvı gıdalar, bulgur ve çavdar gibi tahıllar, mercimek, nohut ve fasulye gibi baklagiller, kuru kayısı, mürdüm eriği ve incir gibi çözünmeyen lif görevi gören selüloz içeren gıdalar tüketmek bağırsak hareketlerini destekleyerek kabızlığa iyi gelir.
Az Sıvı Az Alınması
Bol sıvı alınımı (günde en az 2 litre) dışkının sulanması ve yumuşaması ve rahatça boşaltılmasına yardımcı olur. Kahve ve çay gibi sıvıların ise dehidratasyon (suyu azaltıcı) etkileri vardır.
Makatta ağrı; makatta yanma hissi, makat kaşıntısı, batma ve makattan kan gelmesi gibi belirtiler gösterebilir. Makat ağrısı cinsel ilişki sırasında veya aniden meydana gelebilir. Makatta ağrı durumunda ilk müdahaleden sonra Genel Cerrahi doktoruna gitmeniz gerekir.
BAĞIRSAKLARI TEMIZLEMEYE YARDIMCI OLAN BESİNLER
Kuru kayısı, kuru erik, kuru incir ve hurma gibi kuru meyveler içerdiği lif sayesinde bağırsak yüzeyinde kayganlık yaratır ve temizlik aşamasına katkıda bulunur. Kurubaklagil içeren çorbalar da yüksek miktarda lif içerdiği için bağırsak temizliğinde ilk sırada yer alır.
- Yeşil yapraklı sebzeler; ıspanak, brokoli, lahana, pırasa, brüksel lahanası vb. sebzeler. Lif bakımından zengin olup kabızlığa iyi gelen yiyecekler arasındadır. - Baklagiller; bezelye, fasulye, mercimek vb. - Zeytin ve zeytinyağı; aç karnına 1 tatlı kaşığı zeytinyağı tüketilmesi bağırsakları yumuşatmaktadır.
Kabızlıktan bahsedebilmek için kişinin haftada 3'ten az tuvalete çıkıyor olması gerekir. Eğer haftada bir tuvalete çıkma söz konusuysa ciddi bir kabızlık olabilir. Kabızlık iki haftadan fazla sürüyorsa mutlaka hekiminize başvurun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri