İlamsız olarak tanımlanan icra takiplerinde ise ödeme emri tebliğin üzerinden bir süre belirlenmiştir. Bu süre 7 gündür. 7 gün içinde herhangi bir itiraz söz konusu değilse haciz işlemlerine başlanır.
İcra takibi başlatıldıktan ve belli prosedürlerden geçildikten sonra icra takibi kesinleşecektir. İcra takibi kesinleştikten sonra alacaklı talep ettiğinde borçluya ait alacağı ödemeye yetecek kadar olan mal ve hakları icra dairesi tarafından el konulur. Bu işleme haciz denir.
Bankalar kredi borcunu ödeyemeyen kişilere karşı bu sınırlar içinde davranmak durumundadırlar. Yasalara göre borcunu 90 gün boyunca yani 3 ödeme ayı boyunca aksatan kişiler hakkında yasal takip başlatabilir.
Bankalar, taksitlerin ödenmemesi durumunda 30. ve 60. günlerde sizinle iletişime geçer. Genellikle art arda iki taksit ödenmediğinde ihtarname gönderir. Ardından borcun ödenmesi için 30 günlük bir süre daha tanır. Kredi borcu yasal takip süreci, 90 günün ardından başlar.
Borcun tamamı muaccel hale gelir ve banka tarafından borçluya ihtarname çekilir. İhtarnamede, borcun 30 gün içerisinde ödenmesi gerektiği yer alır. Üst üste 2 taksitin ödenmemesi üzerine, verilen 30 günlük süreninde hesabı dikkate alındığında; 90 gün (3 ay) sonra yasal takip süreci başlatılır.
İlgili 32 soru bulundu
İnsan Haklarına İlişkin Amerikan Sözleşmesi 7. maddesinin 7. paragrafında borç nedeniyle kimsenin hapsedilmeyeceğini belirtmektedir. Bununla birlikte bu hükmün nafaka borçlarının yerine getirilmesi için adli mahkemelerce verilen tutuklama emirleri bakımından uygulanmayacağı öngörülmüştür.
90 gün ödeme yapmamanız hâlinde ilk önce banka size 7 günlük ek süre tanır. Bu 7 gün içerisinde ödeme yaparsanız yasal takip süreci başlamaz ve verilen ek sürede borcunuz için yapılandırma talep edebilirsiniz. Eğer bu ek süre zarfında da ödeme yapmazsanız hakkınızda yasal takip başlatılır.
Borçlu tarafın borçlar için bir girişimde bulunması beklenir. Borçlu taraf tebligatı aldıktan sonra 15 gün içerisinde bir işlem yapmalıdır. Aksi takdirde e-Haciz süreci başlar.
İlamsız olarak tanımlanan icra takiplerinde ise ödeme emri tebliğin üzerinden bir süre belirlenmiştir. Bu süre 7 gündür. 7 gün içinde herhangi bir itiraz söz konusu değilse haciz işlemlerine başlanır.
Eve haciz gelme durumu genel olarak bankalar tarafından oluşur. Bankaya olan borcunuz 500.000 ve daha üzerinde ise burada haciz gelmesi mümkündür. Ancak küçük borçlar var ise burada yasal işlem başlatılması bankanın ya da herhangi bir kurumun insaflı olma durumuna göre de değişir.
Herkes borçlarından dolayı şahsi olarak sorumludur. Kendi borçlarınız için anne veya babanızın mallarına haciz gelemez. Ancak bu malların size miras kalması halinde mirastan üzerinize düşen hakkınıza haciz gelebileceği unutulmamalıdır.
Bankaya borcunuzu ödemek istediğinizi fakat zor bir dönemde olduğunuzu, bu sebeple ödeme süresini uzatmak istediğinizi bildirebilirsiniz. Bu şekilde borç transferi yapan bankalarla görüşebilirsiniz ya da borcunuz olan bankaya kredi kartı borcu yapılandırma işlemi için başvurabilirsiniz.
“Kredi kartı borcu ödenmezse ne olur” sorusunun cevabı da kredi ile aynı: 90 gün sonunda borcunuzu ödemezseniz yasal takip başlar. Banka avukatları ile muhatap olur ve kara listeye gireceğiniz gibi icralık da olabilirsiniz.
Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir. İlgili torba yasa hem alacaklı hem de borçlu bakımından oldukça faydalı düzenlemeler ihtiva ediyor.
İcra takibinde süreç, icra müdürlüğüne başvuru yapıldıktan sonra başlar. İcra başvurusunu takriben yaklaşık 1 ay gibi bir sürece başvuru sonucu belirlenmekte ve icra işlemleri başlayabilmektedir.
Genel haciz yolu ile başlatılan ilamsız icra takibinde borçlu, icra dairesi tarafından kendisine gönderilen ödeme emrine 7 gün içinde itirazlarını bildirirse, takip durur. İtiraz süresi içinde itiraz edilmezse ödeme emri ve icra takibi kesinleşir.
İcra takibi kapsamında başlatılacak olan haciz işlemlerinde öncelikle borçlunun sistemde kayıtlı olan ikametgah adresine hacze gidilmektedir. Eğer borçlunun kayıtlı adresi ailesi ile birlikte yaşadığı ev ise bu eve icra dosyası kapsamında hacze gidilmesi mümkündür.
İİK.80 HÜKMÜNE GÖRE İCRA MEMURU KAPALI YERLERİ AÇTIRMAYA YETKİLİDİR. İcra memuru haczi kendi yapabileceği gibi yardımcı veya katiplerinden birine de yaptırabilir.
Buna göre 15 Ağustos 2022'den önce icra takibi başlatılan 2 bin liranın altındaki elektrik, su, doğal gaz ve telefon borçları alacaklıların feragat ettiklerini belirtir dilekçeyle vazgeçerek icra takiplerini sonlandırmaları koşuluyla değersiz alacak olarak kabul edilecek.
Banka hesaplarına haciz konan kişiler, icra borcu nedeniyle hacizlerin kalkması için dosya borcunu ödemek zorundadır. Aynı şekilde e-haciz yolu ile konan hacizler içinde e-haciz kaldırma yoluna gidilir. Dosya borcu ödendikten sonra, hacizlerin kaldırılması için icra dairesine başvurulmalı ve dosya kapatılmalıdır.
Borçlarından dolayı; mallarında, hak ve alacaklarında haciz bulunan memur ve sözleşmeli personel hakkında idari soruşturma başlatılabilir. Bu sürecin sonunda kurum ile ilişiğiniz kesilebilir. Bu nedenle sürecin dikkatli ve hassasiyetle yürütülmesi gereklidir. Son olarak icra takibi hiç bir şekilde sicile işlenmez.
Hayır, kişinin üzerine kayıtlı haczedilecek mal yoksa haciz gelmez. Üzerinde mal varlığı olmayan bir kimseye haciz uygulanamaz. Haciz uygulanabilmesi için mevcut bir mal varlığının olması gerekir. Bu durumda uygulanan başka bir prosedür ise maaşın haczedilmesidir.
Borçlu borcu taksitlendirebilir mi ? İİK 111 maddesi borcun taksitlendirmesini düzenler. Borçlunun borcu taksitlendirmek için icra müdürlüğüne talepte bulunması mümkündür. Borçluların tamamı ödeme vaadi ile taksit istemekte ancak taksit geldiğinde sürekli ertelemektedir.
İcranın kapanması için dosyanın borcunun tamamen ödenmesi veya zamanaşımının geçmesi gerekmektedir. İcra takibi 10 yıllık süre geçmekle kapanmaktadır. Haciz dosyasına 1 yıl işlem yapılmazsa icra takibi kendiliğinden takipsiz kalır ve düşer.
Bankalar, ödemelerin gecikmesi durumunda bunu gecikme faizi olarak ödemeye dahil eder. Gecikme faizi ise yasal olarak kredi alınırken geçerli olan faiz oranının en fazla %30 yukarısında olabilir. Örneğin aylık %1 faiz ile bir kredi kullanılması halinde aylık gecikme faizi en fazla %1,30 olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri