Yıllık ücretli izin ile ilgili son yapılan düzenlemelerle artık toplam izinler ilk bölümü 10 günden az olmamak üzere istenilen güne kadar bölünebiliyor. Yani çalışanlar isterlerse izinlerini 1'er gün olarak bile kullanabiliyor.
3. Yıllık ücretli iznin uygulanması
Kural olarak yıllık izin süresi bölünemez ancak tarafların anlaşması ile bir bölümü 10 günden aşağı olmamak üzere bölümler halinde kullanılabilir. Bu anlamda işçi en az 10 günlük bir dinlenmeden sonra kalan izinlerini 1,2 gün şeklinde de kullanabilir.
Amir eşitlik ilkesine bağlı kalmak şartıyla, hizmetin gereklerine göre kamu yararına uygun olarak yıllık izinlerin kullanım şeklini belirleyebilir. Konu hakkında açık bir yasal düzenleme bulunmamakla birlikte verilen kamu hizmetinin niteliği gereği izinlerin birer gün olarak kullandırılmaması mümkündür.
Çalışan, yıllık izninin tamamını tek bir seferde kullanmak isterse, işveren, çalışanın yıllık iznini bölerek kullanmasını isteyemez; çalışanı, yıllık iznini bölmesi konusunda zorlayamaz. Zira İş Kanunu açısından esas ve makbul olan yıllık izinlerin bölünmeden tek parça olarak kullanılmasıdır.
Buradan da anlaşılacağı gibi, izin kullanımı muhakkak en az 10 (on) gün kesintisiz olarak kullandırılmalıdır. “Buradaki 10 günlük süre işverenin inisiyatifine bırakılmış bir husus değildir.” İşçi 10 günden daha kısa bir süreyle yıllık izin kullanmak istese dahi işverenin buna izin vermesi söz konusu değildir.
İlgili 16 soru bulundu
Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz.
Yani, 14 gün yıllık izin hakkı olan işçiye işveren 14 günün 10'unu kesintisiz kullandırmak zorunda. İkinci kriter ise yıllık izin süresinin en fazla 3'e bölünebilmesi. Dolayısıyla, 14 günlük yıllık izin hakkı olan işçinin iznini 10 gün, 1 gün ve 3 gün şeklinde kullanması mümkündür.
Hükmü yer almaktadır. İşbu kanuna tabi kamu görevlilerin içinde bulundukları yıl ve geçmiş yıllara ait yıllık ücretli izinler yanar. Örnekle açıklamak gerekirse; 2022 yılında yalnızca 2021 yılından kalan izinler kullanılabilir 2020 yılı öncesi kalan yıllık ücretli izinler ise artık kullanılamaz.
Bununla birlikte uygulamada bazen yıllık ücretli izni kalmamış işçilerin kendi talebi ve işverenin de onayı ile bir sonraki yılın iznine mahsuben avans izin uygulaması yapılmaktadır. Bu şekilde yıllık ücretli izne hak kazanmadan yıllık izin kullandırılmasında yasal bir engel bulunmamaktadır.
Yıllık Ücretli İzin Kullanılmazsa Ne Olur? Yıllık ücretli izinlerin kullanılmadığı durumlarda iş sözleşmesinin feshi ile söz konusu izin süresi ücrete dönüştürülebilir. Çalışanın feshinin gerçekleşmediği, çalışma sürecine devam ettiği ancak yıllık iznini kullanmadığı durumlarda ise bu ücrete dönüştürme gerçekleşmez.
1- Yıllık izin dönüşü sonrasında yeniden izin ihtiyacı olan personele, mer'i mevzuat çerçevesinde, işe başladığı gün yıllık izin verilmesinde mani bir husus bulunmamaktadır. 2-Yıllık izinde olan devlet memuru izinde iken yeniden izin verilmesi talebinde bulunmasında düzenlemelere aykırı bir husus bulunmamaktadır.
Memura, yıllık izinde esas alınan süreler itibarıyla beş hizmet yılını tamamlamış olması ve isteği hâlinde memuriyeti boyunca ve en fazla iki defada kullanılmak üzere, toplam bir yıla kadar aylıksız izin verilebilir.
4857 sayılı İş Kanunu'nun 56/3.maddesinde ve aynı Kanun'un 53. maddesinde izin sürelerinin tarafların anlaşması ile 10 günden aşağı olmamak üzere bölümler halinde kullandırılabileceği öngörülmüştür. İşçinin Anayasal temeli olan yıllık dinlenme hakkı bu şekilde güvence altına alınmıştır.
a) 1 yıldan 5 yıla kadar (beş yıl dâhil) olanlara 14 günden, b) 5 yıldan fazla 15yıldan az olanlara 20 günden, c) 15 yıl (dâhil) ve daha fazla olanlara 26 günden az olamaz.
“İşyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir.” şeklinde ifade edilerek en az bir yıl kıdeme sahip çalışsana ücretli izin hakkı tanınması hüküm altına alınmıştır.
Ayrıca işçinin yıllık izinde çalışması, işverene olan sadakat borcunu da aykırılık oluşturmaktadır. Bu nedenle Yargıtay, yıllık izinde çalışan işçinin işten çıkarılmasını, “geçerli nedenle fesih” olarak kabul etmektedir.
Eğer çalışanın iş sözleşmesinde ya da toplu iş sözleşmesinde cumartesi günü “hafta tatili” günü olarak belirlenmişse, çalışanların izin haklarında bu gün hafta tatili olarak değerlendirilecek. Yıllık izin süresi içine denk gelen Cumartesi günleri izin hakkında düşmeyecek, yıllık izin gününden sayılmayacak.
İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi cumartesi günleri dahil 14 iş gününden az olamaz. Hizmet süresi 5 yıldan fazla olan işçilere verilecek izin süresi 20 iş gününden, hizmet süresi 15 yıldan fazla olan işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi de 26 iş gününden aşağı olamaz.
Kullanılmayan yıllık izinler yanmaz ve bir sonraki yıla sürekli olarak devredilir.
Bu nedenle işçinin izin süresi 14 gün olarak belirlenir. Günlük temel ücreti 100 TL olan işçiye 14*100=1.400 TL yıllık izin ücreti ödenmesi gerekir. Tabii ki bu tutardan gelir vergisi ve damga vergisi kesintileri yapıldıktan sonra net tutar işçiye ödenir.
İşçinin başta sigorta primi ve diğer haklarının da fiili ücreti üzerinden ödenmesi gereklidir. Eğer işçi bu haklardan mahrum bırakılıyorsa, bu durumda Alo 170 hattını arayarak yada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na dilekçe ile yazılı olarak başvurmak suretiyle yasal haklarının korunmasını talep edebilir.
İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi; a) Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara ondört günden, b) Beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara yirmi günden, c) Onbeş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara yirmialtı günden, az olamaz. (Ek cümle:RG-18/8/2017- 30158) Yer altı işlerinde çalışan ...
Cuma günü için 1 günlük yıllık izin kullanmak isteyen kimse için kulanmış olduğu yıllık izin süresine cumartesiyi dahil etmek gerekir mi? Cumartesi günü çalışılmamış olsa bile iş günüdür ve yıllık izin hesabında dikkate alınmaktadır.
4857 sayılı kanunun 56/5. maddesinde “Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz” hükmü amirdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri