Hasar Kaydında %70 ve Üzeri Ne Demektir? Kaza sonrasında oluşturulan ekspertiz raporlarında aracın masrafları sıfır değerine yakın bir aralıkta yer alır ise ağır hasarlı olarak işlem görür.
bir aracın tek kazada çok masraflı bir kazaya karışması sonucu kasko tarafından siciline işlenen statüdür. ağır hasarlı araçlar genelde tek kazada 15.000tl ve ya üstü kazalıdır. sahibinden'de ya da herhangi 2.el araba sstılan yerde aracı satarken kimse ağır hasarı kabul etmez.
Hasar kaydı ve pert kaydı aynı şey değildir. İki kayıt arasındaki en temel fark; hasar kaydında aracın tamir masraflarının araç değerinin %70'inin altında kalması, ağır hasarlı yani pert araçlarda ise %70'in üzerine çıkmasıdır.
Hasar miktarı 12.001,00TL – 20.000,00TL arası ise araç değer kaybı 12.825,00TL olacaktır. Hasar miktarı 4.001,00TL – 12.000,00TL arası ise araç değer kaybı 8.550,00TL olacaktır. Hasar miktarı 2.001,00TL – 4.000,00TL arası ise araç değer kaybı 4.275,00 TL olacaktır.
İlgili 24 soru bulundu
Yani kazadan önce eğer araç 50.000 TL'de alıcı bulabiliyor fakat kaza sonrası yapılan tamire rağmen hasar kaydı nedeniyle oluşan kayıptan ötürü artık aracın fiyatı 45.000 TL'ye düşüyor ise aradaki 5.000 TL fark araçtaki değer kaybının miktarı oluyor.
Değişensiz hasar kaydında araç, ağır hasarlı olarak kayda geçer fakat hiçbir parçasının değişmesine gerek olmaz. Örneğin; kaza sonrasında aracın bir bölümü arızalanmış ama değişmesine gerek olmadan tamir edildiyse bu araç değişensiz ağır hasar kaydı listesinde olur.
Eğer bir araçta ağır hasar kaydı tespit edildiyse, araç öncelikle trafikten men edilir; ardından da sürücü, aracı eski haline getirmek ve yenilemek için gerekli masrafların yapılmasını, böylece aracın yeniden trafiğe katılmasını sağlar.
Araçların tramer kayıtlarının da kaydolduğu Sigorta Bilgi Merkezi üzerinden hasar kaydı sildirme başvurusu yapılır. Ancak aracınızın hasar kaydında her hangi bir yanlışlık yoksa bu kaydın silinmesi mümkün değildir. Fakat keyfi olmayan sisteme yanlış girilmiş hasar kayıtları itiraz sonucunda sistemden silinir.
Hasar kaydı ile araçta trafik kazası sonucunda meydana gelen tüm hasarlara ulaşılabilmektedir. TRAMER kaydı üzerinden ise aracın kusur oranı ve sigorta işlem bilgisi gibi çok sayıda detaylı belgelere ulaşılabilmektedir. Araç hakkında birçok bilginin bulunduğu TRAMER kaydı sistemi üzerinde hasar kaydı da bulunmaktadır.
Eğer bir araç kaskoda sigorta incelemeleri sonrasında ağır hasar kayıtlı olarak kaydedilmiş ise bu araç tehlike arz eden araçlar arasına girmiştir. Bu durumda satın aldığınız ikinci el araç sonraki dönemlerde tekrardan yapılması gereken sigorta işlemlerinde çok yüksek fiyatlar çıkarabilir.
Kaskosuz araç pert olursa; karşı tarafın trafik sigortası belli limitler dâhilinde masrafları karşılar, eksik kalan kısım bulunması halinde kaskodan ihtiyari mali mesuliyet sigortası kapsamında karşılanacaktır. Hala eksik olursa karşı tarafa dava açıp, kalan kısım tazmin edilir.
Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi tramer kelimesinin açılımı olarak trafik bilgilerinin kusursuz olarak verilmesinde bize yardımcı olur. Günümüzde ikinci el araçlar artık sıfır araçlara göre daha çok kullanılmaktadır. İkinci el araçlarda ister az kullanılmış olsun ister çok aracın hasar geçmişi önemlidir.
Günümüz araç fiyatlarına baktığımız zaman bir parçanın değişmesi 5,000 TL onarılması 1500-2000 TL aralığında hasar kaydına mal olmakta.
Durduk yere veya ufak kazalar sonucunda açılmıyor. Araçların ağır hasar kayıtlı olmasının en büyük sebebi, hava yastıklarının açılmasıdır. Hava yastıklarının patlamasıyla birlikte, araçlar ağır hasar kayıtlı araçlar listesine dahil olur.
Karayolları trafik kanununa göre trafiğe çıkan her araç trafik sigortası yaptırmak zorundadır, bu sebeple ağır hasar ya da pert kaydı olan araç trafiğe çıkacak ise trafik sigortası yaptırılmalıdır. Bu aracın sigorta primi ağır hasarlı olduğu için yüksek çıkacak diye bir kural yoktur.
Öncelikle ağır hasar kaydı bulunan araçların satılamayacağına ya da bir başkası tarafından satın alınamayacağına dair bir kural ya da yasa olmadığını belirtelim. Trafikten men edilmediği ve gerektiği biçimde tamir edildiği takdirde bu araçların satışı ve alımı yapılabilir.
Ağır hasar kayıtlı araca kasko sigortasının yapılabilmesi için aracın önceden pert işlemi görmüş olması ve onarımlarının da yapılmış olması şartı aranır. Ancak ilgili aracın kasko işlemlerinde normal kasko işlemlerine kıyasla çok daha yüksek ücret ödemek zorunda kalabilirsin.
Yani ERP çarpma raporu hasarlı aracın sigorta şirketi tarafından onarılmadığı anlamına gelir. Ancak ERP çarpma raporu her kaza veya hasar durumunda verilmez. Örneğin kaza esnasında kusurlu olan taraf sizseniz ERP çarpma raporu alamazsınız.
İtiraz hasar tespitlerinde binaların incelenmesi için bu süre içerisinde mutlaka itiraz dilekçesi verilmesi gerekmektedir. Ağır hasarlı bina ne demektir? Deprem nedeniyle onarımı mümkün olmayacak derecede hasar gören ve tekrar kullanımı mümkün olmayan binalar ağır hasarlı olarak derecelendirilir.
Hayır. Ağır hasar kayıtlı veya hasar kaydı toplamı kasko tutarının %30 unu aşan araçlar için kredi kullandırımı yapılmamaktadır. Ayrıca daha önce ticari taksi olarak kullanılan araçlar için de kredi kullandırımı yapılamamaktadır. Kredi dosyamda ek bir kesinti uygulanır mı?
Hava yastıgı patladığı zaman aracınız değer kaybetmez. Kaza esnasında emniyet kemerinden sonra ikinci olarak sizi koruyucu hava yastığı gelmektedir. Bu iki koruma sistemi aynı statüdedir.
Trafik kazası sonrası hangi araca işlem yapıldıysa hasar o aracın şase numarasına işlenir. Örneğin, kaza yaptığını ve kazada suçlu tarafın sen olduğunu varsayalım, senin aracın için 10 bin TL karşı tarafın aracı ise 15 bin TL hasar çıkmış olsun. Bu durumunda senin adına TRAMER'e işlenen hasar kaydı 25 bin TL değildir.
Ayna, Cam, Far, Tampon, Silecek gibi mekanik aksamdan hasar değer kaybı alınmazken daha çok kaporta aksamı dediğimiz çamurluklar, kapılar, kaput, Havuz, Bagaj Kapağı, şase, Direk, Marşpiyel, Panel gibi metal aksamdan araç değer kaybı alınabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri