Toplamda üç çeşit algı vardır. Bunlar sırasıyla Duyusal, Zihinsel ve Sezgisel algıdır.
Algı, psikoloji ve bilişsel bilimlerde duyusal bilginin alınması, yorumlanması, seçilmesi ve düzenlenmesi anlamına gelir. Algı, duyu organlarının fiziksel uyarılmasıyla oluşan sinir sistemindeki sinyallerden oluşur. Örneğin, görme gözün retinasına düşen ışıkla, işitme kulağa gelen ses ile oluşur.
Biçim algısı, nesnelerin görsel öğelerinin, özellikle şekiller, desenler ve önceden tanımlanmış önemli özelliklerle ilgili olanların tanınmasıdır.
Duyusal organlarımız aracılığıyla bize ulaşan uyarılarla çevremizi anlamamızı sağlayan bilişsel süreçtir. Bu önemli bilişsel kabiliyet gündelik yaşantımız için çok mühimdir çünkü çevremizi anlamamız onun sayesinde mümkündür. Algı, bilişsel antrenmanla çalıştırılabilir ve geliştirilebilir.
Zorunlu algılar doğumu izleyen günlerde görülen algılardır. Bebek aşırı zıtlıkların bulunduğu alanı odak noktasına alır, örne ğin beyazla siyahın birleştiği çizgi, üçgenin üst köşesi ve kenar çiz giler gibi. Bunun nedeni, bebeğin sinir sistemince programlanmış ilkeleri zorunlu olarak izlemesidir.
İlgili 40 soru bulundu
Beden algısı bozukluğunun gelişiminde pek çok faktör rol oynar. Bu faktörler, genetik yatkınlık, gelişimsel süreçler, psikolojik paternler, sosyal çevre olarak kabaca belirlenebilir. Bir insanın fiziki görünümünden hoşnut olmamasının başlıca sebepleri, düşük benlik saygısı, depresyon, yeme bozukluğu olarak sayılabilir.
Duyum , iç veya dış dünyadan gelen uyarımların beyne ulaşmasıdır. Algı ise beyne ulaşan bu duyumlara anlam verilmesi, onların tanınması demektir. Örneğin dildeki uyarılma duyum, dildeki bu uyarılmanın naneli şeker olduğunu anlamamız ise algıdır.
Derinlik algısı: Görme duyusuyla alakalı algıyı ifade eder. Nesnelerin üç boyutlu algılanmasına derinlik algısı denir. Örneğin: bir nesnesin yakınlığı veya uzaklığıyla beraber algılanmasını ifade eder.
Çevresel Algı:
terra incogniate'lerden -genel bir imaj içinde birbirine bağlanmamış kişisel & özel dünyaların kısımlarından- meydana gelen yamalı bir bohça gibidir” (akt: Tümertekin, Özgüç, 1998: 55).
kişilerin kendi tutum, inanç, özellik ya da psikolojik durumuna sınırlı erişimi olduğunu savunan kuram. Bu erişimi sağlamada, kişi, başkaları hakkında yargıda bulunurken yaptığı gibi, geçmiş davranışlarından çıkarımlar yapar.
Mekan algısı psikolojisi temel olarak; kişinin mekan içerisinde veya çevresinde kısa veya uzun süreli deneyim kazanması ve bu doğrultuda mekanın hatırlanması ile ilgilidir. Bu deneyim hareket ve zaman kavramına bağlı olarak değişir ve gelişir.
Sezgisel algı bu içsel çağrışımlarla oluştuğundan daha ziyade kişiye özeldir. Sezgiseller gözle görülen ve elle tutulan gerçeklerle pek fazla ilgilenmezler. Gözle görüleni, üstün duyularını kullanarak anlamak isterler. Olaylar arasındaki bağlantıları ve altında yatan anlamları ararlar.
GESTALT KURAMI
Gestalt kuramına göre; bütün, parçaların toplamından farklı bir anlam ifade eder ve birey, bütünü parçalarına ayrıştırarak değil, bütünlük içinde algılar. Gestaltçılar, organizmanın, dışarıdan gelen duyumlara kendisinden bir şeyler katarak, yaşantıyı yeniden örgütlediğini savunurlar.
Algı, belirli aşamalar sonucu oluşur. Bunlar; algıda seçim, algıda organizasyon ve algıda yorumlama aşaması şeklide ifade edilir. Seçim aşamasında; dikkat, tercih, ihtiyaç, tecrübe gibi etmenler sayesinde birçok uyaranı filtreleme olayı gerçekleşir.
Kişinin algıda seçici olmasına neden olan birçok faktör bir araya gelerek belli uyaranları dikkate almasını sağlar. Bunu etkileyen faktörler kişinin yetişme tarzı, karakter özellikleri, eğitim seviyesi ve iletişimde olduğu sosyal çevresiyle ilişkisine bağlı olarak değişir.
Algı, 6 ana türe ayrılır: duyma, konuşma, dokunma, tatma, diğer duyular ve sosyal dünya. Algı süreçleri ise kabul etme, seçme, düzenleme ve yorumlama süreçleri olarak dört ana aşamadan oluşur.
Özetle, düşünce soyut bir nesnesin zihinde oluşturduğu faaliyettir. Algı ise somut bir nesnenin zihindeki yansımasıdır. Kavramaları biçimlendirirken problemlerin çözümlerinde sebeplerde ve kararlar vermede meşgul olmak gibi düşünce bilginin beyinsel işletiminin ortaya çıkmasıdır.
Fiziksel benlik algısı, bireyin psikomotor boyutta kendisini algılaması ve değerlendirmesi olarak tanımlanır (Fox, 1997). Sonstroem ve Potts'a (1996) göre ise fiziksel benlik algısı; atletik beceri, kuvvet, dayanıklılık ve esneklik gibi özelleştirilmiş motor becerilerdeki algılardır.
Kurumsal algı yönetimi, organizasyonların gerçekleştirmiş olduğu faaliyetleri hedef kitleye en doğru ve etkili şekilde anlatabilmeleri için en etkili mesajların oluşturulması ve insanlara en güçlü kanallarla iletilmesi sürecidir.
Algıda seçicilik, insanın algı sürecinde etkili olduğu kabul edilmiş psikolojik bir kavramdır. Çevrede bulunan uyarıcılardan, olaylardan ya da nesnelerden bir ya da birkaçına dikkati yöneltmektir.
Uzaysal algı nedir? Uzaysal algı etrafınızı saran çevreyle (dış duyarlı süreçler) ve kendinizle olan (iç duyarlı süreçler) ilişkilerin farkında olma kabiliyetidir.
İç algı vücudumuzun bize gönderdiği uyarıları ve algıları tanıma becerisidir. Bu beceri, fiziksel bağlantıları toplama yeteneğini deneyimleme ve anlama sanatıdır. Onun içinde bir dizi mesajlar gönderen alıcılar, hücreler ve nazik dokular bulunur. Ancak bunlar bizim her zaman işitmediğimiz mesajlardır.
Dokunsal algı: Deri temasıyla veya parmaklarla dokunma ile edilen duyuyu ifade eder.
Yanlış algılama: çeşitli nedenlerle bir ülkenin, karar alıcılarının düşünce, tutum ve davranışlarının gerçekte olduğundan ya da onların bunlara yükledikleri öznel anlamdan daha farklı algılanmasıdır.
Duyu ötesi algı, beş duyumuz dışında eşyaları, olayları ve düşünceleri algılama yeteneğidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri