Doğu Karadeniz bölgesi dünyada en çok çay yetiştiren bölgeler arasında ilk sıralarda yer alır. Bu bölgelerde en verimli ve en kaliteli çay yetiştirilmektedir. Çay fabrikaları da ham maddeye yakın olması açısından Doğu Karadeniz bölgesi çevresinde yer almaktadır. Bu bölge çay fabrikaları bakımından da oldukça zengindir.
Karadeniz Bölgesi'nde onlarca çay fabrikası bulunmaktadır. Rize, Artvin ve Trabzon içinde birçok çay tesisi yer almaktadır.
Büyük bir farkla en fazla çay Asya'da, daha düşük oranda Afrika, Amerika, Avustralya ve hatta Avrupa'da (Türkiye'de,Güney Batı Rusya ve Azorlar'da) yetiştirilir. En önemli çay üreten ülkeler Çin, Hindistan, Kenya, Sri Lanka ve Türkiye'dir ve bu ülkeler toplam dünya çay üretiminin dörtte üçünü karşılar.
Ülkemizin yaş çay üretiminin üçte ikisine yakını Rize'de yapılır. İlin sahip olduğu iklim, çay bitkisinde üç sürgün hasadının yapılmasına elverişlidir.
Bir kaynağa göre, çayın ilk yudumlanışı çok eskilere, M.Ö. 2737 yılına, Çin İmparatorluğu'na kadar dayanır. Efsaneye göre Çin'in ilk imparatorlarından Shen Yung, çay bitkisinin tesadüfen sıcak suya düşmesine şahit olur.
İlgili 24 soru bulundu
Dünya çay tüketiminde Çin yüzde 36'lık oranla 1,8 milyon ton tüketimle lider ancak yıllık kişi başı tüketimi 0,75 kilogramdır. Yılık kişi başı çay tüketiminde Türkiye 3,5 kilogramla birinci sırada yer alıyor.
Ama iyi çayın asıl vatanı Hindistan ve Çin'dir. Hindistan'ın en önemli çay üretim merkezi Darjeeling'dir. Hindistan'ın kuzeyinde, Himalayalar'ın altında kalan bölge yağış rejimi ve toprak kalitesiyle çok önemli bir çay üretim alanıdır ve burada yetişen çaylar dünyanın en iyi çayları olarak bilinir.
Çay kelimesi, neredeyse tüm dünyada 2 farklı şekilde yer alıyor. Çoğu Avrupa kültüründe çay kelimesi “Tea ve Te” şeklini almışken Doğu kültürlerinde “Ça, cha ve chai” şeklindedir. Bunun sebebi Çin'e ve çay ticaretine bağlıdır.
Zihni Derin 1923 yılında Rize´ye gelir. Eski adı Garal Dağı olan hazineye ait bir bölgede 15 dekarlık arazi fidanlık işne tahsis edilir. Bölgede yaptığı incelemelerde bazı meraklıların Batum´dan dönüşlerinde getirdikleri ve diktikleri gayet iyi gelişmiş çay fidanlarıyla karşılaşır.
Türkiye'de çay tarımı, Doğu Karadeniz Bölgesinde Gürcistan sınırından başlayarak Ordu ilinin Fatsa ilçesine kadar olan kuşakta yapılır. Rize, tek başına Türkiye çay üretiminin % 85'ini karşılar; çay yetiştirilen diğer iller Ordu, Giresun, Trabzon ve Artvin'dir.
Çay Doğu Karadeniz Bölgesinde en çok Rize'de yetiştirilmektedir. Rize çay üretimi konusunda birinci sırada yer alır. Ayrıca çayın yetiştirildiği başka illerde bulunmaktadır. Trabzon, Giresun ve Artvin illerinde de çay üretimi gerçekleştirilmektedir.
Bölgede Çaykur'a ait 47 ve özel sektöre ait 228 çay fabrikası bulunuyor. Bu fabrikaların yüzde 85'lik bölümü ise Rize sınırları içerisinde yer alıyor.
Çay genellikle yıllık 1000 ile 1250 mm'ye kadar yağış alan yerlerde yetişmektedir. Ayrıca çayın yetişebilmesi için 10 derece ile 30 derece arasında sıcaklığa ihtiyaç bulunur. Bu nedenle ülkemizde genellikle Doğu Karadeniz Bölgesinde üretimi yapılmaktadır. Çay daha çok yağışın fazla olduğu bölgelerde yetiştirilmektedir.
Bölgede Çaykur'a ait 47 ve özel sektöre ait 228 çay fabrikası bulunuyor.
Yetiştirildiği diğer bölgeler ise: İç Batı Anadolu, Orta ve Batı Karadeniz, Marmara ve Doğu Anadolu Bölgesi'dir.
18. yüzyılda da bugün dünyanın en büyük çay yetiştirilen bölgesi sayılan Assam ve Seylan Adası'nda çay bahçeleri oluştururlar. Üretilen bu çayları Avrupa'ya hızlı olarak taşımak için de, süratli yelkenliler yaparlar. Türkiye'nin çayla tanışması 1787 tarihinde, Japonya'dan getirilen çay tohumlarının ekilmesiyle başlar.
'Diyarbakır' çayının tanıtımı sırasında çayı koklayan AKP Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt, bu ürünü çok beğendiğini belirterek Türkçe 'Hoş çay' anlamına gelen Kürtçe 'Çaya Xweşik' dedi.
FAO istatistiklerine göre 2018 yılı dünya çay üretiminde Çin %41, Hindistan %21, Kenya %8, Sri Lanka %5, Vietnam %4, Türkiye %4, Endonezya %2, İran %2 ve diğer üretici ülkeler %13 paya sahiptir.
Kilogram başına 1,2 milyon dolara satılmasıyla Da-Hong Pao Çayı dünyanın en pahalı çayıdır. Bu çay çeşidi, Çin hükümeti tarafından ulusal bir hazine ilan edilmiştir ve kökeni Ming Hanedanlığına kadar uzanmaktadır. Hasat sırasında kullanılan süreç Çin Hükümeti tarafından bir sır olarak saklanmaktadır.
Çin'de Da Hong Pao adıyla anılan çay bitkisinden dünyanın en pahalı çayı yapılıyor. Bu çay, ağırlığının 30 katı altın değerinde. 2002'de zengin bir müşteri, Çin'de yetişen efsanevi Da Hong Pao çayının 20 gramı için 28 bin dollar ödemişti.
Çaykur Didi, Türkiye'nin çay pazarının en büyük markalarından Çaykur'un ürettiği soğuk çaylardır. Çaykur; fabrikaları, bölge müdürlükleri, araştırma enstitüsü müdürlüğü ve 9.095 ton/gün yaş çay işleme kapasitesiyle Türkiye çay sektörünün en büyük ve lider kuruluşlarından biri olduğunu da ispatlamakta.
Dünya çay tüketiminde Çin yüzde 36'lık oranla 1.8 milyon ton tüketimle lider ancak yıllık kişi başı tüketimi 0.75 kilogramdır.
Yıllardan beri vazgeçilemeyen bu alışkanlık rakamlara da yansımış durumda. 55 ülkenin yer aldığı, kişi başı yıllık en fazla çay tüketen ülke unvanına sahip ülke 3.16 kilogram ile Türkiye oldu.
Türkiye´de çay tarımının başlangıcı 1917 yılına kadar uzanmaktadır. Batum ve çevresinde incelemeler yapmak üzere, bölgeye aralarında Halkalı Ziraat Mektebi Alisi Müdür Vekili Ali Rıza ERTEN´in de yer aldığı bir heyet gönderilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri