Beşamel sos (Béchamel sauce), beyaz sos (Sauce velouté), kahverengi sos (Espagnole sauce) ve kırmızı sos (Tomato sauce). Ancak bu 4 sosun üzerine 20. Yüzyılda Auguste Escoffier bu gruba sarı sosu (Hollandaise sauce) da ekledikten sonra günümüze 5 temel sos olarak ulaşmıştır.
Bunlardan dördü 18. Yüzyılda Antonin Carême'in bulduğu sos olan: Beşamel sos(béchamel sauce), beyaz sos(sauce velouté), kahverengi sos(espagnole sauce) ve kırmızı sos(tomato sauce). Ancak bu 4 sosa 19. Yüzyılda Auguste Escoffier bu gruba sarı sosu (Hollandaise sauce) da eklenince günümüze 5 tane olarak geldi.
Veloute sostan türediği için allemande sos yerine hollandaise sos ve tomato soslarını eklemiştir. Böylece temel soslar; bechamel, espagnole, veloute, hollandaise ve tomato sos olmuştur.
Gastronomi alanında temelde 5 çeşit sos vardır ve geriye kalan tüm soslar bu 5 ana sosun çeşitlendirilmesi ile oluşmuştur.
İlgili 24 soru bulundu
Careme'in reçetelendirdiği soslar; beşamel sos (béchamel sauce), beyaz sos ( sauce velouté), kahverengi sos (espagnole sauce) ve kırmızı (tomato sauce) sos olarak sıralanabilir. 5. sosu ise 19. yüzyılda Auguste Escoffier bulmuştur.
Sos, Louisiana sahilinden 3 km içeride yer alan ve aileye ait Avery Island bölgesinde üretilmektedir. İsim, marka tescilli olup, Avery Adasının ilk sahiplerinin dilinde "toprağın sıcak ve ıslak olduğu diyar" manasına gelir.
Kaynamakta olan pirinç sirkesine toz şeker, rendelenmiş zencefil ve sarımsak, doğranmış chili biberi, ketçap ve taze çekilmiş tane karabiberi katıp 5 dakika kadar kısık ateşte pişirin. Mısır nişastasını ilave edin ve bir çırpıcı yardımıyla sürekli karıştırdığınız sosu 2 dakika kadar pişirin.
Bir tencerede yağı eritin. Unu ekleyip orta ateşte 3 dakika kavurup ateşten alın. Tavuk suyunu bir tencereye koyun ve yarı miktarı kalıncaya kadar kaynatın ve unlu karışıma ilave edip iyice karıştırın. Tuzu ve kremayı da ekledikten sonra orta ateşte karıştırarak 10 dakika kaynatıp ateşten alın. Süzün.
burger king de sunulan sos çeşitlerinden birisi. kırmızı biber ve mısır nişastası malzemelerinin, fast food endüstrisinde kulanılan binbir çeşit lezet vericiyle harmanlanmaıs sonucu olşmuş acı peynir tadı veren özelikle tavuk kanadı ve onion rings ile mükemmel giden lezzet kaynağı.
Duxelles (düksel okunur) tavuk, hindi içi, çorbalar ve soslarda kullanılabilen, mantar, soğan ve aromalı otlardan oluşan bir karışımdır. Yemeklere mantar tadı katması için kullanılan bir üründür, bununla beraber aperitif olarak da hazırlanabilir.
İlk önce bir başka kasenin içinde yoğurt ve 1 çay bardağı su karıştırılır. Diğer kabımıza sirke, yağ, tuz, karabiber ve küçük doğranmış dereotu ve robottan geçirilmiş soğan, hardal, kırmızı toz biber ve limon suyu eklenir. Sonra yoğurt, mayonez ve ketçap eklenir ve karıştırılır.
Tukaş Paprika Acı Biber Sosu, özenle seçilmiş malzemelerden üretilmiştir, güvenle ve afiyetle yiyebilirsiniz. Direkt olarak ekmeğe sürerek yiyebileceğiniz gibi farklı malzemelerle birleştirerek lezzetli soslar da elde edebilirsiniz. Tukaş Paprika Acı Sos, acı severler için idealdir.
Aioli ise sarımsak temelli bir. Sarımsağın dövülüp, yumurta, zeytinyağı ve hardal kıvamlandırılması sonucunda hazır hale geliyor. Ailoi sos; oda sıcaklığında genelde sebze yemekleriyle, salatalarla, sandviçlerin içinde servis ediliyor. Bu yönleriyle mayonezden ayrılıyor.
Harissa, Kuzey Afrika orjinli bir sos olup ana malzemeleri arasında kavrulmuş kırmızı biber, Arnavut biberi, kurutulmuş domates, farklı acı biber çeşitleri, baharat ve taze otlar bulunmaktadır. Et, tavuk ve balık marinasyonlarında kullanılabileceği gibi, tek başına ekmeğe sürülerek de tüketilebilir.
Hollandez sos tarifinin temel malzemeleri; limon suyu ya da beyaz şarap sirkesi, ince çekilmiş deniz tuzu ve dövülmüş beyaz biber. Soğuk su veya buz da tarifin tamamlayıcısı konumunda. Tüm bu malzemeler birleşince ortaya et ve sebze yemeklerini taçlandıran harika bir lezzet çıkıyor.
Aurora sos (sos oror); çoğu domates temelli sosun aksine parlak ve kırmızı renkte olmayan; lezzetli bir sostur. Sos seçtiğiniz klasik bir Fransız sosuna domates eklenerek hazırlanır. Elde edilen hoş pembemsi rengi sebebiyle “gündoğumu” anlamına gelen Fransızca kelime olan aurore olarak da bilinir.
Sweet chili sos; kırmızı pul biberin pirinç şarabı sirkesi, sarımsak, balık sosu, meyve şekeri ya da rafine şeker ve hatta bazen bal ile birleştirilmesi sonucunda ortaya çıkar. Uzak Doğu mutfağına özgü bir sos da olsa, ünü ve lezzeti tüm dünyaya yayıldığı için ülkemizde de çok sevilir.
Bir tencereye tereyağını koyup kızdırın. Unu tereyağı ile kokusu çıkıp, renk değiştirinceye kadar kavurun. Ardından köriyi de ekleyip biraz daha kavurun. Süt, karabiber ve tuzunu da ekledikten sonra kısık ateşte kıvamı koyulaşıncaya kadar sürekli karıştırarak pişirin.
Biberler güzelce yıkanır, sapları çıkarıldıktan sonra çekirdekleriyle birlikte rondo veya blendırdan geçirilir. ( rondoya dikkat edin çünkü çekirdekler motoru zorlayabilir )İyice ezilen biberlerle tuzu karıştırıp kapalı cam kavanozda oda sıcaklığında güneş almayacak şekilde 4 hafta bekletilir.
Limonun suyunu sıkın ve bunu domates püresi ya da ketçap, sirke, toz biber, füme kırmızı biber, soğan tozu ve mayonez ile karıştırın. Eğer Hollanda mayonezi gibi daha tatlı bir mayonez çeşidi kullanıyorsanız ilave bir çay kaşığı toz hardal ekleyin.
Et ve tavuk yemeklerine çok yakışan Worcestershire sosu, hem marinelerde hem de yemek soslarında kullanılabilir. Özellikle ağır ağır pişen et yemeklerinde Worcestershire sosu muhteşem bir fark yaratabilir. Ayrıca salata ve sandviç soslarınızda da Worcestershire sosu kullanabilirsiniz.
Tabasco Acı Biber Sosu (Orgi̇nal Flavor) 59 ml Fiyatı
Bir acılık birimi olan Scoville derecesi açısından 2500 ila 5000 Scoville arasında acılığı sahip olan ürün severek tüketilir.
Algerienne Sos : Patateskızartması , tacos , sandviç ,döner (shawarma) gibi kırmızı et ve tavuk etleriile eşsiz fark yaratan lezzet. İçeriğinde hardal,soğan parçaları ,tatlı-acılıbiber , baharatlar,domates konsantresi ile otantik lezzet ve görünüm yönündentamamlayıcı bir sos çeşidirdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri