Arama Çeşitleri (CGK-K.2018/664) Arama, amacına göre “adli arama” ve “önleme araması” olarak ikiye ayrılmaktadır. Arama şüpheli veya sanığı ya da bir delili elde etme amacıyla yapılabileceği gibi, bir suçun işlenmesini veya bir tehlikeyi önlemek amacıyla da yapılabilir.
Arama, adli arama ve önleme araması olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Bu ayrıma dikkat edilmesi ve kişilere uygulanan aramanın türü önemlidir. Zira aramanın türüne göre, aramanın hukuka aykırı olup olmadığının tespiti de değişecektir. Şüpheli veya sanığı ya da bir delili elde etme amacıyla yapılan arama, adli aramadır.
Bir suç işlenmesini, bir tehlikeyi önlemek amacıyla yapılıyorsa “önleme araması”, suç isnat edilen bir kişiyi bulmak –yakalamak için ya da bir delili elde etmek amacıyla yapılıyorsa “ adli arama “sayılmaktadır.
Önleme araması, suçun işlenmeden önüne geçilmesi için yapılır ve güvenlik amacını taşır. Adli aramada ise, işlendiği iddia edilen bir suç veya suça teşebbüs vardır ve adli aramada fail veya failler ile suç delillerinin elde edilmesi maksadıyla özel hayatın gizliliği ve korunması hakkına sınırlama getirilir.
İdari aramada kolluk belirli tip bir suçun veya suçların işlenebileceğine dair şüphe duymaktadır. Kolluk kısa veya uzun vadede suç işlenebileceğini tahmin etmekte fakat bu şüpheyi belli bir kişiye yöneltememektedir. Bu sebeple, suçun işlenebileceği yerlerde bulunan herkesi sistematik olarak aramaya tabi tutmaktadır.
İlgili 15 soru bulundu
Haksız arama suçunun meydana gelmesi için bir kamu görevlisinin hukuka aykırı olarak bir kişinin üzerini veya eşyasını aramasıyla oluşmaktadır. Kişinin vücut bütünlüğüne yasal zorunluluk olmadığı müddetçe dokunulamayacaktır.
Daimi arama ise, koruma tedbiri olan yakalamada olduğu gibi ceza muhakemesinin yürütülmesini değil, soruşturmanın tamamlanmasını sağlamayı amaçlar. Koruma tedbirlerinde hüküm verilmeden önce temel bir hak sınırlanmıştır. Bu tedbire maruz kalan kişi tarafından bu tedbir kendisine zorlama uygulandığı hissi yaratır.
Dava konusu Yönetmeliğin 9.maddesi ve anılan madde ile bağlantılı 20/2. maddelerine gelince; “Rıza ile Arama” başlığını taşıyan 9.maddede; “Rıza ile arama,hakim kararı veya kanunla yetkili kılınmış merciin yazılı emri bulunmaksızın, kişinin rızasına dayanılarak yapılan aramadır.
Adli arama suç konusu hukuka aykırı eylem meydana geldikten sonra yapılan araştırma ve inceleme faaliyetidir. Önleme araması ise bir idari işlem olup, millî güvenlik ve kamu düzeninin, genel sağlık ve genel ahlâkın veya suç işlenmesinin önlenmesi gibi nedenlerle yapılan arama uygulamasıdır.
CMK'nın 117. maddesi uyarınca, suç işleme şüphesi altında olmayan diğer kişilerin de üstü, eşyası, konutu, iş yeri veya kendisine ait diğer yerleri, şüphelinin veya sanığın yakalanabilmesi veya suç delillerinin elde edilebilmesi amacıyla aranabilecektir.
1) Sulh Ceza Hakimi; Kural olarak adlî aramaya karar verme yetkisi Sulh Ceza Hâkimine aittir. 2) Cumhuriyet Savcısı, Gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde Cumhuriyet savcıları adli arama kararı verebilirler.
Cumhuriyet Savcısına ulaşılamaması ve gecikmesinde sakınca bulunan hallerde kolluk amirinin yazılı emri ile arama yapılabilecektir. Arama kararı hakim tarafından, arama emri Cumhuriyet Savcısı veya Kolluk Amiri tarafından verilir.
Somut delillere dayanan kuvvetli şüphe bulunması, Başka şekilde delil elde edilmesinin mümkün olmaması, Bilgisayar, bilgisayar programları ve bilgisayar kütüklerini şüphelinin kullanması Hakim veya gecikmesinde sakınca bulunan durumlarda Cumhuriyet savcısı tarafından karar verilmesi aranmaktadır.
Yani arama kararının verilebilmesi için suçun işlendiğine dair basit bir suç şüphesinin ve aranan kişi ya da eşyanın bulunacağına dair makul şüphenin varlığı gerekir. Suç şüphesinin bulunmadığı hallerde ise adli arama yapılamaz.
Ancak 4926 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununda öngörülen suçlar bakımından, özel konut ve eklentilerinde hâkim kararı olmadıkça arama yapılamaz. Kolluk âmirinin yazılı emriyle yapılan arama ve sonuçları Cumhuriyet başsavcılığına derhâl bildirilir.
Ağır ceza mahkemesinin görev alanına giren bir suçtan dolayı suçüstü hali dışında avukatın üzeri aranamaz”.
Kişinin üstü (kaba üst araması yani el ile dıştan kontrol hariç) ve eşyası ile aracının dıştan bakıldığında içerisi görünmeyen bölümlerinin aranması, mülki amirin görevlendireceği kolluk amirinin yazılı, acele hallerde sonradan yazıyla teyit edilmek üzere sözlü emriyle yapılabilmektedir.
Toplum içinde vatandaşların merak ettiği konulardan birisi de mahkeme tarafından arama izni olmayan polisler eve zorla girip arama yapabilir mi yönünde. CMK'nın 119. maddesi uyarınca hakim kararı ya da Cumhuriyet savcısı tarafından yazılı arama emri çıkmadan polis ya da jandarma kapalı konutlara giremez.
Muvafakatlı adres bildirimi; kişinin, başka kişi veya kişilerin kayıtlı olduğu adrese bildirimde bulunması ve ilgili adreste oturan ergin kişinin bu bildirime izin vermesi (Muvafakat) şeklinde gerçekleştirilen adres bildirim yöntemidir.
Makul şüphe olmadan, tahminen ve rastgele adli arama kararı veya emrinin verilmesi hukuka aykırıdır. Adli aramanın ilk ve en önemli şartı olan makul şüphe olmadan arama kararı veya emrinin verilmesi, aramanın temel dayanağının olmaması dolayısıyla elde edilen delil açısından da hukuka aykırılığa yol açacaktır.
Hukuka Aykırı Delil Yargıtay Kararları
Yine de boşanma davası gibi özel bir konu da olsa çalınmış, tehdit ya da zorla elde edilmiş deliller hukuka aykırdır. Hukuka aykırı deliller herhangi bir vakıanın ispatında dikkate alınamaz.
Polis veya diğer kolluk görevlileri, tehlikenin veya suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla usûlüne göre verilmiş sulh ceza hâkiminin kararı veya bu sebeplere bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde mülki âmirin vereceği yazılı emirle üst araması yapabilir (2559 sayılı PVSK m.9).
Yetkili merciin kararı yirmidört saat içinde görevli hâkimin onayına sunulur. Hâkim, kararını el koymadan itibaren kırksekiz saat içinde açıklar; aksi halde, el koyma kendiliğinden kalkar” hükümlerini amirdir.
Polisin Araç Arama Yetkisi
Kolluk güçleri, durdurdukları kişilerin üzerinde veya araçlarında kaba üst araması ve aracın görünen yerlerine bakabilir. Ancak bu amaçla kişinin üzerinde ki elbisenin çıkarılması veya aracın, dışarıdan bakıldığında içerisi görünmeyen bölümlerinin açılması istenemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri