, Denizli-Honaz ve Erzurum-Aşkale şeklinde sıralanabilir[7]. Alçıtaşı rezervleri ayrıca Güney, İç Anadolu, ve Güney Doğu Anadolu'da yaygın bir şekilde mevcuttur[8].Yapılan kaynak araştırmalarına göre Balıkesir-Susurluk-Demirkapı yaklaşık 1.000.000 ton civarında jips rezervleri gözlenmiştir[9].
Alçı taşı, alçı yapımında hammadde olarak kullanılır. Aynı zamanda alçı taşından elde edilen alçı ise çimento yapımında, mermer sıvası yapımında, gübre yapımında ve kağıt imalatı ile dokuma imalatında dolgu maddesi olarak da kullanılır.
Türkiye'de Alçıtaşı Yataklarının Durumu
Türkiye'de yer alan alçıtaşı maden işletmeleri genel olarak, Ankara (Beypazarı, Şereflikoçhisar, Ayaş ilçeleri) Balıkesir-Susurluk, Niğde-Ulukışla, Eskişehir Sivrihisar, Denizli-Honaz ve Erzurum-Aşkale şeklinde sıralanabilir.
Yarım hidrat kalsiyum sülfat olarak tanımlanan alçı, doğada jips olarak adlandırılan iki molekül suya sahip kalsiyum sülfatın, 180-250oC civarın- da kızdırılması ile elde edilir.
İlgili 27 soru bulundu
Alçıtaşı kimyasal bileşimi kalsiyum sülfat olan bir mineraldir. Bileşiminde iki molekül kristal suyu bulunan türüne jips ( CaSO4 + 2H2O ) denir.
Alçının hammaddesi, doğada alçıtaşı olarak bilinen tek mineralli tortul taş olan jipstir.
Herhangi bir nesneyle çizilemez.
Şekil olarak kısa ya da uzun prizmatik olarak bulunmaktadır. Masif, taneli, lifli ve iğnemsi biçime sahiptir. Jips taşı sağlam yapılı değildir. Hatta ele alındığında sabun gibi yumuşak ve kaygan bir hissiyat vermektedir.
Alçı taşı, kalsiyum sülfat dihidrattan oluşan yumuşak bir sülfat mineralidir ve kimyasal formül CaSO4 · 2H2O'dur. Alçıtaşı ayrıca selenitin yarı saydam kristalleri olarak kristalleşir.
Kalsiyum Sülfat, CaSO4, doğal olarak oluşan bir kalsiyum tuzudur. Kalsiyum Sülfat yaygın olarak dihidrat formunda, CaSO4∙2H2O, alçı adı verilen beyaz veya renksiz bir toz olarak bilinir. Kalsine edilmemiş alçıtaşı olarak sülfat, toprak düzenleyici olarak kullanılır.
Optimum sıcaklık 65 °C olarak belirtilmektedir. 75 °C aşılmamalıdır.
Sulu kalsiyum sülfat bileşiminde bir kayaçtır. Renksiz veya açık sarı, beyaz, mavimsi gibi çeşitli renklerde olabilir. Yumuşaktır, tırnakla çizilir (sertlik derecesi: 2.0).
Jipsli topraklar jeolojik dönemlerde aşırı buharlaşma so- nucu oluşmuş ekstrem habitatlardır. Jipsin fiziksel yapısı genellikle cam kristalleri şeklindedir. Jips, kristal hâlde su ihtiva eden kalsiyum sülfat (Ca2SO4.2H2O) ya da su ihtiva et- meyen anhidrit (CaSO4) şeklindedir.
Paris alçısı kimyasal olarak Beta kalsiyum sülfat hemihidrat yapıdadır. Ölçü alçıları içinde çeşitli miktarda modifiye ediciler içerir. Modifiye ediciler sertleşme süresini ayarlar, sertleşme genleşmesini kontrol eder. Ölçü alçısı mümkün olduğu kadar az sertleşme genleşmesi göstermelidir.
c. Nesne, eşya ve alet adlarından biriyle kurulan birleşik kelimeler: alçı taşı, bileği taşı, çakmak taşı, Hacıbektaş taşı, kireç taşı, lüle taşı, Oltu taşı, sünger taşı, yılan taşı; buzul taş, damla taş, dikili taş, kayağan taş, yaprak taş vb.
Yukarı Kızılırmak Havzası'nda, özellikle Sivas-İmranlı arasındaki jips alanı Türkiye'nin en önemli jips karstı alanını oluşturmaktadır.
Daha önce belirtildiği gibi, jipsli topraklarda bitki gelişimi açısından bir problem olan jips, sodik ve ağır killi topraklar için toprak düzenleyicisi ve ıslah maddesi ve bitki gelişimi için Ca ve S gibi besin kaynağı olarak yıllardır kullanılmaktadır (Shainberg ve ark., 1989).
Karstik göller, kalker, jips, kaya tuzu gibi eriyebilen kayaçların bulunduğu yerlerde oluşan göllerdir. Bu göllerin suyu genellikle acıdır. Alp-Himalaya kuşağının geçtiği ve Karstik arazinin yaygın olduğu yerlerde görülür.
Örneğin Mohs sertlik derecesi (9) olan korendon, Mohs sertlik derecesi (8) olan topaz'dan mutlak olarak 32 defa daha serttir; diğer taraftan Mohs sertlik derecesi (10) olan elmas, (9) Mohs dereceli korendon'dan mutlak olarak 4 misli serttir.
Mohs ölçeği, 1'i en yumuşak ve 10'u en sert olmak üzere değerli taşları 1'den 10'a kadar sıralar. Bir taşın Mohs derecesi, diğer minerallere karşı çizilme direncinin bir ölçüsünü sağlamaktadır. Elmas en sert olarak bilinir ve diğer taşları çizebilir.
Kanola yetiştiriciliğinde toprağı iyileştirmek ve kükürt kaynağı olarak iki amaçla kullanılır. Jips genellikle sert tabanlı kırmızı topraklarda veya tuzlu topraklarda yüzey çatlamalarını önlemek ve drenajı iyileştirmek için kullanılır.
Alçı çeşitleri kartonpiyer alçı, saten alçı, yapıştırma alçısı, perlitli alçı, derz alçı, makine sıva alçısı şeklinde sıralanabilir.
1700' lerden itibaren alçıtaşının toprak ıslahında, özellikle de sebze, yerfıstığı, pamuk, patates gibi ürünlere kalsiyum ve kükürt sağlayıcı doğal gübre olarak kullanımıyla da artan ilginin neticesinde olsa gerek, 18.yüzyılda Fransız kimyacı Lavoisier alçı üzerine yapılan ilk bilimsel çalışmayı yayınladı.
Ortamdaki tüm yarım molekül su taşıyan kalsiyum sülfat molekülleri suya doyar, alçıtaşı haline döner. Bu alçının ilk aşk sertleşmesidir, aldığı tüm enerjiyi geri verir ve ısınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri