Günümüzde inşa edilen barajlar kullanılan malzemeye göre beton barajlar ve dolgulu barajlar olmak üzere iki grupta toplanır. 1.Ağırlık barajları 2. Payandalı ağırlık barajları 3. Kemer barajları olmak üzere üç çeşittir.
Türkiye'de işletmede 861 adet baraj bulunmaktadır. Türkiye'deki barajlardan Atatürk Barajı 817 km2, Keban Barajı 675 km2, Ilısu Barajı 313 km2, Karakaya Barajı 268 km2, Hirfanlı Barajı 263 km2 yüzey alanına sahiptir.
Bugün dünya genelinde tam 57 bin büyük baraj var. Bu barajların dünyanın çehresini değiştirdiklerini söylemek yanlış olmaz.
Barajlar, amaçlarına (enerji, sulama, atık toplama gibi) ya da yapımlarında kullanılan malzemeye göre beton; dolgu; taş örme (kâgir); ahşap ve çelik olarak sınıflandırılırlar. Barajlar; • Amaca • Baraj gövdesinin yapımında kullanılan malzemeye göre • Topladıkları su hacmine göre sınıflandırılır.
Baraj Büyüklüğü
Atatürk Barajı, dolgu hacmi bakımından dünyanın en büyük 6. barajı durumundadır. Hidroelektrik Santrali de, dünyada hâlen yapımı sürenler arasında 3., inşa edilmiş olanlar arasında da 5. en büyük santraldir. Aynı zamanda Avrupa'nın ve Türkiye'nin en büyük barajıdır.
İlgili 24 soru bulundu
Barajlar 50-100 yıl gibi uzun süre faydalanılmak için yapılan yapılardır.
Türkiye'nin en büyük barajı Yusufeli'nde su yüksekliği 145,30 metreye ulaştı - YouTube.
Atatürk barajı Fırat nehri üzerine kurulmuş Urfa ve Adıyaman illerine tarım alanlarını sulama amaçlı kurulmuştur. Yüz ölçümünün büyüklüğü nedeniyle Türkiye'nin en büyük barajıdır.
1. JİNPİNG BARAJI
Jinping barajı, Çin'in Hubei Eyaletinde bulunan ve dünyanın en büyük barajı olarak bilinen barajdır. Barajın kurulduğu yer ise Yiling bölgesinde bulunan Yangtze Nehridir. Bu nehir Gök Irmak olarak bilinmektedir. Barajın boyutu ise 305 metredir.
Manisa, 36 baraj 16 göletle Türkiye'den en çok baraj ve göletlere sahip il olacak. 172 bin dekar alanı sulamaya açtık. 86 milyon fidanı toprakla buluşturduk, 4 şehir ormanı yaptık, 7 bal ormanı kurduk. Arıcılığa tam destek veriyoruz." diye konuştu.
Günümüz itibarıyla ülkemizin en büyük 10 barajı bunlardır.
Örneğin Ülkemizin en büyük barajı olma özelliğine sahip olan Atatürk Barajı ülkemizdeki en büyük 6, 7, 8, 9 ve 10. Sırada bulunan barajların kapladığı alanın 2,5 katından daha fazladır.
Tarihi. Dünyadaki ilk barajın MÖ 4000'li yıllarda Mısır'da Nil Nehri üzerinde yapıldığı değerlendirilmektedir. 12 m yükseklik, 110 m uzunluğa sahip barajdan içme ve sulama suyu temin edilmekteydi. MÖ 2950-2750 arasında Nil Üzerinde Sadd-el Kafara barajı yapılmıştır.
Tarihi. Cumhuriyet döneminin ilk barajıdır. Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla 1930 yılında yapımına başlanmış 1936 yılında tamamlanarak 3 Kasım 1936 tarihinde Atatürk tarafından açılmıştır.
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, ülkemizdeki bütün su kaynaklarının plânlanması, yönetimi, geliştirilmesi ve işletilmesinden sorumlu, Merkezi Yönetim Bütçesine tabii özel bütçeli yatırımcı bir kuruluştur.
Elmalı Barajı, yılda 10 hektometre küp içme suyu temin edilmesini sağlamaktadır. Riva Deresi üzerinde bulunan Ömerli Barajı İstanbul'daki barajlar içinde belki en çok bilineni.
İstanbul'a su sağlayan 10 barajın içinden yalnızca Ömerli ve Darlık Barajı'nda doluluk oranı yüzde 50'nin üzerine çıktı...
Atatürk Barajı, dolgu hacmi bakımından dünyanın en büyük 6. barajı durumundadır. Hidroelektrik Santralı da, dünyada halen yapımı sürenler arasında 3., inşa edilmiş olanlar arasında da 5. en büyük santraldir. Aynı zamanda Avrupa'nın ve Türkiye'nin en büyük barajıdır.
Böyle bir barajın yıkılması durumunda ya da hasar görüp suyunun aniden boşaltması durumunda Suriye'ye kadar içinden geçtiği tüm yerleşim alanlarını etkileyecektir. Bu hat üzerinde büyük popülasyonların yer aldığı ve yoğun bir nüfusun olduğu da unutulmamalıdır.
İlk sırada Atatürk Barajı var
Atatürk Barajı'nı, 5 milyar 795 milyon kilovatsaatlik üretimle Karakaya ve 4 milyar 965 milyon kilovatsaatlik üretimle Keban Barajı izledi. Geçen yıl üretimin bir önceki yıla kıyasla en fazla arttığı baraj ise Karakaya HES oldu.
Serbest vuruşta hakem, kalecinin istediği kadar oyuncuyu toptan 9, 15 m uzaklaştırır ve sonra faul atışını kullanacak oyuncu topun başına geçer ve vuruşunu yapar. Savunma amacıyla toptan 9,15 m uzaklaşan oyunculara "baraj" adı verilir.
Dünyadaki toplam teknik hidroelektrik potansiyel miktarı yaklaşık 14400 TWh/yıl ve ekonomik hidroelektrik potansiyel miktarı ise 8000 TWh/yıl (1 TWh=1.109 kWh)'dır. Dünya elektrik üretiminin %20'si (2650 TWh/yıl) hidroelektrik enerjiden sağlanmaktadır.
Barajlarda su biriktirildiğinde suya potansiyel enerji kazandırılır. Potansiyel enerji kazanan su yüksekten bırakılınca suyun potansiyel enerjisi kinetik enerjiye dönüşür ve hızla akan su türbinleri döndürür. (türbinlerin pervanelerine çarparak türbinleri döndürür.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri