Deve Tabanı (Monstera) Son dönemin en popüler bitkileri arasında yer alan Monstera Deliciosa, yani bir diğer adı ile deve tabanı, her evde bir köşe sahibi oldu.
Monstera nam-ı diğer deve tabanı, son yılların popüler ve bakımı en zahmetsiz iç mekan süs bitkilerinden biridir.
Deve Tabanı (Monstera)
Tropik ormanların güzelliğini yaşam alanlarına taşıyan deve tabanı, geniş yapraklarıyla ve capcanlı yeşil rengiyle çok seviliyor.
Deve tabanı monstera deliciosa adıyla bilinen bitki, yapraklarına su püskürtülerek sulama yapılır. Bu sayede daha hızlı ve sağlıklı büyüyen parlak yapraklara sahip olur. Bitkinin ortalama 60 kadar farklı türü mevcuttur.
Devetabanı çoğaltılması için öncelikle hava kökü olan dalın bulunması gerekir. Bu kökler dibinden kesilerek suya konulursa kolayca köklenir. Kimi topraklarda sadece yaprak ekerek çoğaltma yapmanız da mümkündür. Devetabanı çoğaltmak için yavru ile ana bitkinin yaşama ortamının aynı şartlara sahip olması gerekir.
İlgili 32 soru bulundu
Deve tabanı bitkisi gün ışığı aldığı ortamlarda daha hızlı gelişim gösterir. Düzenli ve kireçsiz bir su ile sulama yapmanız önerilir. Gün ışığı sever ancak yaprakları sarıya dönmeye başlarsa gün ışığından biraz uzaklaştırmanız onu mutlu edecektir. Yapraklarını arada sırada süngerle hafifçe silebilirsiniz.
Devetabanı saksı çiçeği uygun şartlarda hızla büyüme ve dallanma gösterebilen bir bitki. Dolayısıyla eğer devetabanı bitkiniz kısa sürede tahmin ettiğinizden daha çok büyürse ya da çiçeklenip çiçeklerini dökerse budama yapabilirsiniz.
Deve tabanı bitkisinin toprağı kumlu normal bahçe toprağı ya da torflu topraklardan olmalıdır. Ekildiği saksıdaki toprağın elle bastırılmak suretiyle sıkıştırılmasından hoşlanmaz. Köklerinin sıkışmasından da hoşlanmayan bu bitkinin toprakları aralıklı olmalı ve saksısı da geniş olmalıdır.
Devetabanı çiçeği, kendine has özelliklere sahip bir bitkidir. Yaprakları ortalama 60 santimetre uzunluğunda olabilirken, gövdesi ortalama 30 santimetreye ulaşabilir. Doğru bakım ile boyu beş metreye kadar uzayabilir.
Bitkiniz İçin Faydalı Bilgiler
Düşük bakım ihtiyacı olan deve tabanı bitkisi, bulunduğu alanda yaprakları ve gövdesi desteklenmesi durumunda 5 metreye kadar uzayabilmektedir. Konum çok karanlık ayarlanmışsa, karakteristik olan "yaprak delikleri" çok iyi görünmeyecektir.
Deve tabanına fazla su verdiğinizde ya da mineral oranı çok yüksek olan bir döneme denk geldiğinizde, yapraklarında terleme meydana gelir. Deve tabanının ağlaması ya da terlemesi adı verilen bu durum tehlikeli bir olay değildir. Köklerinde ve yapraklarında fazla olan suyu terleyerek atmak istemiştir.
Deveb Tabanı
Deve Tabanı çok ışığı sevmez ve direkt güneş ışığı almayan noktalarda da rahatlıkla serpilebilir. Bu bitki havadaki bazı zararlı materyalleri de süzerek havayı temizlemeye yardımcı olur.
“Deve tabanı çiçeği neden ağlar?” sorusu, bitki yetiştirmeyi seven çoğu kişi tarafından merak edilir. Ağlamasının nedeni değişkenlik gösterse de genellikle fazla sulamaya bağlı olarak gerçekleşir. Bu yüzden deve tabanı çiçeğini aşırıya kaçmadan, haftada 2 kere sulamak yeterli olur.
Deve Tabanı Çiçeği - Monstera için Saksı ve Saksı Değişimi
Bu bitki hava akımını ve drenajı sevdiği için drenaj delikleri olan herhangi bir saksı tercih edebilirsiniz.
Evet, Deve Tabanı Çiçeği - Monstera Bitkisi doğru koşullar altında gerçekten de çiçek açabilir.
Monstera kumlu, humuslu, gübreli ve lifli toprakları sever. Bitki doğal ortamında besin miktarının bol olduğu yerlerde yetişir. Dolayısıyla deve tabanı toprağı özel olarak seçilmeli ve bitkinin besin takviyesi düzenli olarak yapılmalıdır.
Devetabanı bitkisinin hava kökleri alan için fazla asi olursa onları düzeltebilirsiniz. Ancak tekrar saksıya koymanız önerilir. Diğer ev bitkilerinin aksine, onun kökleri yüzeylere zarar vermez. Saplar ve yapraklar budamaya genelde iyi yanıt verir ve çoğaltma için kullanılabilirler.
Yaprak içe ve yukarı doğru kıvrılıyorsa, yetersiz sulama, nem eksikliği veya bitki zararlısı problemi olabilir. Kıvrılma yaprağın dibine doğruysa ve yapraklar kendini bırakmış gibiyse o zaman aşırı sıcak veya yetersiz sulama diye düşünebiliriz.
Kuruyan yapraklar kesilerek uzaklaştırılır. Ancak havadan nem alabilme özelliğine sahip olan hava köklerinin kesilmesi yanlış bir uygulama olacaktır.
Saksı altları mutlaka delik olmalı! Aksi halde Monsteranızı kısa bir zaman içerisinde kök çürümesinden kaybedebilirsiniz! Deve Tabanı bitkinizin yaprakları aşağı doğru sarkmaya başladıysa sulamayla ilgili bir problem olduğunun göstergesidir.
Deve Tabanı
Ancak yaprak ve sap kısmında bulunan beyaz sıvı toksik bir maddedir. Göz ve deri ile temas halinde tahrişe neden olur, yutulması durumda dilin şişmesi ile birlikte boğulmaya kadar gidebilen ciddi etkiler ortaya çıkabilir.
Devetabanı çiçeği doğal bir idrar söktürücüdür, bundan dolayı özellikle idrar yolunu temizlemek için bu bitkiyi tercih edebilirsiniz. Yaraları geçirmek için devetabanı bitkisi kullanılabilir. Mantar, mayasıl, çıban veya sedef gibi cilt ve deri hastalıkları için yapraklarından merhem yapılabilir.
Deve tabanı saksı değişimi ne zaman yapılır? Bu bitkiyi sağlıklı bir şekilde yetiştirmek için senede bir kez Nisan ayında toprak ve saksısını değiştirebilirsiniz.
Terleme yolu ile yapraklarda su damlalarının oluşması, fazla miktarlarda veya sık sulama yapıldığını gösterir. Sulama düzeninde küçük oynamalar yaparak, bitkinin mevcut ortam şartlarına en iyi uyum sağlayacağı sulama düzenini bulmalısınız.
Deve Tabanı salon çiçeğinin toprak değişimi yılda 1 kere Nisan ayında yapılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri