Cemin işlevine göre çeşitleri vardır. Görgü Cemi, Abdal Musa (Birlik) Cemi, Adak Cemi, Düğün Cemi, Dar Cemi, Hızır Cemi, Muharrem Cemi, Nevruz Cemi, Saya Cemi diyebileceğimiz ve ihtiyaca göre yapılan Cem çeşitleri bulunmaktadır.
Cem, Alevilerin, Bektaşilerin cemaatle birlikte yaptığı, son derece ayrıntılı kurallara bağlanmış ibadet. Cem, yalnızca dinsel nitelikli bir toplantı değil, aynı zamanda hem ruhen yenilenme, yıkanma ve hem de toplumsal ve bireysel sorgulanma yeridir. Cem, Arapça toplanma anlamına gelir.
2.8.
Koldan kopma erkânı, daha ziyade gençleri cemlere alıştırmak, onlara erkânın âdet ve kurallarını öğretmek, tarikatın ne anlama geldiğini bildirmek ve tarikat sevgisini aşılamak için düzenlenen bir muhabbet ve sohbet meclisidir (Erk, 1954: 191-192).
Cem'e başlamadan önce mürşit veya pir tarafından toplanan cemaatin içinden oniki görevi yerine getirecek hizmetliler seçilir. Bu hizmetliler, Pir yad Mürşit, rehber, gözcü, çerağcı (ışıkçı), zakir, süpürgeci, kurbancı, sakacı, semahçı, peyik (haberci), tarikçi ve kapıcıdır.
Bu hizmetli ise Görgü Ceminde hizmet yapar. Bu durumda 12 Hizmet sahibi tamam olur.
İlgili 41 soru bulundu
Bunlar sırasıyla; Şeriat, Tarikât, Marifet ve Hakikât kapılarıdır. Her kapının ise 10'ar makamı vardır. Böylece, toplamda 40 makam olmaktadır.
Her kapının on makamı vardır. Bunun içindir ki bu algılayış Bektaşî felsefesinde dört kapı kırk makam biçiminde formüle edilmiştir.
Alevi kelimesi Türkiye Diyanet Vakfı'nın İslam Ansiklopedisi'nde Ali'ye mensup olmak şeklinde ifade edilmekte. Aynı zamanda, Hz. Ali taraftarlarının oluşturduğu siyasi topluluğu da ifade ediyor. Alevilik üst soydan gelmektedir ancak sonradan Alevi olunabileceğini söyleyenler de mevcut.
Genel olarak iyilik ve lutufta bulunmak, bir işi en güzel şekilde yapmak, Allah'a ihlâsla kulluk etmek anlamlarında kullanılan bir terim.
Örneğin Şiilik Müslümanlığın farklı bir koludur ve onlar da kendi mezheplerine ait camiler bulunur. Oysa Alevilerde camide ibadet etmek gibi bir şey söz konusu değildir çünkü onlar namaz kılmazlar. İbadetlerini cem dönerek yaparlar.
Cemevi; Alevilikteki başlıca ibadet mekânı. Alevilerin zikir yaptıkları, bağlama çalarak karşılama ya da semah döndükleri ibadethane.
Abdal Musa cemi/ Birlik cemi yılda birkez kış başlangıcında yani ekim-kasım ayı içerisinde yapılır ve yıllık cem ritüellerine bu cem ile başlanmış olunur. Abdal Musa/Birlik cemi için köyün ileri gelenleri toplanır ve zamanını belirler.
Gusül ve abdest, Alevi inancında önemli bir yer tutar. Alevilikte vücudu yıkayıp temizlemek dışında iç temizliğinin şart olması gerektiğine önem verilir. Eline, diline, beline sahip olmak ilkesine bağlı kalmaya özen gösterir. O bakımdan ''tarikat abdesti'' alarak ikrarını devamlı kılmaya çalışır.
Aleviler, Muhammed'in son peygamber olduğuna, Ali bin Ebu Talib'in ise veliliğine (ya da imamlığına) inanırlar. Aleviler, ibadetlerini cemevinde yaparlar. Günlük ibadetleri Sabah, Akşam ve Gece Gülbeng'idir. Kadir Gecesi'yle bağlantılı olarak üç gün ve Muharrem ayında ise on iki gün oruç tutarlar.
Cami ile cemevi tabiki yanyana gelemez. Camiye sadece ÂLEMLERİN RABBİ olan ALLAH için gidilir sessizce namaz kılınır herkes duasını eder ve çıkar. Kadın ve erkek aynı anda ve aynı yerde ibadet yapamaz.
Alevî içtihadına göre, en zirvedeki mürşîd, Hz. Ali ile Hz. Peygamber'dir. Daha sonraki mertebede ise mürşîd Hz.
Yezid, saltanatı döneminde Hz Hüseyin'i ve beraberindekileri öldüren II. Emevi halifesidir. Aleviler 'Yezid' ismiy- le Ehl-i Beyti ve soyunu sevmeyenleri, onları sevenlere (Alevilere) zulüm eden ve Yezid'i sevdiğine ve Yezid'in yaptıklarını haklı bulanları kastet- mektedir.
On İki İmam veya On İki İmamlar, İslâm Dîni'nin Şiî mezheplerinden biri olan İmâmiye-i İsnâ'aşer'îyye (veya Onikiciler; fıkhî mezhep olarak Câferîlik ile Alevîlik) Onikicilik itikadındaki imâm silsilesine verilen addır. Ehl-i Sünnet vel Cemaat inancında da On İki İmamlar'a saygı gösterilir.
“Alevî” dendiğinde kelime anlamından hareketle Ali taraftarı, Ali'nin yanında olan, Ali'nin düşüncelerini benimseyen; Ali'yi sevenleri seven (tevellâ), sevmeyenleri sevmeyen (teberrâ), yani Ali'nin sevdiğini sevmek, Ali'nin sevmediğini sevmemek demektir.
Hz. Muhammed'e çocuk yaşında inanan, sünnetleri ifa eden, İslâmiyet'i tam anlamıyla kabul eden Hz. Ali'nin yolu zaten Hz. Muhammed'in yoludur, aynı yola uyan Sünnîler bu manâda gerçek Alevîlerdir.
Arapçada, “Ali'ye mensup”, “Ali'ye ait” anlamlarına gelen “Alevi” kelimesi, İslam tarihi ve tasavvufunda, “Hz. Ali'yi sevmek, saymak ve her konuda ona bağlı olmak” an- lamlarında kullanılmış ve kullanılmaktadır ki, bu bakımdan Hz. Ali'yi seven, sayan ve ona bağlı olan herkese “Alevi” denir.
Tunceli Alevileri
Tunceli, %80-%85 oranla Türkiye'nin diğer illerine nazaran en çok Alevi nüfusunu barındıran şehirdir. Tunceli ve çevre illerinde yaşayan Zaza (özellikle), Türk ve Kürt Aleviler, yörenin tarihsel isminden gelen bir tabirle Dersim Alevileri olarak adlandırılır.
Doğal olarak Dört Kapı, Alevilikteki eğitim sisteminin ana bileşenlerinden biridir ve bu sistem içindeki ana müfredatın adıdır. Dört Kapı'nın ana basamakları bütün kayıtlarda başlangıçtan olgunluğa doğru Şeriat, Tarikat, Marifet ve Hakikat (Sırr-ı Hakikat) şeklinde sıralanmıştır.
Kendisini Alevi olarak tanımlayanların oranı, kadınlarda ve erkeklerde yüzde 5; bu da 2018 sonu itibarıyla 4 milyonun biraz üzerinde nüfus demek. KONDA'nın “diğer Müslüman” olarak tanımlayan yüzde 4'lük, 3 milyonun üzerinde bir nüfus var; buna Şii-Caferi mezhebine aidiyet belirtenler dâhil.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri