Tıp bölümünde birçok anabilim dalı ve yandal vardır. 43 adet dal ve 46 adet yandal bulunmaktadır. Bu dallardan sadece 13 tanesi cerrahi Tıp branşları/bölümleridir. Bu 13 bölümün uzmanları Cerrah veya Operatör Doktor olarak adlandırılır.
Cerrahlar, birçok farklı uzmanlık alanında uzmanlaşabilirler. Bunlar arasında genel cerrahi, beyin cerrahisi, ortopedi, kardiyak cerrahi, plastik cerrahi, nörolojik cerrahi, göz cerrahisi ve kulak burun boğaz cerrahisi gibi alanlar yer alır.
Tıp Fakültesinde kurulmuş bulunan 45 Anabilim Dalının 13 adedi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü çatısı altında toplanmıştır.
İlgili 43 soru bulundu
Dermatoloji: Günümüzün belki de en rahat branşı. Bu rahatlığın nedenleri nöbet sayısının minimal, cerrahi girişimin yok ve para kazanma şansının da en üst düzeyde olması.
Türkiye'de cerrahların ortalama maaşı, yaklaşık olarak 85.000 TL ile 150.000 TL arasında değişmektedir. Ancak, özellikle özel hastanelerde çalışan cerrahların maaşları daha yüksek olabilir. Ayrıca, cerrahların alanlarına göre maaşları da farklılık gösterir.
Genel Cerrahi Eğitimi
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda çeşitli kıdemlerde toplam 33 genel cerrahi araştırma görevlisi bulunmaktadır. Genel Cerrahi uzmanlık eğitimi 5 yıl'dır.
Bu sayede Altın Palmiye, ülke çapında nüfuz sahibi bir ödül haline gelmiştir. Her yıl pek çok alanda Türkiye'nin lider profesyonellerini belirleyen Altın Palmiye, bu sene Yılın Genel Cerrah Ödülü'nü Çetin Altunal'a teslim edilmiştir.
Genel cerrahlar, özellikle karın ve buna bağlı organlarla ilgili olanlar olmak üzere birçok hastalık tipini teşhis edebilir. Bunlara safra kanalları, karaciğer, pankreas, dalak, ek, ince ve kalın bağırsak, rektum ve mide dahildir. Cerrah ayrıca torasik bölgeyi, tiroiddeki bezleri ve fıtıkları da tedavi edebilir.
Bugün Ülkemizin değişik illerindeki Üniversitelerde hizmet veren 15 kadar El Cerrahisi Bilim Dalı veya Birimi ile özel el cerrahisi ekipleri ve hastaneleri bulunmaktadır.
Dr. Belhhan Akpınar, en zor ameliyatın en az yapılan ameliyat olduğunu söylüyor. Bunun yanında göğüs ve batın bölgesini içine alan büyük damar genişlemesi yani 'torakoabdominal anevrizmalar' cerrah açısından zorluk riski yüksek ameliyatlar arasında bulunuyor.
Geniş bir tanımla; Sindirim, Endokrin, Hepotbilier sütemler, iyi huylu tümörler, kanserler, anorektal hastalık gruplarına bakan bir bölümdür. Bu bölüm, Robotik Cerrahi, Laparoskopik Cerrahi veya Endoskopik Cerrahi olarak sınıflandırılabilir.
Cerrah Ne İşe Yapar? Cerrah, özellikle cerrahide uzmanlaşmış bir tıp doktoru veya doktordur. Hastalığı, yaralanmayı tedavi etmek veya vücut dokularını, kemiklerini veya organlarını onarmak/çıkarmak için operatif önlemler kullanılır.
Cerrahların günün büyük bir bölümünde ayakta olmaları ve haftada en az 50-60 saat ve belki de nöbetçi olarak çalışmaları gerekmektedir. Çalışma saatleri çok düzensiz olabilir ve o gün için hangi ameliyatların planlandığına bağlı olarak bazı günler diğerlerinden daha uzun olabilir.
Olağanüstü hal kapsamında yayımlanan kanun hükmünde kararname (KHK) ile sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan hekimler 72 yaşına kadar çalışabilecek.
6 senelik Tıp Fakültesi mezunu öğrenciler hekim olarak zorunlu hizmete atanırlar. Tıpta Uzmanlık Sınavı'na girip istedikleri bölümlere yerleşen öğrenciler, zorunlu hizmeti bırakarak yerleştiği bölümde asistanlık yapmaya başlarlar. Asistanlık süreleri 3-5 yıl arasında değişkenlik gösterir.
Kamu sektöründe çalışan doktorların maaşları, Devlet Personel Başkanlığı tarafından belirlenen maaş skalasına göre belirlenir. Bu skalaya göre, 2023 yılı itibarıyla doktorlar için en düşük maaş 30.583 TL, en yüksek maaş ise 80.532 TL olarak belirlenmiştir.
eleman.net verilerine göre, Beyin Cerrahı 2023 yılında ortalama 112.900 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Beyin Cerrahı , Temmuz 2023 yılında ortalama 112.700 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 96.800 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Ancak özelde çalışan uzman ve deneyimli bir beyin cerrahının maaşı 40 bin TL 60 bin TL arasında maaş alabilmektedir. Devlet kurumunda çalışan bir beyin cerrahının maaşı kıdem ve derecesine göre değişir. Ortalama maaşı 25 bin TL ile 45 bin TL arasında değişebilmektedir.
TUS kapsamında branşlar arası zorluk dereceleri incelendiğinde, birinci dönemin güçlük düzeyi en yüksek (en zor) testi olarak Temel Tıp Bilimlerinden “anatomi”; Klinik Tıp Bilimlerinden ise “dahiliye” ve “pediatri” karşımıza çıkıyor.
Doktor rütbelerinde en düşük kademe pratisyen hekim, en yüksek rütbe ise ordinaryüstür.
TUS bölümleri içerisinde puanı en yüksek olanların sıralaması; Plastik Cerrahi, Cildiye, Göz Hastalıkları, Tıbbi Genetik ile Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon'dur. Yüksek puana sahip diğer bölümler; KBB 67,94. Nükleer Tıp 67,55.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri