Pamuk sektörü, Diyarbakır ve Şanlıurfa illerinde oldukça önemli bir yere sahip olup, katma değeri oldukça yüksektir. Pamuk sektörünün Di- yarbakır ve Şanlıurfa illerinde gelişiminin sağlanması, bölgede tarıma da- yalı sanayinin gelişebilmesi için büyük önem taşımaktadır.
Ege Bölgesi: Bölgede en fazla pamuk üretilen şehir Aydın'dır. Ayrıca Manisa, İzmir ve çevre illerde de yetiştiricilik yapılır. Marmara Bölgesi: Marmara Bölgesi'ndeki üretim daha çok güney kesimlerde gerçekleşir. Bursa, Balıkesir ve Çanakkale pamuk üretimi yapılan şehirler arasında yer alır.
Pamuk Türkiye'de Nerede Yetişir ve Nasıl Yetiştirilir? Türkiye'de pamuk en fazla Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ve şehir olarak en çok Şanlıurfa'da üretilir. Şanlıurfa'da üretilebilmesi GAP projesi ile gerçekleşmiştir. Akdeniz bölgesinde ise başta Adana olmak üzere Mersi, Kahramanmaraş ve Hatay çevresinde üretim yapılır.
Pamuk Kaç Ayda Yetişir? Ortalama 110 gün ile 150 gün içerisinde yetişen pamuk, mibzer yardımı ile sıra arası 60-80 cm sıra üzeri 4-7 cm mesafeye ekilir.
Genel anlamda daha çok Güneydoğu Anadolu, Akdeniz, Ege ve Doğu Anadolu bölgelerinde yetiştirildiği bilinmektedir. Pamuk En Çok Hangi İlde Yetişir? Pamuk, Türkiye'de pek çok noktada yetiştirilmektedir. Özellikle Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu, Akdeniz ve Ege Bölgelerinde üretimi sıkça yapılmaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
Yetişme döneminde bolca su ister ancak hasat zamanı mutlaka yağışsız bir bölgede olmalıdır. Ülkemizde en çok pamuk yetiştirilen bölge Güneydoğu Anadolu Bölgesi olarak bilinir. Şanlıurfa ve çevre şehirlerde pamuk yetiştiriciliği oldukça yaygındır.
Pamuk (Gossypium hirsitum), ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından anavatanı Hindistan olan kültürü yapılan bir bitki türüdür.
Dönümde 500 kilogram civarında üretim
Çiftçilerimiz dönüm başına 500 kilogramın civarında üretim elde ediyorlar" dedi. Pamuk üreticisi Cuma Toraman ise yaklaşık 120 dönüm alanda pamuk hasadı yaptığını ve verimden memnun olduğunu ifade ederek, yaklaşık 60 ton pamuk hasat etmeyi hedeflediğini kaydetti.
Tarlasında genellikle mısır, buğday ve pamuk üretimi yaptığını şu anda da pamukta hasat sürecini yaşadıklarını anlatan Dal, "Dönüm başına 550-650 kilogram ürün alıyoruz.
Değişik iklim ve toprak koşullarına göre pamuk bitkisinin su ihtiyacı 400-600 mm kadardır.Pamuk üretim bölgelerinde yıllık yağış miktarı yetersiz olduğundan iyi bir gelişme için gereken su miktarı sulama yolu ile verilmelidir.Sulama zamanı ve verilecek su miktarı bitkinin su isteği belirtilerine ve topraktaki nem ...
Türkiye'de Pamuk Dış Ticareti: 2020 yılında 1,6 milyar $ değerinde 1 milyon 57 bin ton lif pamuk ithalatı, 147 milyon $ değerinde 81 bin ton lif pamuk ihracatı gerçekleştirilmiştir. Pamuk ithalatının yaklaşık %71'i ABD, Brezilya ve Yunanistan'dan yapılmıştır.
Bu sayede pamuk üretim alanı da genişleyen Mardin'de, geçen yıla göre artış bekleyen üretici hasada mutlu başladı. Geçen yıl 10 bin 780 dekar alanda 57 bin ton pamuk üretimi yapılan Mardin Ovası'nda bu yıl 14 bin dekar alanda üretilen pamuktan 70 bin ton verim bekleniyor.
— Pamuk tarımı Akdeniz Bölgesinde Adana, İçel, Hatay, Kahra manmaraş ve Antalya illeri ile Ege Bölgesinde Aydın, Manisa, İzmir, kısmende Denizli ve Muğla illeri halkının en önemli ge çim kaynaklarından birini oluşturmaktadır.
Sıcak iklim koşullarında yetişen pamuk, don olaylarının görüldüğü bölgelerde yetişmez. Yetişme süresi 120-200 gün arasında değişen bitki için ideal hava sıcaklığı yaklaşık 15°C ve üzeridir. Sıcaklık ihtiyacı bitkinin büyüme evrelerine göre; su ihtiyacı ise yetişme döneminde toprak özelliklerine göre değişir.
Yetişme zamanında bolca su isteyen pamuk, hasat zamanında ise sıcak ve kurak bir iklim ister. Türkiye'de pamuk en çok Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yetiştirilmektedir. Yoğun olarak ise Şanlıurfa ve çevre illerde yetiştirilir.
TÜRKİYE'DE PAMUK
Türkiye'de 2021 yılında 4,3 milyon da alanda 2,25 milyon ton kütlü pamuk üretimi karşılığı 832.500 ton lif pamuk üretimi gerçekleşmiştir. 2021 yılında Türkiye'de üretilen pamuğun %87'sini karşılayan 6 il sırasıyla Şanlıurfa (%40), Diyarbakır (%14), Aydın (%12), Hatay (%9), İzmir (%7) ve Adana (%5)'dır.
Şanlıurfa'da yöre çiftçisinin en önemli gelir kaynaklarından biri olan pamukta eylül ayında başlayan hasat sürüyor.
Ekim ve çiçeklenme dönemi arasında sulama yapmak pek tavsiye edilmez. Ekimden yaklaşık 40-45 gün sonra, iklimsel koşullar da göz önünde bulundurularak her 5-7 günde bir (İklim koşulları ve toprak yapısına bağlı kalmakla beraber bu süre 15-20 günde bi de olabilir) pamukta ilk sulama yapılmalıdır.
Pamukta, tohumların hat üzerine tek sıra yerine yan yana iki sıra olarak ekilmesiyle birim alandan daha yüksek verim alınıyor. Pamukta, tohumların hat üzerine tek sıra yerine yan yana iki sıra olarak ve yeterli kök alanı sağlamak amacıyla birbirine çapraz ekilmesiyle birim alandan alınan verim yaklaşık yüzde 25 artıyor ...
Kütlü pamuk için geçen yılki kararnamede kilo başına 1 lira 10 kuruş destekleme primi açıklandı, geçen Aralık ayı başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan pamuk primini 1 lira 60 kuruşa çıkardıklarını açıkladı. Bu yıl da 1 lira 60 kuruş olarak devam edecek.
Kozası orta büyüklüktedir ve koza açımı kuvvetlidir. 1 kg'da yaklaşık 12.000 adet tohum bulunur.
Doğu Anadolu Bölgesi'nde Malatya, Iğdır ve Elazığ. Doğu Anadolu Bölgesi'nin bazı yüksek yerlerinde ise pamuk yetiştirilmez. Bunun nedeni yüksek sıcaklık farklarıdır. Karadeniz Bölgesi'nde de yaz ayları kural olmadığından dolayı pamuk yetiştirilmez.
Türkiye'de pamuk en çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetiştiriliyor. Türkiye'de pamuk üretimi konusunda Şanlıurfa, Aydın ve Hatay öne çıkıyor. - Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde en çok Şanlıurfa'da yetişiyor. Tabii çevre illerde de yetiştirildiğini söylemek mümkün.
Hindistan, Çin'den sonra dünyanın en büyük ikinci pamuk üreticisidir ve pamuk, ülkenin en önemli mahsullerinden biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri