5237 sayılı TCK'ya göre iki tür ceza yaptırımı bulunmaktadır: Hapis cezası ve adli para cezası. Ancak uygulamada adli para cezası bazen ödenmemektedir, ödenmediği takdirde adli para cezası da hapis cezasına çevrilmektedir.
Suç türleri. Suç türleri, tek hareketli suçlar, oldukça hareketli suçlar, bağlı hareketli suçlar, özgür hareketli suçlar, seçimlik hareketli suçlar, mütemadi (kesintisiz) suçlar ve dikkatsizliği suçlar olarak sınıflandırılabilir.
Suçun konusuna göre suçları zarar suçları ve tehlike suçları şeklinde ikiye ayırabiliriz. Fiile suçun konusunun zarara uğratıldığı suçlara zarar suçları denilmektedir.
Hukuk kurallarının ihlali halinde karşılaşılacak maddi yaptırımlar beşe ayrılabilir: Ceza, Tazminat, Cebri İcra, Hükümsüzlük ve İptal.
İlgili 18 soru bulundu
Ceza hukuku, suç ve ceza kavramlarını inceleyen kamu hukuku bölümüdür. Genel ve özel ceza hukuku olarak ikiye ayrılır (ceza genel ve ceza özel olarak da ifade edilmektedir).
Mutlak ceza teorileri olarak da isimlendirilen kefaret ve adalet görüşlerine göre, cezadan her hangi bir fayda veya netice beklenmemektedir. Cezanın meşruluğu kendisindendir[2]. Cezanın bizatihi tatbiki dışında, başka bir amaca hizmet etmesi gerekmez.
Adam öldürme, yaralama, hırsızlık, dolandırıcılık vb. suçlarda olduğu gibi, suçların büyük bir çoğunluğu herhangi bir kimse tarafından işlenebilir. Bu tür suçlara “genel suçlar” denir.
4/4 Ceza Ne Demek? Hakkında adi suç sebebiyle 4 yıl hapis cezasına hükmedilen kişinin bu cezasından şartlı salıverilme süresi çıkarıldığı takdirde 2 yıl hapis cezası yatarı söz konusu olur. Sonuç ceza süresi 1 yıldan fazla olduğu için direkt denetimli serbestlik hükümlerinden istifade edemez.
Taksir, öngörülebilir nitelikteki bir neticenin fail tarafından öngörülmemesi veya neticenin öngörülmesine karşın, istenmemesi şeklinde özetlenebilir. Taksirli suçlar; failin, dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranması şeklinde kendini gösterir.
YÜZ KIZARTICI SUÇLAR
devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla, zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyet kırıcı suçtan…” mahkûm olmamayı öngörüyordu.
İşte Türkiye'nin suç istatistikleri… Adalet Bakanlığı'nın 2021 yılına ilişkin adli istatistikleri, Türkiye'de suç oranlarında artış yaşandığını gözler önüne serdi. Özellikle hırsızlık, dolandırıcılık ve yağma gibi suçları kapsayan malvarlığına karşı işlenen suçlar, Türkiye'de en fazla işlenen suç grubu oldu.
Müebbet ve ağır müebbet gerektiren suçların davalarına bakmaktadır. Bununla birlikte yağma, resmi belgede sahtecilik, hileli iflas suçları, nitelikli dolandırıcılık, irtikâp suçlarının davalarına bakar.
Müebbet hapis, On yıldan fazla hapis cezasını gerektiren suçlar dolayısıyla açılan davalar ağır ceza mahkemesinin görev alanına girmektedir.
1. tip ceza
İnsan veya hayvanların, istenmeyen davranışlarının tekrarlanmasını engellemek için, ortama verilen itici uyarıcıdır. Bu cezalandırma daha çok basit bir etki-tepki süreci ile gerçekleşir. Cezanın amacına ulaşma, yani organizmanın istenmeyen davranışını ortadan kaldırma ihtimali düşüktür.
Mükerrirler İçin İnfaz Hesaplama
5275 sayılı CGTİHK 108/1 uyarınca 2/3 yatar.İkinci defa tekerrür halinde koşullu salıverilme yoktur.
7 yıl hapis cezası alanlar 6 ay, 8 yıl hapis cezası alanlar 1 yıl, 9 yıl hapis cezası alanlar 1 yıl 6 ay, 10 yıl hapis cezası alanlar 2 yıl, 15 yıl hapis cezası alanlar 4 yıl 6 ay cezaevinde kaldıkları takdirde tahliye olma hakkı kazanırlar.
4 yıl 2 ay hapis cezası 1520 gün yapmaktadır. Bu ceza infaz edilirken 1/2 indirim oranı uygulanır. (1520/2=760 gün) Hükümlü 3 yıl denetimli serbestlikten 3 yıl faydalanır ise cezaevinde 2-3 gün kaldıktan sonra tahliye edilir. Ancak denetimli serbestlikten 1 yıl faydalanır ise 1 yıl 1 ay cezaevinde kalmak zorundadır.
Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası Türk Ceza Kanununun 47. Maddesinde (1) Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası hükümlünün hayatı boyunca devam eder, kanun ve Cumhurbaşkanınca çıkarılan yönetmelikte belirtilen sıkı güvenlik rejimine göre çektirilir.
Literatürde uluslararası hukuk suçları olarak soykırım suçu, insanlığa karşı suçlar, savaş suçları ve saldırı savaşı (saldırganlık) suçu olarak dört grup suç kabul edilmektedir.
Zarar suçu, suçun oluşabilmesi için bir zararın gerçekleşmesinin arandığı suç türüdür. Hırsızlık, kasten yaralama gibi suçlar zarar suçudur. Tehlike suçu ise, suçun oluşması için zararın meydana gelmesinin aranmadığı, yalnızca tehlikeli bir durumun oluşmasının yeterli olduğu suç türüdür.
Bilinçli taksir halinde kişi, istemediği neticeyi öngörmüştür, ancak; yeteneği, şans ve tecrübesi gibi faktörlere güvenerek neticenin gerçekleşmeyeceği inancyla iradi hareketini gerçekleştirmiştir. Bu nedenle bilinçli taksir, taksirden daha ağr bir kusurluluk halidir.
Müelliflere göre, hareketten doğan netice, bazen muayyen bîr müddet devam eder: işte neticenin devam etmeyip derhal nihayete erdiği suçlara ani, neticenin devam ettiği suçlara ise mütemadi suç denir.
Söz gelimi; hakim 50 gün belirlemiş olsun, kişinin ekonomik ve diğer şahsi halleri göz önünde bulundurularak bir gün karşılığı adli para cezasının miktarı takdir edilecektir. Bu takdirde alt sınır 20,00-TL, üst sınır ise, 100,00-TL'dir (TCK M.52/2).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri