TDK Git Gide Doğru Yazılışı Birleşik Mi, Ayrı Mı? Gitgide, zarf sınıfında kullanılan bir kelimedir. TDK'na göre gitgide kelimesinin yazımı birleşik olmalıdır. Kelimenin "git gide" şeklinde yazılması yanlış bir kullanımdır.
Pek çok kişi imla kuralları arasında bu soruyu araştırıyor. Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, gitgide şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıörneklerdegörülen "git gide" şeklindeki ayrı yazım ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"gitgide"dir.
İkilemeler ayrı yazılır: adım adım, ağır ağır, akın akın, allak bullak, aval aval (bakmak), çeşit çeşit, derin derin, gide gide, güzel güzel, karış karış, kös kös (dinlemek), kucak kucak, şıpır şıpır, tak tak (vurmak), takım takım, tıkır tıkır, yavaş yavaş, kırk elli (yıl), üç beş (kişi), yüz yüz elli (yıllık) vb.
Türk Dil Kurumu resmi internet adresi üzerinden diğer kelimelerde olduğu gibi peş peşe için de bilgiler vermişti. İşte bu kelimeyle ilgili bilinmesi gerekenler… “PEŞ PEŞE” YAZILIŞI TDK'DA! Peş peşe kelimesi TDK'ya göre yazılışı ayrı olan kelimeler arasında bulunuyor.
"çekti gitti " şeklinde yazılır çünkü çekip gitmek bir ikilemedir ve ikilemeler ayrı yazılır.
İlgili 37 soru bulundu
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Dilbilgisi kuralları göz önünde tutularak oluşturulan iki farklı kelimenin bir araya gelmesiyle türeyen sözcüklerden biri de Gide gele birleşik kelimesidir. Gide gele ne demektir? Birleşik sözcükler dilbilgisi kuralları açısından dikkatle ele alınmalıdır. Böylelikle hata yapılmadan kullanılabilir.
Türk Dil Kurumu'na göre başrol kelimesi bitişik yazılmaktadır. Ayrı olarak yazıldığında yanlış yazım yapılmış olmaktadır. Başrol kelimesi sık karşılaşılan bir kelime olduğu için yazım yanlışı da yapılmamalı. Başrol kelimesi TDK'ye göre bitişik yazılmaktadır.
Bu kelime her daim cümle içerisinde kullanılırken bitişik bir şekilde yazılmalıdır. Bu önemli bilgilerden yola çıktığımızda önayak doğru yazılışı şu şekildedir: Önayak (doğru kullanım) Ön ayak (yanlış kullanım)
Baş başa kelimesinin TDK'ya göre nasıl doğru yazıldığı merak edilen konular arasında yer alıyor. TDK'ya göre baş başa kelimesi ayrı olarak yazılmalıdır. Başbaşa şeklinde yazılması yanlıştır.
Bu kelimenin doğru yazılı “art arda” şeklinde kullanımı oluyor. Yani sıklıkla yapılan yazım yanlışı “ard arda” bu kelimenin yanlış yazımı oluyor. Yine yapılan bazı yazım yanlışları ise şöyle 'artarda', 'ardarda' ve 'artarta'.
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
TDK ya da bağlacının doğru yazılışını “ ya da “ şeklinde belirlemiştir. Yada şeklinde bitişik yazmak yanlıştır. Doğru yazım şekli ya da şeklinde ayrı yazmaktır.
TDK imla kılavuzunda "Gitgide" maddesi yoktur fakat TDK Sözlük'te "Gitgide" maddesi vardır ve söz konusu kelime sözlükte birleşik yazılmaktadır. Dil Derneği Yazım Kılavuzu'nda "Gitgide" maddesi mevcuttur ve o da kelimenin birleşik yazılmasını önermektedir. Dolayısıyla "gitgide" ayrı yazılmaz, birleşik yazılır.
Çok dağınık ve karışık, darmadağınık, tarumar anlamlarında kullanılan bir kelimedir. Bu kelime genellikle darma dağınıklık şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı darmadağınıklık şeklinde olmalıdır.
Her Biri Kelimesinin Doğru yazılışı
Her biri kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "her biri" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise herbiri şeklindedir.
TDK'ya göre kara yolu kelimesinin doğru yazılışı "kara yolu"dur.
Farsça bir kelime olan hemşehrinin aslı, "hamşahrî"dir ve anlam olarak "aynı memleketli" demektir. "Hem" aynı, "şahr" ise şehir, kent ve ülke anlamına gelir. Türkçedeki doğru kullanımı ise "hemşehri"dir. Her ne kadar günlük hayatta "hemşeri" olarak telaffuz edilse de doğrusu bu şekildedir.
Bu kelimenin doğru kullanımı suspus şeklinde olmalıdır. Yani birleşik yazılmalıdır. Cümle içinde kullanımı: “Başını öne eğmiş suspus olmuştu.”
Kelimenin doğru yazılışı, öngörü şeklinde olmaktadır. Ön görü ise kelimenin yanlış yazılışına verilebilecek bir örnek olarak ifade edilebilir. Bu durumda ön görü şeklinde yapılan bir yazım yanlış olarak kabul edilirken, öngörü şeklinde yapılan bir yazım ise doğru kabul edilmektedir. Doğru yazılış öngörü olmalıdır.
Ara Sıra Kelimesinin Doğru yazılışı
Antrenman kelimesinin doğru yazılışı "ara sıra" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Arasıra olarak yazılması yanlış olacaktır.
Karıncaincitmez sözcüğünü yazarken kesinlikle ayrı yazmamak gerektiği görülür. Çünkü sözcüğü ayrı yazmanın yanlış olduğun bilinmektedir. Doğal olarak bu sözcüğü doğru şekilde yazmak için 'karıncaincitmez' yazmak yeterlidir.
yazımları doğrudur. Ancak: - Siz gide durun ben arkanızdan geliyorum. - Gide durun, ben size yetişirim.
Yani hep beraber doğru yazılışı mutlaka bitişik şekilde olmalıdır. Bu zarf sözcüğünün TDK güncel çevrim içi sözlüğü üzerinden aratılması durumunda da ayrı bir şekilde yazılması gerektiği doğrulanabilir.
Kilopat. Türkçe kelimeler ortadan ek almaz, sondan ek alır. Gide de bilirim, yapa da bilirim diye bir ifade yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri