Cıvata ve vida dışında da çivi, perçin gibi birçok bağlantı elemanı bulunmaktadır. Farklı kullanımlarına rastlansa da dünya standartlarında en yaygın İngiliz inç ve metrik ölçü birimi olmak üzere iki çeşit cıvata görülür.
Cıvatalar tam paso ve yarım paso olmak üzere ikiye ayrılır. Tam paso cıvatalarda cıvata dişi kafa dibine kadar olurken, yarım pasolarda ise paso standartlarda belirtilen yere kadar çekilir, paso ile kafa dibi arasında diş üstü çapına denk çapa sahip şaft bulunur.
10.9 kalite cıvatalar DIN Normlarına uygun olarak, 41Cr4 malzemeden imal edilir. 10×9=90 Kg./mm2 çekme dayanımı vardır. HRC 31~39 sertlik değerleri arasındadır. 12.9 kalite cıvatalar DIN Normlarına uygun olarak 42CrMo4 malzemesinden üretilmektedir.
Cıvatalık Çelik
Cıvatalar, birbirine bağlanmak istenen parçaların üzerine delik açılarak sıkıştırma ile birbirlerine bağlanmasını sağlayan bağlantı elemanlarıdır. Cıvatalar, parçaları birbirine tutturmada da kullanılmaktadır. Bu çelikler, uluslararası standartlarla tanımlanmış çeliklerdir.
İnce parçaların birleştirilmesinde cıvatanın başı dışarıda kalmasın diye gömme başlı cıvatalar kullanmaktadır. Baş tarafındaki havşa ile cıvata, deliğin merkezinde sıkma yapmasını da sağlamaktadır.
İlgili 32 soru bulundu
Allen başlı, alyen başlı ya da alyan başlı civatalar olarak da bilinmektedir. Alyen anahtarı ile kullanılırlar. Alyen anahtarı başlarında altıgen soket bulunan cıvataları ve vidaları sürmek için kullanılan basit bir araçtır.
Baş kısmında altıgen boşluk bulunan cıvataları ve vidaları gözde içerisine yerleştirmek için kullanılan araca allen (alyen) anahtar denir. L harfine benzeyen şekille sıkılması amaçlanan sert altıgen çubuktan oluşmaktadır.
En çok kullanılan baş biçimine göre civata çeşitleri; altı köşe başlı, havşa başlı yarıklı, alyan, yıldız tornavida başlı olarak sıralanabilir. Altı köşe başlı civatalar makine sanayinde ağırlıklı olarak kullanılır ve kullanım alanına göre tam boy veya kısmi dişli şekilde üretilebilir.
Avrupa'da 1400'lerde görülen cıvata, 1452-1519 yılları arasında Leonardo Da Vinci tarafından geliştirilmiştir. İlk tornavida kullanımı da 1700'lü yıllara rastlar. İngiltere'de 1797 yılında, Henry Maudslay (1771-1831) Amerika'da David Wilkinson 1798'de cıvata patenti almışlardır.
Baş kısmı altıgen şeklinde olup alyan anahtar ile sökülen cıvata türüne imbus denir. Cıvata üst kısmının dışarıda gözükmesi istenmeyen durumlarda tercih edilmektedir. Aynı zamanda cıvata üst kısmının gireceği alanın dar olduğu durumlarda da kullanılan başı silindir ve gömme olan cıvata çeşididir.
A2 paslanmaz genelde 304 veya 18/8 olarak adlandırılır, çünkü %18 krom ve %8 nikel içerir. A2 östenitik bir paslanmaz çeliktir ve neredeyse manyetik değildir ancak soğuk çalışma sürecinden dolayı mıknatısa hafifçe yapışır. A2-70 en çok kullanılan sınıftır, 70 700 N/mm2 çekme mukavemetini temsil eder.
Sonuç olarak, 6.8 kalite civata, ISO 898-1 standardına göre belirlenen bir çelik kalitesi ölçütüne sahip olan bir çelik civata çeşididir. Bu vidaların birçok avantajı vardır, bunlar arasında yüksek mukavemet, dayanıklılık ve uygun fiyat yer almaktadır.
1. 8.8 notu nedir? Sınıf 8.8 Cıvatalar, söndürülmüş ve temperlenmiş orta karbonlu çelik kullanılarak üretilir. Demiryolu ekipmanlarında, motorlarda, motorlarda ve işleme ekipmanlarında kullanılan derece 8.8 cıvatalar, iyi gerilme mukavemeti sergiler ve çoğu ortamda iyi performans gösterir.
Somun dişleri, kullanıldığı standarda göre metrik veya inç ölçülerinde olabilir. Ağırlıklı olarak çelikten yapılırlar.
1) METRİK Üçgen Vida (Diş) : Metrik dişin diş açısı (tepe açısı) 60°'dir. Metrik vidalar kalın ve ince diş olmak üzere 2 tiptir. Sızdırmazlık değil de bağlantı yapılacaksa Metrik diş kullanılır. Metrik diş “M” harfi ile gösterilir ve M8, M10, M12 şeklinde adlandırılır (M:Anma çapını ifade eder).
Genel olarak çelik malzemeden üretilen cıvata, günlük hayatta yapılan tadilat işlerinde dahi yaygın olarak tercih edilir. İtalyanca Giaveta sözcüğünden dilimize geçmiş olan cıvata, iki parçanın birleştirilmesine yarayan ekipmanlardır.
Hammadde Seçimi: Civata üretiminde genellikle demir, çelik, alüminyum, bakır gibi metaller kullanılır. Seçilen malzeme, civatanın kullanılacağı yer ve amaca göre değişiklik gösterebilir. Dövme İşlemi: Civatanın baş kısmı bu işlemle şekillendirilir.
Civatanın Yerleştirilmesi: Civatayı deliğe ya da yuvaya yerleştirin. İlk Sıkma: El ile veya tornavida kullanarak civatayı saat yönünde sıkmaya başlayın. Son Kontrol: Civatanın ne kadar sıkılması gerektiğini anlamak için bir düzey kullanabilirsiniz. Son Sıkma: Eğer gerekliyse, bir civata anahtarı ile son sıkmayı yapın.
bu ve buna benzer dünyada standart olan çok şey vardır. bazı özel vidalar hariç bir çok vida sağ tarafa doğru sıkılır sol tarafa doğru açılır. vidalarda dişler genellikle standarttır, özel yapım vidalar mevcuttur. tüm vidalar saat yönünün tersine açılmaz.
Cıvatalar tam paso ve yarım paso olmak üzere ikiye ayrılır. Tam paso cıvatalarda cıvata dişi kafa dibine kadar olurken, yarım pasolarda ise paso standartlarda belirtilen yere kadar çekilir, paso ile kafa dibi arasında diş üstü çapına denk çapa sahip şaft bulunur.
Kaynamış Civata Nasıl Sökülür: Adım Adım
Eğer civata hareket etmiyorsa, bir çekiç kullanarak anahtara hafifçe vurun. Eğer fiziksel güçle civata sökülemiyorsa, son çare olarak ısı uygulaması yapabilirsiniz. Bunun için bir gaz meşalesi kullanabilirsiniz. Civatayı ısıttıktan sonra tekrar anahtar ile deneyin.
Paslanma sonucunda sıkışma meydana geldiyse pas sökücü kullanarak civata ve somunun kolaylıkla birbirinden ayrılmasını sağlayabilirsiniz. Birkaç damla pas sökücü kimyasalın civata yüzeyine damlatılması, işinizin görülmesinde istediğiniz etkinin elde edilmesini sağlayacaktır.
Yıldız havşa baş vidalar, bağlantısında kullanılan ürünlerin herhangi bir çıkıntı bırakmayan ve ürüne tam oturan vidalardır. Mobilya, beyaz eşya gibi dış yüzeyinde herhangi bir iz bırakılmak istenmeyen sektörlerde yoğun bir şekilde kullanılır.
Çeşitli tamirat işlerinde en çok kullanılan el aletlerinden biri de alyan modelleridir. Alyan, okunuşu allen anahtarlar kelimesinden gelmekte olan hobi alanlarından tutun da evlerde, iş yerlerinde, büro veya tesisat işlerinin olduğu her yerde çok rahat bir şekilde tercih edeceğiniz setler olarak bilinir.
Bu durumda, sözcüğün doğru kullanımı, Inbus, ya da İnbus olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri