Bu nedenle kısır da bulgurdan yapıldığında sağlık şikayetlerinize bağlı olarak kısır tüketiminizi ona göre yapmalısınız. Kısır, fazla yendiğinde, mide hepsini işleyemeyecektir. Fazla alınan lifler midede gaza sebebiyet veriyorlar. Midede sıkışan gaz da şişkinliğe yol açıyor.
Pilavlık bulgur vitamin değerleri ve lif bakımından zengin olmaktadır. Ama bulgur yemek şişkinlik ve gaza neden olmaktadır.
Tüm malzemeleri kavrulup konulanından bol yeşillikli olanına kadar farklı farklı kısır çeşitlerimiz de var. Ancak kısır yaparken bazen kıvamı çok sulu olabilir ya da kuru kalabiliyor. Bulgur tam istenilen şekilde şişmeyebiliyor.
Bulgur,buğday, nohut, fasulye gibi besinler çoğu kişide şişkinlik sorununa neden olur, bunlar yerine yeşil mercimek, kinoa, karabuğday, yulaf gibi tahıllara ağırlık verin.
Tahıl ve baklagiller bebeklerde gaz yapabilir!
Nohut, kuru fasulye ve bulgur gibi besinler bebeklerde gaz sorunlarına neden olabilir. Bu besinleri iyice haşladıktan sonra suyunu süzerek pişirirseniz gaz yapıcı etkisini hafifletebilirsiniz.
İlgili 36 soru bulundu
Kısır, fazla yendiğinde, mide hepsini işleyemeyecektir. Fazla alınan lifler midede gaza sebebiyet veriyorlar. Midede sıkışan gaz da şişkinliğe yol açıyor.
Hava yutulması (Aerofaji) midedeki gazın en önemli nedenidir. Herkes yemek yerken veya su içerken az miktarda hava yutar. Fakat hızlı yemek yemek, yemek yerken konuşmak, sakız çiğnemek, sigara içmek ve gevşek takma diş kullanmak yutulan hava miktarını arttırır.
Şişkinlik, sindirim sisteminde sıkışan gaz sonucu meydana gelir. Bulgur yediğinizde, bu tahıldaki karbonhidratların bir kısmı sindirilmeden kalır ve bunun sonucunda midenizde gaz ve şişkinlik oluşur.
Nane. Sindirim sistemindeki kaslarda spazm ve kasılmaları engelleyen, aynı zamanda gazın atılımını da kolaylaştıran nane mide şişkinliğine en ideal çözümlerden. Kullanımı da oldukça basit. İster nane yapraklarını çiğneyin, isterseniz aktardan aldığınız nane çayından günde 2-3 bardak tüketin, karar sizin.
Çölyak, irritabl bağırsak sendromu, ülser, gastrit, dispepsi, kabızlık, mide ve bağırsak kanserleri, safra kesesi bozuklukları, mide fıtığı gibi hastalıklar bağırsak ve mide de gaz birikimine neden olarak şişkinlik oluşturur. Ödem: Vücutta biriken fazla sıvı da şişkinliğe neden olabilir.
Tarifi Nasıl Yapılır? Bulguru bir kase içine alın, üzerine sıcak suyu ekleyerek ağzını streç film ile kapatın ve şişinceye kadar dinlendirin (yaklaşık 20 dk).
Ölçülü ve dengeli şekilde tüketilen kısır kilo aldırmaz fakat ölçüyü kaçırdığınız durumda ne kadar sağlıklı şekilde hazırlanırsa hazırlansın, kısır size kilo aldıracaktır.
Mide bulantısı da yine önemli bir alerji belirtisi olarak bilinir. Hemen hemen tüm alerji belirtilerinde mide bulantısı tipik olarak görülür. Bulgur alerjisinde de bulgur tüketiminden sonra mide bulantısı ve yanında karın ağrısı da gözlemlenmektedir.
Gaz ve hava
Her insan yerken veya içerken hava yutar. Ancak bazı insanlar, çok hızlı yemekten ya da içmekten, sakız çiğnemekten ve sigara içmekten daha fazla hava yutarlar. Geğirmek, yutulan havanın vücuttan çıkmasının bir yoludur. Gaz birikimine ek olarak, havanın vücuttan atılamaması da mide şişkinliğine neden olur.
Hazımsızlık üst karın bölgesinde ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Hazımsızlık, belirli bir hastalıktan ziyade, yemek yemeye başladıktan hemen sonra karın ağrısı ve tokluk hissi gibi belirli semptomları içermektedir. Oldukça yaygın bir sorun olan hazımsızlık, her birey tarafından farklı şekilde deneyimlenebilir.
Hızlı yemek yenmesi ve hava yutulması nedeniyle kişilerin bünyesi gaz yapabilir. Bunun dışında sigara içmek, sakız çiğnemek sırasında yutulan havada gaz oluşumuna neden olur. Kişiler yaş aldıkça metabolizmada yavaşlamaktadır. Bu nedenle besinlerin bağırsaktaki hareketi de yavaşlamaktadır.
Bağırsak gazının en sık sebebi yutulan havadır. Hızlı yemek yemek, içecekleri kamış kullanarak içmek, sakız çiğnemek, şeker emmek, sigara içmek ve gevşek takma diş kullanmak hava yutmayı kolaylaştırır. Geğirti ile midede biriken aşırı gaz, yemek borusuna oradan da ağız yoluyla geri atılması ile oluşur.
Çeşitli sağlık sorunları varlığı: Özellikle; mide ve sindirim sistemi üzerinde görülen bazı hastalıkların varlığı, gaz çıkarmayı tetikleyebilmektedir. Bu hastalıklar; kabızlık, hazımsızlık, bağırsak hastalıkları veya çölyak hastalığı olabilir.
Kadınların çıkardığı gazda daha fazla Hidrojen Sülfit bulunduğu için de bunların koklanmasının sağlığa faydaları daha fazladır. Hayır şaka yapmıyorum. Bağırsak gazı koklamanın kanser, felç, kalp krizi, diyabet, artrit ve bunamayı önleyebileceğine dair bilimsel araştırmalar vardır.
FODMAP adı verilen karbonhidratlar, özellikle irritabl bağırsak sendromu olan kişilerde şişkinlik ve diğer sindirim semptomlarına neden olabilir. Onun için yüksek FODMAP içeren (buğday, soğan, sarımsak, brokoli, lahana, karnabahar, enginar, fasulye, elma, armut, karpuz) uzak durulmalıdır.
Bağırsak gazları aslına bakarsak kokusuzdur, ancak bağırsakta bazı bakterilerin üremesi ile hidrojen sülfür (H2S) üretimi olur ve bağırsak gazına çürük yumurta şeklinde kötü bir koku verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri