Tacirlerin defter tutma yükümlülüğü, tacirin gerçek veya tüzel kişi olması, işletmesinin nitelik ve niceliği bakımlarından farklıdır. Gerçek kişi tacirlerin tutacakları defterler, tutulması kanunen zorunlu defterler ve ihtiyari defterler olarak iki gruba ayrılırlar.
Vergi Usul Kanunu'nun 220 nci maddesinde tasdike tabi defterler; Yevmiye ve envanter defterleri, İşletme defteri, Çiftçi işletme defteri, İmalat ve İstihsal Vergisi defterleri, (Basit İstihsal Vergisi defteri dahil) Nakliyat Vergisi defteri, Yabancı nakliyat kurumlarının hasılat defteri, olarak belirlenmiştir.
İlgili 20 soru bulundu
Tüzel kişi işletmeler; Yevmiye Defteri, Defteri Kebir, Envanter Defteri ve Karar Defteri tutmakla yükümlü tutulmuştur. Gerçek kişi işletmeleri ise, yaptıkları ticari faaliyetin önemine göre; yevmiye defteri, defteri kebir, envanter defteri veya bunların yerine sadece işletme defteri tutabilirler.
Borçlu veya alacaklı tutar, Açıklama. Büyük Defterin en temel görevi, işletmeye ait muhasebenin kapsamlı bir görüntüsünü göstermektir. Başka bir bakış açısı ile anlatmak istersek, işletmenin muhasebesel haritasını Büyük Defter oluşturur.
Büyük defter (Defteri kebir)
Büyük defter, firmaya ait tüm muhasebe kayıtlarının, detaylı olarak kayıt edildiği ticari defterdir.
Defter-Beyan Sistemi üzerinden, işletme defteri, çiftçi işletme defteri, serbest meslek kazanç defteri, amortisman defteri, envanter defteri ve damga vergisi defteri, elektronik ortamda tutulabilecektir.
Gerçek veya tüzel kişi olup olmadığına bakılmaksızın her tacir yevmiye defteri, envanter defteri ve defteri kebiri tutmakla yükümlüdür. Gerçek kişi tacirlerden VUK'a göre ikinci sınıf tüccar sayılanlar, işletme hesabına göre defter tutarlar.
Yevmiye defteri bize her muhasebe olayını, olayın olduğu günü kaydetme imkanı verir. Büyük defter ise bu kayıtları sadeleştirilerek özelliklerine göre bir araya toplar. Yevmiye defterine kaydedilen kayıtlar hesaplar aracılığıyla kaydedilir. Bu hesaplarda büyük defterlerde sınıfladırılır.
Gerçek kişilerin tutmakla yükümlü oldukları defterler, yevmiye defteri, defteri kebir ve envanter defteri veya sadece işletme defteridir. Tüzel kişi tacirler ise, bunların yanında pay defteri (TTK. 499, 594), yönetim kurulu karar defteri, genel kurul toplantı ve müzakere defteri (TTK. 375/1) tutarlar.
Birinci sınıf tüccarlar, bilanço esasına göre defter tutarlar. İkinci sınıf tüccarlar, birinci sınıf tüccar olma sınırını aşmayan diğer tüccarlardır. İkinci sınıf tüccarlar, işletme hesabı esasına göre defter tutarlar. İkinci sınıf tüccarların tutmaları zorunlu tek muhasebe defteri işletme hesabı defteridir.
Aynı zamanda telli modellerin yaprak sayıları da çeşitlilik gösteriyor. Bazıları 96 yaprak, 100 yaprak, 120 yaprak spiralli defter iken, bazıları ise fazla ya da az yaprak sayfaya sahip olabiliyorlar.
Küçük Defter Ölçüleri
Sahip olduğu 55x90mm boyutları ile cepte, çantada veya kalemlikte taşınabilmektedir. Üstten ciltlenmiş bu defter, küçük boyuta sahip olduğundan her yere götürülebilmektedir.
İşletmelerin mali durumunun, borç ve alacaklarının, yapılan harcamaların ve alınan kararların kayıt altına alınması ve incelenmesi amacıyla tutulan defterlere muhasebe defteri denir.
Muhasebe defteri tutmak haricinde mali müşavirlerin sahip olduğu tüm yetki ve sorumlulukları taşırlar. Mali müşavirden farklı olarak kendilerine tasdik yetkisi verilmiştir. Firmaların vergi, beyanname ve finansal kayıtlarının doğruluğunu devlet adına denetleme ve tasdik etme yetkileri bulunmaktadır.
Yukarıda sayılan işleri; bir iş yerine bağlı olmaksızın yapanlara serbest muhasebeci mali müşavir denir. Müşavir Arapçada “Danışman” anlamına gelir, bu halde adı üzerinde mali müşavir demek, mali danışman demektir.
Yevmiye defterine ilk olarak yeni işe başlayan işletmelerde açılış bilançosu, eskiden beri işe devam eden işletmelerde önceki dönem sonu bilançosunda yer alan bilgiler esas alınarak açılış kaydı yapılır. Yevmiye defterine kayıt yapılırken hata olursa muhasebe kurallarına göre düzeltme yapılır.
Hesapların belirli tarihlerde, borç ve alacak toplamlarıyla bakiyelerinin tabloya toplu olarak yazılmasıyla oluşan özet bir tablodur. Mizan, hesapların gerçek duruma uygunluğunu, kurallara göre çalıştığının kontrol edilmesini de sağlamaktadır.
Envanter defteri; ticari işletmenin açılıştarihinde ve açıldıktan sonraki her hesap dönemi sonunda alacaklar, borçlar,taşınmazlar gibi tüm varlıkların ve borçların tek tek kaydedilerek takipedildiği sıra numaralı ve ciltli bir defterdir. Envanter defterinin tutulduğu hesap dönemi on ikiayı geçemez.
İşletmeler tarafından sıklıkla kullanılan kasa defterleri günlük işlemlerin tutulduğu defterler olarak tanımlanabilir. Tüm mali girdi ve çıktılar bu defterlerde tutularak günlük tahsilat, ödeme ve gelirlerinizi görebilirsiniz.
Kanunla belirlenen istisnalar dışında kalan esnaflar da ikinci derece tüccarlar gibi işletme defteri tutuyor. Buna karşın gelir vergisine tabi olmayan esnaflar için işletme defteri tutma zorunluluğu bulunmuyor.
1.Sınıf defter ne demektir? Vergi Usul Kanununda tüccarlar defter tutma bakımından iki sınıfa ayrılmıştır: – Birinci sınıf tüccarlar: Bunlar bilanço esasına göre defter tutmaktadırlar. – İkinci sınıf tüccarlar: Bunlar işletme hesabı esasına göre defter tutmaktadırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri