Bundan dolayı şeker hastalarının tüketmemesi gereken gıdalar ciddi sorunlar oluşturabilmektedir. Bunların dışında şeker hastaları için tehlikeli olan gıdalar ise; kızartılmış gıdalar, patates cipsleri, şeker ve şeker içeren yiyecekler, dondurmalar, enerji içecekleri, alkol ve şekerli içeceklerdir.
Diyabetlilerin ilaçlarla beraber alkol kullanımı pek çok soruna yol açabilir. Bunların başında hipoglisemi gelir. Çünkü alkol hipoglisemi riskini arttırır ve mevcut ilaçların kan şekeri düşürücü etkisine ilave bir hipoglisemi riskini oluşturur. Bunu göz ardı etmeden dikkatle alkol tüketmeliyiz.
Bu arada alkolü yüksek votka, viski, rakı gibi içeceklerin yüksek miktarda alınması kadınlarda diyabet riskini önemli ölçüde artırırken, erkekleri etkilemediği görülüyor.
Diyabet hastalarına yapılan ilk tavsiyeler arasında yer alan su içmek, düzenli ve yeterli yapıldığında etkili olur. Diyabet hastalığında olumsuz etkilerin hissedildiği anlar, kan şekerinin dengesinin bozulduğu anlardır denilebilir. O nedenle diyabet hastalığının tedavisinde amaç, kan şekerini dengede tutabilmektir.
Şeker içermeyen alkollere votka, cin, tekila, rom ve viski gibi içkiler verilebilir. En sağlıklı içki hangisi? En sağlıklı içki kırmızı şaraptır. Kırmızı şarabın kontrollü tüketildiğinde kalbe iyi geldiği bilinmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Orta miktarda alkol başlangıçta kan şekerini yükseltirken, alkol tüketimini artırmak kan şekerini düşürür. Bu düşüş özellikle Tip 1 diyabetliler için oldukça önemlidir.
Alkol Tüketiminde Kolesterol Düzeyi
Hafif–orta derecede alkol tüketimi kolesterol ilacı kullanımına engel değildir.
Diyabet ilaçları
Bu ilaçlardan biri, aşırı alkol alan kişilerde nadiren de olsa kötü sonuçlar verebilen metformin. Bu ilaç alkolle birlikte alındığında laktik asidoz yani kanda laktik asit birikmesi riskini arttırabiliyor ve kişide mide bulantısı veya güçsüzlük gibi belirtilere yol açıyor.
Bir diğer önemli soru da şeker hastası ne yememeli sorusudur. Kişiler kan şekerini bozan tereyağı, iç yağ, kuyruk yağı, salam, sosis, sakatat, yağlı besinler ve kızartmalar tüketmemelidir. Paketli gıdalardan uzak durmalıdır.
Uzun süre aç kalmak kan şekerini yükseltir mi? 12 saatten daha uzun süren açlıklarda stres hormonları da artacağı için açlık durumu kan şekerinde yanlış yüksek sonuçlara neden olabilir. Bunun yanı sıra çok uzun süreli açlık durumlarında hipoglisemi denilen kan şekeri düşmeleri de olabilir.
Rakının; - Üretiminde ikinci kez distilasyona alınan toplam alkolün en az % 65'i suma olmalıdır. - Hazırlanmasında rafine beyaz şeker kullanılmalı, şeker miktarı ürün litresinde en fazla 10 gram olmalıdır. - Uçucu madde içeriği, hacmen %100 alkolün hektolitresinde 100 grama eşit veya daha fazla olmalıdır.
Bundan dolayı şeker hastalarının tüketmemesi gereken gıdalar ciddi sorunlar oluşturabilmektedir. Bunların dışında şeker hastaları için tehlikeli olan gıdalar ise; kızartılmış gıdalar, patates cipsleri, şeker ve şeker içeren yiyecekler, dondurmalar, enerji içecekleri, alkol ve şekerli içeceklerdir.
Şeker hastalarına faydalı Viski 0 karbonhidrat içeren bir içkidir, kan şekerinize herhangi bir etkisi olmadığı için istediğiniz kadar içebilirsiniz. Eğer şeker hastalığınız varsa birkaç parmak viski size iyi gelecektir.
Bunun sebebi risk faktörlerinin birbirine eklenerek, katlanarak gitmesidir. Mesela diyabette sigara kullanımı, kalp damar hastalıkları ve kanser riski açısından 2 değil 5 kat risk faktörüdür. Bu yüzden diyabetli hastalar sigaradan mutlaka uzak durmalı, eğer sigara içiyorlarsa bunu azaltarak kesmelidirler.
Maden suyu de, normal su gibi kalori, şeker ve karbonhidrat içermez. Karbonatlı su, kan şekeri seviyelerini desteklemenin en iyi yoludur. Papatya çayı, ebegümeci, zencefil, nane çayı gibi bitki çayları, diyabet hastalarının beslenmesine ekleyebileceği içeceklerdir.
Şeker pancarı melasının yüzde 35 oranında üzüm sumasıyla karıştırılması sonucu elde edilen rakıya, Yeni Rakı adı verildi. Bu rakının acı tadını bastırmak için litresine 5-10 gr. arası şeker ilave edilir oldu. Şekersiz rakı demek işte bu 5-10 gr. şeker ilave edilmemiş rakı anlamına gelir.
Şeker Hastalarının Dikkat Etmesi Gerekenler
Sigara ve alkol kullanılmamalıdır. Hastanın fazla kiloları var ise mutlaka kilo vermeli ve dikkat etmelidir. Düzenli ve dengeli beslenme yaşam tarzı haline getirilmelidir. Sürekli spor yapmak veya hiç spor yapmamak yerine, günde yarım saat yürüyüş yapılması oldukça önemlidir.
Alkol: Bira, şarap ve benzeri bir zevkten sonra kan şekeri seviyesi keskin bir şekilde düşebilir. Özellikle akşam alkol tüketilmesi halinde uykuda hızlı bir kan şekeri düşüşü ortaya çıkabilir.
Alkol tüketimi: Alkol, karaciğerin kan şekerini düşürmekte görevli olduğu normal süreçleri engelleyebilir. Bu, kan şekerinde düşüşe neden olabilir.
Alkol. Gün içinde iki kadehten fazla alkollü içecek tüketen kişiler yüksek tansiyon gibi komplikasyonlar geliştirebilirler. Aşırı miktarda alkol almanın kan basıncını tam olarak neden yükselttiği bilinmiyor.
Alkol karaciğer üzerinde üzerinde toksik etkiye sahiptir. Karaciğer hücreleri alkol nedeniyle hasar görür ve yapısal değişikliklere uğrar. Alkole bağlı karaciğer hastalıkları en basit olarak karaciğer yağlanması, sonra alkole bağlı hepatit ve sonuçta siroza kadar giden bir tablo oluşturur.
Az miktarda alkol kullanımının özellikle kalp-damar hastalıklarına iyi geldiğine dair inanışlar vardır. Alkol kullanımının kap-damar hastalıkları üzerine olumlu etkilerinin olduğuna dair bir çalışma bulunmamaktadır.
İdeal rakı içim sıcaklığı 8-10 C'dir. Tavsiye edilen rakının ve suyun soğuk olmasıdır. Ama tabii değilse rakıya önce su, ardından buz eklenir. Buz eridikçe içilen rakının tadı değiştiği için, buna önem verenler buz koymak yerine, rakıyı ehl-i keyifte içmeyi tercih ederler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri