WSA'ya göre Özel kapağı ile on beş yıl için geçerli olan “Dünya Donör Pasaportu”, en az 400 $ bir bağış karşılığında verilir ve mülteciler ve vatansızlar için ücretsiz belgeler vermek için kullanılır.
Bu sayı şimdi 189 ülkeye düşerek Singapur'u birinci sıraya taşıdı.
Henley&Partners "dünyanın en güçlü pasaportları listesini yayınladı. Listede Japonya, Singapur ve Güney Kore zirvede yer alırken, Kuzey Kore, Afganistan ve Suriye'nin sünyanın en zayıf pasaportlarına sahip olduğu görüldü.
Türkiye pasaportu “Guide Passport Ranking Index” sıralamasına göre 48. sıradadır. Türkiye pasaportu sahipleri, 117 ülkeye vizesiz giriş yapabilirken 112 ülke için vizeye sahip olmaları gerekmektedir.
Pasaport Nedir, Ne İşe Yarar? Pasaport, bir ülkenin hükümeti tarafından vatandaşlarına uluslararası seyahat amacıyla sahibinin kimliğini ve uyruğunu doğrulayan bir seyahat belgesidir. Ülkenizin dışına seyahat ediyorsanız, vatandaşı olduğunuz ülkeye tekrar giriş yapmak için kullanılır.
İlgili 37 soru bulundu
Dünya vatandaşlığı, yeryüzünde yaşayan insanların ırk, renk, dil ve inanç ayrımı olmaksızın dünyanın vatandaşları olduğu fikri veya bundan doğan kimliktir.
Dünya Vatandaşı olmak kısaca; yeryüzünde yaşayan insanların renk, dil, din, ırk ayrımı olmadan kendilerini gezegenin vatandaşı olarak görmesidir. Kendi kültürünü kaybetmeden, evrensel değerlere açık ve dünyanın yaşadığı sorunların farkında olan bireyler, birer Dünya Vatandaşı olarak tanımlanabilir.
Diplomatik pasaport sahiplerinin, umuma mahsus pasaport ve diğer pasaport sahiplerine oranla ayrıcalıkları fazladır. Örneğin siyah pasaport sahibi kişiler, birçok ülkeye vizesiz bir şekilde girebilmektedir.
Pasaport türleri içinde en avantajlı olanı siyah pasaport olarak da bilinen diplomatik pasaporttur. Dışişleri Bakanlığınca sadece üst düzey devlet yetkililerine ve diplomatlara verilen diplomatik pasaport, birçok ülkeye vizesiz giriş sağlar.
Türkiye, kendi sınırlarından vizesiz girişe izin veren ülkeler sıralamasında ise, 90 ülkeden gelen ziyaretçilerin ön vizesiz ülkeye giriş yapmasına izin vererek dünya genelinde 45. sırada yer aldı.
Kırmızı pasaport, bir ülkenin diplomatik ve resmi temsilcilerine verilen özel bir pasaport türüdür. Bu pasaportlar, ülkenin dış ilişkilerini yürüten devlet memurlarına, diplomatik misyonlara, konsolosluk görevlilerine ve bazı hükümet yetkililerine verilir.
Yeşil, gri ve siyah pasaportlar ise sadece İl Nüfus Müdürlükleri üzerinden alınabilir. Her pasaport için öncesinde randevu alınması gerekir. Gri, yeşil ve bordo pasaportlar için başvuru yapılması gerekirken, siyah pasaport almak için başvuru gerekmez. Siyah yani diplomatik pasaport devlet tarafından verilir.
Amerika Birleşik Devletleri pasaportu “Guide Passport Ranking Index” sıralamasına göre 6. sıradadır. Amerika Birleşik Devletleri pasaportu sahipleri, 188 ülkeye vizesiz giriş yapabilirken 41 ülke için vizeye sahip olmaları gerekmektedir.
Pasaport fiyatlarının en yüksek olduğu ülkeler belli oldu. Sigorta firması William Russell'ın açıkladığı verilere göre vatandaşlarına en yüksek fiyattan pasaport veren ülke Avustralya olurken, Türkiye listede 10. sırada yer aldı.
Yeşil pasaport bir diğer adıyla hususi pasaport belirli kademe ve kıdemi dolduran devlet memurlarına, kamu çalışanlarına, eski TBMM çalışanlarına, belediye başkanlarına ve tüm bunların ailelerine verilen, pek çok avantajı bulunan pasaport türüdür.
Böylelikle Umuma mahsus pasaport sahibi Türk vatandaşları, toplam 114 ülkeye vizesiz, kapıda vize alarak veya e-vize alarak seyahat edebilmektedirler. 148 ülke ise hususi pasaport ve Hizmet Pasaportu sahiplerine vize uygulamazken 10 ülke kapıda vize vermektedir.
Hizmet pasaportunun süresi, görev süresini kapsayacak şekilde olmak üzere düzenlenir. Gri pasaportu olanlar, hizmeti süresini sona erdikten sonra bu pasaportu kullanamazlar. Gri pasaport, çoğunlukla 5 yıllık olarak çıkarılır ve göreve çıkılacak ülkenin vizesini de kapsar.
5) Yabancılara mahsus damgalı pasaportlar:
Yabancılara mahsus damgalı pasaportlar 60 sayfa ve dış kapak rengi lacivert olup, umuma mahsus pasaportlar ile aynı ebattadır. Yabancılara mahsus pasaportlar Pasaport Kanununun 18'inci maddesine göre tanzim edilmektedir.
Suudi Arabistan Umre vizesi için Umuma Mahsus (Bordo), Diplomatik (Siyah), Hizmet (Gri), Hususi (Yeşil) pasaport sahibi T.C. Türk Vatandaşlarının vize alması gerekmektedir.
Geçici pasaport ya da pembe pasaport, yurt dışında bulunan Türk vatandaşlarının Türkiye dış temsilciliklerinden (konsolosluklar) alabileceği seyahat belgesidir. Geçici pasaportlar; pasaport kaybı, pasaport süre aşımı ve sınırdışı edilme gibi durumlarda, 1 ay boyunca geçerli olmak üzere verilir.
Pek çok ülkeye ayrıcalıklı olarak vizesiz giriş imkanı sağlayan siyah pasaportun verildiği meslek grupları şunlardır: TBMM üyeleri ve TBMM bünyesinde görevli olan bakanlar. Yargı merciinde görev yapan Yargıtay, Danıştay, Sayıştay ve Cumhuriyet başsavcısı
Yeşil Pasaport Kimlere Verilir? (Hususi Pasaport)
Yeşil pasaport çıkarma hakkı olan kamu personeli arasında, devlette çalışan doktor ve öğretmenler de var ama kadro derecelerinin 1, 2, ya da 3 olması şartı gözetiliyor.
Vatandaşlığı kolay alınan ülkeler arasında İspanya, Yunanistan ve Portekiz vardır. Bu seçenekler vatandaşlık alması kolay ülkeler olarak karşımıza çıkar. Ancak en kolay vatandaşlık alınan ülkeler arasından Portekiz açık ara birinci konumdadır.
1. VATİKAN. Vatikan'da yalnızca ülkede veya Roma'da kardinal olarak çalışanlar, ya da Katolik Klisesi'nin resmi çalışanı olarak görev yapanlar vatandaşlık alabiliyor.
Çifte vatandaşlık, kişinin aynı anda birden fazla devlet ile vatandaşlık bağıyla bağlı olması anlamına gelmektedir. Mevzuatımıza göre vatandaşlık, hiçbir din, ırk, cinsiyet ve benzeri ayrım yapmaksızın devlet ile insan arasında kurulan hukuki bir bağ olarak nitelendirilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri