Allah inkârcıları, hiçbir şey elde edemeden, kin ve öfkeleri ile geri çevirdi. Allah'ın desteği müminler için yeterlidir. Allah güçlüdür, üstündür.
25: Allah, inkâr edenleri tüm kin ve öfkeleriyle birlikte geri çevirdi; arzu ettikleri hiçbir iyiliğe nâil olamadılar. Allah, rüzgâr ve melekleri yardıma göndererek savaş hususunda mü'minlere yetti. Onların savaşmasına gerek kalmadı. Çünkü O, çok kuvvetlidir, mağlup edilemez bir kudrete sahiptir.
Sure 73 ayetten oluşur. Sûre, ismini 20 ve 22. âyetlerinde geçen ve gruplar anlamına gelen “el-Ahzâb” kelimesinden almıştır. Surede Müslümanlar İslamiyet'i yıkmaya çalışanlara karşı uyarılmakta ve Hendek Savaşı ile Muhammed'in Zeynep binti Cahş ile evliliği konu edilmektedir.
Zemahşerî ve Fahreddin er-Râzî gibi bazı müfessirler buradaki emanetin “yükümlülük” (teklif) anlamına geldiğini ileri sürmektedirler. Çünkü onlara göre birini yükümlü kılmak demek ondan kendi tabiatına aykırı davranmasını istemek demektir. Âyette göklerin, yerin ve dağların kabul etmediği emanet budur.
Biz emaneti göklere, yere ve dağlara yükledik, onlar emaneti yüklenmekten kaçındılar ve üzerlerinde kalmasından korkup (Allah'ın onlara yüklediği bütün fonksiyonlarını yerine getirip) itaat ettiler. İnsan ise emaneti yüklendi. (yüklendiği kulluk görevini yerine getirmemekle) kendi kendine zulmedip cahillik etmiştir.
İlgili 34 soru bulundu
Emanet kelimesinin sözlük anlamı “korku ve kaygının gitmesi, insanın korunma konusunda gönül rahatlığı içinde olması”dır.
Güvenilip birisine teslim edilen şey de emanettir. 'Mümin' de bu kelimedendir ve 'mümin'in en önemli vasfı güvenilir olmasıdır. Allah'ın isimlerinden biri de 'el-Mümin'dir. Kendisine güvenene güven veren, onu güvenilir kılan demektir.
İnsanın kendine karşı eminliği, din ve dünya işlerinde en doğru ve kendine en faydalı olanı tercih edip seçmesi, zararlı olan her şeyden uzak durmasıdır. Halka karşı emanet sahibi olmak, insanların hak ve hukukunu gözetmek, onlara zarar ve ziyan vermemek, insanları aldatmamaktır.
Sözlükte "Güvenmek, korku ve endişeden uzak olmak, güvenilir bir kimseye koruması için geçici olarak verilen şey" anlamlarını ifade eder.
Emanetin, bizzat kendisine emanet edilen kişi veya onun aile fertlerinden biri tarafından korunması gerekir. Dolayısıyla sahibinin izni olmadan korunması için başkalarına emanet olarak bırakılması caiz değildir.
Allah çok bağışlayandır, çok merhametlidir. 50. Ey Peygamber! Mehirlerini verdiğin eşlerini, Allah'ın sana ganimet olarak verdiklerinden elinin altında bulunanları, amcanın, halanın, dayının ve teyzenin seninle birlikte hicret eden kızlarını sana helal kıldık.
Allah bir kuluna insanları kendine çağırma izni, yani bilgisi ve yetkisi vermedikçe kimse bu vazifeyi üstlenemez. Bu konuda ümmete düşen görev, Hz. Peygamber'den öğrendiği şekilde insanları Allah'a çağırmaktır. Öğrenmenin yolu ise her mümine açık olan din ilmini tahsil etmektir.
21.Andolsun, Allah'ın Resülünde sizin için; Allah'a ve ahiret gününe kavuşmayı uman, Allah'ı çok zikreden kimseler için güzel bir örnek vardır. 22.Mü'minler düşman birliklerini görünce, "İşte bu Allah'ın ve Resülünün bize vaad ettiği şeydir.
Ey Peygamber hanımları! (Siz,) kadınlardan herhangi biri gibi değilsiniz; eğer(Allah'dan) sakınıyorsanız, o hâlde (yabancı erkeklerle konuşurken) konuşmayı yumuşak(bir edâ ile) yapmayın ki kalbinde bir hastalık bulunan kimse tamah etmesin; ve (bir şey söyleyeceğinizde ciddiyetle) güzel bir söz söyleyin!
Kuşkusuz Allah ve melekleri, peygamber üzerine salatta bulunurlar. (Allah Teâla Peygamber'ine rahmet eder, onu meleklere metheder. Melekler de Peygambere duada ve bağışlanma dileğinde bulunur, muhabbet ve hürmetlerini izhar ederler) Ey iman edenler siz de ona salavat getirin ve tam bir teslimiyetle selam verin!
(Allah ve elçisini) tasdik eden erkeklerle, tasdik eden kadınlar, oruç tutan erkekler ve oruç tutan kadınlar, iffetlerini koruyan erkekler ve iffetlerini koruyan kadınlar, Allah'ı çokça anan erkekler ve çokça anan kadınlar, Allah onlar için bağışlanma ve çok çok büyük mükafaatlar hazırlamıştır.
Emanet teslim edilen kişiye ise emanetçi, emin (yediemin ya da yed-i emin) denilir.
Deveyi bağlamadan Allah'a emanet etmek, tevekküle aykırıdır. (Önce Allah'a, sonra sana emanet ediyorum) demek, (Bunu sana emanet ediyor, Allah'a da tevekkül ediyorum) demektir. Yoksa (Allaha güvenmediğim için, sana emanet ediyorum) demek değildir.
Emaneti korumak imanın sıhhat şartlarındandır. Emaneti ve emin olmayı muhafaza etmek her Müslüman'ın görevidir. Emanete hıyanet etmek, mü'min bir inanana asla yakışmaz ve güveni sarsar. Kur'an-ı Kerim'de de emin olmakla, emanete gösterilen saygı ile ilgili pek çok ibareye yer verilmiştir.
Emanete hıyanet edilmez
Hz. Peygamber (s.a.s.), emanete hıyanet etmeyi münafıklık alametleri arasında saymıştır. (Buhari, İman, 24; Şehadat, 28; Müslim, İman, 107, 108.) Buna ilaveten, emanete hıyanet eden kişiye hıyanetle karşılık vermeyi de yasaklamıştır. (Ebu Davud, Büyû, 79; Tirmizi, Büyû, 38.) Enes b.
[1] Emanet olarak bize bırakılan şeyi iyi korumamak, kendi yararımıza kullanıp yıpratmak,törelerimize ve doğruluk kurallarına aykırıdır.
Hıyanet, TDK sözlük anlamına göre, kötülük etme, kutsal sayılan şeylere el uzatma, kötülük etme ya da hainlik, karşı davranma, ihanet anlamına gelir. Aynı zamanda hıyanet, aldatma, güveni kötüye kullanma, vefasızlık olarak tanımlanır.
Emanet, “İstediğimiz her şeyi yapabiliriz. ”demek değil. “İstediğimiz her şeyi yapamayız. “ anlamına gelir.
Sevdiklerimizle vedalaşırken Allah'a emanet ol sözünü sıklıkla kullanırız. Kişinin sevdiklerini Allah'a emanet etmesi, bir anlamda ''Allah seni kaza ve belalardan korusun'' demektir.
Yüce dinimiz İslam'a göre insan mükerrem bir varlıktır. Dolayısıyla kadın ve erkek arasında yaratılış gayesi, varoluş değeri ve kulluk sorumluluğu açısından hiçbir fark yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri