Bunlar: Enginar dolması, Soğan dolması, Yeşil biber dolması, Şalgam dolması, Etli kavata dolması, Kırmızı ve yeşil domates dolması, Pırasa dolması, Patlıcan dolması, Sakız kabağı dolması, Asma kabağı dolması, Hıyar dolması, Acur dolması, Asma yaprağı dolması, At kestanesi yaprağı dolması, Pazı yaprağı dolması, Lahana ...
Yalancı Dolma - Bayburt
Başka bir kapta soğan pembeleşinceye kadar kızartılır. Üzerine parça etler eklenerek pişirilir. Sonra dolmalar eklenir.
Halep dolması, kuru patlıcanla yapılan bir tür zeytinyağlı dolma. Patlıcanı seven ve bu sebzeyi dört mevsim sofrasında bulundurmak isteyenler için nefis bir seçenek olan Halep dolması, salçalı ve sarımsaklı iç harcıyla da kalpleri fethediyor.
İlgili 29 soru bulundu
Tarihi. Dolma, yüzyıllardır ilk olarak yapıldığı Orta Doğu mutfağının bir parçasıdır. Her ne kadar "dolma" terimi Osmanlı'nın Topkapı Sarayı mutfağında ortaya çıkmış olsa da, Osmanlı öncesi Arap mutfağında dolma sayılabilecek "etle doldurulmuş patlıcan" tariflerine rastlanmaktadır.
Eskiden dolma hazırlamak için ihtiyacınız olan ilk malzeme biber, kabak gibi malzemeler değil, kıymaymış aslında. Kıyma ise Moğol İmparatorluğu zamanında yazılan bir yemek kitabında "Türk yemeği" olarak geçiyor, bu nedenle dolmanın da bir Türk yemeği olduğu kabul ediliyor.
doldurularak yapılan dolma, sarılarak yapılan sarmadır. sarmayı anne yapar, dolmayı marketten alırsın. iskilip'e gittiğinizde rahatlıkla farkedebileceğiniz kadar büyüktür. zira burda dolma * denen şey bir nevi etli pilav benzeri birşey olup, yaprak sarmasıyla uzaktan yakından alakası yoktur.
Yani dolma, doldurmak anlamına gelen “dolmak” fiilinden türetilmiştir. Ahmed Vefik Paşa'nın Lehce-i Osmani'sinde ise (1876) "Sarma: Ufak yaprak dolması." olarak geçer!
Diyarbakır Kuru Dolması 20.08.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Osmanlı mutfağı kökenli olup, Osmanlı İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü topraklarda yapılmaktadır.
Ege yöresine ait bu lezzet davet sofralarına şıklık katıyor. Az zahmetli ama bol lezzetli olan bu tarifi sizler için haberimizde derledik. İşte zeytinyağlı incir dolması tarifi..
antakya, antep, adana, mersin mutfaklarının en leziz yemeklerindendir. patlıcan, biber, kabak kurularının doldurulmasıyla yapılır. içi, etlisinde de zeytinyağlısında da biber salçası katılarak hazırlanan bir dolmadır.
Bir yemek kaşığı salçayı bir su bardağı suda erittikten sonra tencereye koyup (salçasız su da konulabilir), biberleri aşmayacak kadar sıcak su ilave edin, istenirse suya tuz ilave edilebilir.
2 yemek kaşığı salçayı sıcak su ile eritin ve dolmaların üzerine dökün, Sıvıyağ ekleyerek dolmaların yarısına gelecek kadar sıcak su ekleyin Su kaynayıncaya kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra ise kısık ateşte yaklaşık 30 dakika kadar pişirin.
Malatya. Malatya'da yetişen, kendine özgü aromasıyla bilinen dalbastı kirazının yapraklarından yapılan ve "padişah yemeği" olarak bilinen kiraz yaprağı sarması tescillendi.
Denizli mutfağından leziz bir yemek olan çiğ dolmaya aslında pek de yabancı değilsiniz. Klasik biber dolmasına benzetilse de farklıları bulunuyor. Kuru patlıcan ile yapılması, harcına bulgur eklenmesi ve yağda kızartılmasıyla diğer dolmalardan ayrılıyor.
Sarma Yunan mı Türk mu? Osmanlı mutfağı kökenli olup, Osmanlı İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü topraklarda yapılmaktadır. Asma yaprağıyla olanı Nevşehir, Tokat, Ege mutfağına özgü olan Zeytinyağlı sarma ya da kıymalı sarma şeklinde farklı çeşitleri vardır.
Altın günler, yemekli sohbetler ya da sadece çay saatleri gibi durumlarda servis edilen 1 porsiyon yaprak sarma, çoğunlukla 4 ile 5 adet civarındadır.
Kuru dolma, genellikle kuru patlıcan ve kuru biberden yapılır. Hafif ekşili, kıymalı ve salça soslu kuru patlıcan ve biber dolması pratik şekilde yapılıyor. Kıymalı harcı haşladığınız kuru sebzelerin içlerini doldurduktan sonra pişirerek lezzetli dolmalar elde edebilirsiniz.
1 adet yaprak sarma yaklaşık olarak 25 gramdır. Bu da 35 kalori ediyor. Yaprak Sarmasının besin değerleri: 100 gr. yaprak sarması, 12, 85 gr. karbonhidrat içerir.
Yalancı dolma Türk mutfağında et kullanmadan yapılan dolmalara verilen ad. Yalancı ve dolma sözcükleri Türkçeden Türkiye'nin birçok komşu ülkelerine de girmiştir. Örneğin, Suriye'de yaprak dolmasına Yalancı adı verilir. Yunancada yaprak dolmasının adı Dolmades'dir.
Kızartılarak Yapılan Dolma (Diyarbakır Ermeni Yemeği)
Dolmadakia / Yaprak sarma
Tahmin ettiğiniz üzere 'dolmadakia' kelimesindeki 'dolma' bizim yaprak sarma da dediğimiz dolmadan geliyor. Dolmanın yanına gelen 'kia' kelimesi de küçük anlamına geliyor. Yunanlı kardeşlerimizi yaratıcılıklarından ötürü kutlarken dolmadakia yemeğinin de mutfağını öğrenmiş bulunuyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri