1-2 cm çapındadır ve uç meristem dokuda gelişirler. Meyveler üzümsü, hafif oval ila yuvarlak şeklinde, düzgün, koyu sarı renkte tohumları olan meyvelerdir. İnsanlar dünyanın dört bir yanında 9.000'den fazla domates çeşidi yetiştirmektedirler.
Tam sayısı bilinmemekle beraber dünyada yaklaşık olarak 2000 ve fazlası türde domates bulunur. Bu sayi, kayda alınmamış türlerin sayisidir. Ilıman iklim isteyen domates kışın seralarda yetiştirilir.
Ankara'nın Ayaş ilçesine özgü bir cins olan Ayaş domates, ülkemizin en verimli domates çeşitleri arasında yer alıyor. Tamamen doğal koşullarda ve ata tohumundan üretilen bu domates türü, ince kabuklara ve sulu bir yapıya sahip.
9. Ayaş domatesi ülkemizin nitemetlerinden.
En lezzetli domates olarak biliniyor.
İlgili 29 soru bulundu
Küçük boyutları ve kırmızı rengi ile kiraza benzetilen bu domates, İngilizce kiraz anlamına gelen 'cherry' kelimesinin Türkçe telaffuzu ile 'çeri' domatesi olarak bilinir, yani kiraz domatesidir.
Salçalık olarak bilinen, sert, standart sanayi tipi, açık tarla yetiştiriciliğine uygun yer domatesi çeşididir. Meyveler yumurta şeklinde uzun konik görünümlü, kırmızı renkte, sert kabukludur. meyveler ortalama 95-100 gr. büyüklüğündedir.
San Marzano, bir İtalyan tadı. Gurme mutfakların vazgeçilmezi, ve ağzının tadını bilenlerin kurutulmuş domates deyince aklına ilk gelen elbette San Marzano domatesleri. İtalyada ilk kez konservelik, salçalık ve özellikle kurutulmuş domateslik üretilen San Marzano, 3-5 cm'lik küçük ve orta boy uzun domatesler veriyor.
Kıvırcık İri Pembe Geleneksel Yerli Domates Menşei Balıkesir, Pembe Domates çok iri (Yuvarlak) sırık Ege-Kula yöresi, Koyu Pembe Domates Çok İri (Yayvan) sırık Yöre Balıkesir, Çok İri pembe oturak Domates Yöre M.K.Paşa, Pembe Domates Oturak , yuvarlak orta boy verimli Denizli yöresi, Pembe çeri sırık salkım dom.
Bolivya ve Peru'da yabani sarı renkli bir domates türü bulunmuş ve sonra Meksika'da yetiştirilip, Kristof Kolomb'un Amerika'yı keşfinden sonra Avrupa'ya gemilerle gönderilmiştir. İtalyanlar sarı renginden ötürü onu altın elma olarak adlandırdı, ama çok geçmeden kırmızı türleri ortaya çıktı.
genel olarak söylendiğinde ithal olmayan domates anlamı taşıyan, bölgesel/yöresel olarak söylendiğinde o yörede yetişen domates anlamına gelen sıfat tamlaması.
Sivas'ta üretilen, şekliyle armudu andıran sarı domates görenlerin dikkatini çekiyor.
Çizelge incelendiğinde verim bakımından en yüksek çeşit XPH 12066 (7403 kg/da) ve verimi en düşük çeşit ise Sixtina (1445 kg/da)'dır (P 0.05). XPH 12066'yı 6893 kg/da ile Shasta ve 6562 kg/da ile de Nema-1401 çeşitleri izlemektedir.
Yıldız Domates: Erkenci bir çeşittir. İri sırık domates olarak da bilinir. Kapıdağ Köyleri'nde yetiştirilir.
Osmanlı Sarayı mutfak kayıtlarına göre domates Osmanlı mutfağına ilk olarak kavata adıyla, yeşil renkli ve yabani olarak girdi. Yeşil renkli olarak tüketilmeye başlandı. Daha sonra aşılanarak bugün bildiğimiz domates haline geldi. İlk hali kiraz domatesi boyutlarında imiş.
Temmuz ayının ortalarında ikinci dikimler yapılır. Çanakkale domatesinin tadının en yüksek olduğu eylül ayında dikilen fidelerden aralık ayında hasat edilen domateslerdir. Yani en lezzetli domatesin ekim ve aralık ayları arasındaki üçüncü ve dördüncü olan, son hasatta alınan ürünler olduğunu söyleyebiliriz.
Dünya domates üretiminde 2019 yılı itibariyle 62,8 milyon tonluk üretimi ile Çin ilk sırada, 19 milyon tonluk üretimi ile Hindistan ikinci, Türkiye 12,8 milyon ton ile üçüncü ve 10,9 milyon tonluk üretimi ile ABD dördüncü sırada yer almaktadır.
Sulama toprak neminin en iyi seviyede tutulmasını sağlayacak şekilde; iklim şartlarına ve toprak yapısına göre 5-10 gün de bir yapılabilir. Sulama sabah ve akşam saatlerinde yapılmalı ve suyun bitkinin yapraklarına değmemesine özen gösterilmelidir.
Domatesin ilk kültüre alındığı bölgenin Meksika olduğu üzerinde bir fikir birliği vardır ve adının da Meksika'daki Nahua yerlilerinin dilinde domatesin karşılığı olan “tomatl” veya “xi-tomatl” sözcü- ğünden geldiği bildirilmektedir (Rick 1976, Philouze 1986).
Türkiye'nin 2021 yılında 226 bin tonluk ihracatının 48 bin tonu Rusya'ya, %19'u Ukrayna'ya, %13 Romanya'ya, %6,6'sı Suriye'ye gerçekleştirilmiştir. İthalat ise 2021 yılında 1.042 ton olup ithalatın 766 tonu Rusya'dan, 174 tonu ise Belarus'tan gerçekleştirilmiştir.
fuze gorunumlu domatesin ingilizcesi.
Etli sulu ve kıvrımlı yapısıyla sırık şeklinde büyüyen klasik köy tipi oldukça lezzetli bir domates çeşididir. Ekildikten ortalama 75-100 gün arasında hasadı yapılabilmektedir. Nemli toprağı seven bu tür günlük sulamalarla ve bakımıyla lezzetli domatesleri sizlere sunacaktır.
Başına toplanan esnaf merakla “Bu ne?” diye sordu... Domatesi çok sevdiler, domatesli kebaplar yaptılar, domatesli pilavlar pişirdiler... Bu nedenle Urfalılar domatese “Frenk” der. Eskiden domates yoktu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri