Kişisel edim ve maddi edim, Ani edim ve sürekli edim, Bölünebilen edim ve bölünmez edim.
Edim veya eylem, bireyin herhangi bir alandaki gözlemlenebilen davranışıdır. Eğitim bağlamında edim, öğrencinin derslerde yaptıklarıdır. Öğrencinin herhangi bir soruya verdiği yanıt, ürettiği herhangi bir şey, arkadaşlarıyla ya da öğretmenle olan etkileşimi onun edimidir.
Borç çeşitleri kendi içerisinde 3'e ayrılmaktadır. Bireysel borçlar, kurumsal borçlar ve kamu borçları borç çeşitlerini oluşturur.
Sürekli edimli sözleşmelere örnek olarak hizmet sözleşmesi, kira sözleşmesi ve vedia (saklama) sözleşmesi sayılabilir. Sürekli edimli sözleşmeler esasında iki tarafa karşılıklı borç yükleyen sözleşmelerdir. Bu sözleşmelerde her iki taraf da, hem borçlu hem de alacaklı sıfatını haiz olmaktadır.
Maddi Edim: borçlunun edimi malvarlığı ile ifa edeceği edimdir. b. Sürelerine Göre Edimler; Ani Edimler: borçlunun bir veya birden çok hareketle bir defada yerine getirdiği edimlerdir.
İlgili 23 soru bulundu
Edim: Borç ilişkisine dayanarak alacaklının borçludan yerine getirilmesini isteyebileceği ve borçlunun da yerine getirmekle yükümlü olduğu bir davranış biçimidir. Edim bir şeyi vermek, yapmak veya yapmamak şeklinde ortaya çıkmaktadır.
Dönemli edimde borç konusu edim, belirli aralıklarla düzenli veya düzensiz olarak tekrarlanmaktadır. Kiracının her ay kira ödeme borcu, bir dönemli edim örneğidir. Taksitli alışverişlerde her ay gerçekleşen düzenli ödeme dönemli edimdir.
Bir şey verilmesine ilişkin edimlere müspet edim, bir şey yapmamaya ilişkin edimlere de menfi edim denir. Bizzat borçlunun kendi bedeni veya fikri kuvvet ve becerisiyle yerine getirdiği müspet edime şahsi edim denir.
Bölünebilen edim, konusunu oluşturan şeyin niteliğinde veya değerinde bir esaslı bir değişiklik olmaksızın birden fazla birbirine eşit parçalara ayrılabilen edimlerdir.
Borç ilişkisi, üç öğeden oluşur. Bunlar, – borçlu, – alacaklı ve – borç ilişkisinin konusunu oluşturan edimdir.
Bu ayırım parça borcu nevi borcu ile karıştırılmamalıdır. Cins borcu parça borcu; bir borç ilişkisinde tarafların kararlaştırdıkları edim açısından yapılan bir ayrımdır. Oysa misli olan ya da olmayan eşya ayrımı borç ilişkisi olmadan, eşyanın niteliği için yapılmıştır.
Borcun kaynakları; sözleşme, haksız fiil, sebepsiz zenginleşme olarak sayılabilir. Bu hukuk dalını asli kaynak olarak 1 Temmuz 2012'de yürürlüğe girmiş olan Türk Borçlar Kanunu ile düzenlenmektedir.
Kısaca belirtmek gerekirse, borç ilişkisine dayalı olarak, yapılması veya yapılmaması taahhüt edilen fiile edim (borcun mevzûu) denir.
Edim, Uzlaşma sürecine katılan tarafların, süreç sonunda maddi veya manevi herhangi bir konu üzerinde anlaşmaları olarak açıklanabilir.
Katlanma edimleri, genel kurallara göre reddetme hakkına sahip olan borçlunun, alacaklı yararına olmak üzere kendi hakkını sınırlaması ve buna katlanmasıdır.
Alacaklının ifaya olan çıkarının zaman birimiyle ölçülemeyecek bir an içinde gerçekleştiği durumlarda ani edimin varlığından söz edilir. [12] Satılan şeyin alıcıya teslimi, bir paranın ödenmesi, doktorun muayene yapması, avukatın mütalaa vermesi gibi edimler bu duruma örnek olarak gösterilebilir.
Bu hukuki kavramları özetlersek; Müspet zarar; sözleşmenin hiç veya gereği gibi yerine getirilmemesinden doğan zarardır. Menfi zarar; uyulacağı veya yerine getirileceğine inanılan bir sözleşmenin hüküm ifade etmemesi veya yerine getirilmemesi yüzünden güvenin boşa çıkması nedeniyle uğranılan zarardır.
Aşırı Yararlanma ya da Gabin; iki taraf için borcu koşullandıran sözleşmelerde; taraflardan birinin diğerinin düşüncesizliğinden, tecrübesizliğinden veya zorda kalma halinden yararlanarak fayda etmesidir.
İfa (ödeme) günü gelmiş olan borç “muaccel” olmuş (acelesi olan) borç demektir (Kocayusufpaşaoğlu vd., 1998: 56).
Karakteristik edim ise kanunlarda tanımlanmamış olup öğretide sözleşmeyi karakterize eden, sözleşmeye adını ve ağırlığını veren, sözleşmeye damgasını vuran ve hukuki özelliğini veren, diğerine nazaran daha rizikolu konumda olan, para ödeme ediminin karşısında olan edim olarak tanımlanmaktadır[v].
Borcun konusu ne ise ifa da kural olarak o konuya ilişkin olmalıdır. Fakat ifa yerine edim olarak borcun konusu olan şeyden başka bir şey alacaklıya önerilir ve alacaklı tarafından da kabul edilirse ifa gerçekleşmiş sayılır. Buna ifa yerine geçen edim denir.
Öz. Felsefik düzlemde insan bilincinin bir amaca yönelik davranış biçimi “edim” olarak tanımlanırken, bilincin amaçsız olarak sürüklendiği davranış biçimine ise “edimsizlik” denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri