Kağıt ile Demleme Suyun kahve içinden rahat akabilmesi için basınçlı demlemeye göre daha kalın bir öğütme kullanılır. Kağıt demlemeler içerisinde Chemex, V60 gibi demlemeler daha ince bir öğütmeye sahipken filtre kahve makinesi için öğütme gerektiğinde biraz daha kalın bir öğütme tavsiye ederiz.
Çaydanlıkta filtre kahve demlemek için ihtiyacınız olan malzemelerin ilki elbette süzgeç. Demliğin ağız kısmına sabitlenen süzgeçlerden kullanabileceğiniz gibi bardak içi süzgeçlerden de kullanabilirsiniz.
Filtre Kahve Öğütme Derecesi
Kahve demleme ekipmanında kağıt ya da metal filtre varsa, orta derecede öğütülmüş kahve kullanılmalıdır. Tercihen orta-ince öğütme yapılabilir. Filtre kahve makinesi için öğütme derecesi de orta-ince olmalıdır.
Evinizde kahve öğütmek için birkaç seçeneğiniz var. Elektrikli kahve öğütücüleri, kahve el değirmenleri ve hatta blenderlar bile kullanabilirsiniz. Hangi yöntemi seçerseniz seçin, önemli olan doğru öğütme seviyesini elde etmek ve kahvenizin istediğiniz lezzeti ve aroma profiline sahip olmasını sağlamaktır.
İdeal olarak, suyunuzun önceden filtrelenmiş veya damıtılmış olması tercih edilir. Su Isıtıcısı: Su ısıtıcısı veya kaynatma kabı gibi bir araçla suyu ısıtabilirsiniz. Fincan veya demlik: Kahveyi demleyeceğiniz bir fincan veya demlik kullanın.
İlgili 40 soru bulundu
Böylelikle daha lezzetli ve daha duru aroması olan bir kahve içebilirsiniz. Adından da anlaşılacağı üzere filtre kahve için filtre kullanmanız gerekiyor. Ancak filtre seçimi de en az çekirdek seçimi kadar önemli. Kahveyi doğru ve etkili bir şekilde süzmek, çekirdeklerin tüm aromasının suya geçmesine yardımcı olur.
İnce öğütülmüş 15 gr kahveyi filtre kağıdının üzerine ekleyin ve kahveyi elinizle düzleyin. Tüm kahveyi ıslatacak kadar suyu gezdirerek ön demleme işlemini gerçekleştirin. Toplamda 250 ml olacak şekilde kalan suyu dairesel hareketlerle kahvenin üzerine ekleyin. Tüm kahve süzüldükten sonra servis edebilirsiniz.
Kağıt demlemeler içerisinde Chemex, V60 gibi demlemeler daha ince bir öğütmeye sahipken filtre kahve makinesi için öğütme gerektiğinde biraz daha kalın bir öğütme tavsiye ederiz. Eğer bu ekipmanlarda ve kahve makinenizde metal veya delikli filtre kullanıyorsanız öğütmeyi bir iki seviye kalınlaştırmanız gerekir.
Kahve çekirdeklerinin belli derecelerle özel ekipmanlarla ya da makinelerle çekilmesi sonucu öğütülmüş kahve elde edilir. Öğütülmüş kahveyi bugün hemen her yerde bulabileceğimiz gibi kahve çekirdeklerini kendi imkanlarımız doğrultusunda, kullanımı basit ekipmanlarla ya da makinelerle de öğütebiliriz.
Öncelikle işleme suyu kaynatmak ile başlamalıyız. Hazırda tuttuğunuz French Pressin içerisine iki yemek kaşığı filtre kahveyi ekleyin. Ardından kahvenin üzerine dairesel hareketler yaparak sıcak suyu ekleyin. Filtre kahvenin French Pressteki demlenme süresi olan 6 ila 7 dakika kadar beklemeniz gerekiyor.
Espresso yüksek basınçta demlenirken, filtre kahvede su, öğütülmüş kahve içerisinde yavaşça demlenir. Yer çekiminin de etkisiyle bir süre sonra dibe çöker. Bu nedenle filtre kahvenin demleme süresi espressoya göre daha uzundur.
2 - Kronometreyi başlatın ve 60 ml su ekleyin; 25-35 saniye bekleyin. Kahve yatağında göz göz baloncuklar oluşmaya başladıysa kahveniz başarıyla çiçekleniyordur. 3 - Kalan 260 ml suyu yavaşça, acele etmeden dökün.
Kahvenin içeriğindeki yağlar aslında kahveye lezzet veren aromaları barındırır. Bu nedenle metal filtre ile demlenmiş kahve pek çok kişi için dayanılmaz bir lezzette olur. Ayrıca kahveye nüfuz eden mikro partiküller kahveyi koyu ve bulanık, aynı zamanda zengin aromalı yapacaktır.
Filtre kahve makinesiz olarak yukarıda belirttiğimiz gibi filtre kahve torbaları, French press, Chemex ve V60 gibi ekipmanlar kullanılarak yapılabilir.
Bu sorunun cevabı kısaca evettir. Çünkü çiğ kahve tüketmenin vücuda faydası oldukça fazladır. Dolayısıyla çiğ kahveyi gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz. Fakat çiğ kahve tüketmekte aşırıya kaçmamanız önerilir.
Kaynattığınız suyu 2 dakika ağzı açık bir şekilde beklettiğinizde su, yaklaşık 90 derecelere düşer. İşte, lezzetli bir filtre kahve için aranan su sıcaklığı tam da bu seviyede! Damaklarda keyifli bir deneyim bırakacak bir filtre kahve hazırlamak istiyorsanız kahve/su oranına da dikkat etmelisiniz.
Filtre kahve, toplanan kahve çekirdeklerinin uygun bir makine yardımıyla belli bir incelikte öğütülmesi ile elde edilir. Granül kahve ya da bilinen diğer adıyla hazır kahve ise kahve çekirdeklerinin toplanıp toz haline getirilmesinden sonra çeşitli kurutma yöntemleriyle kristalleştirilerek oluşturulur.
Damak tadınıza uyan tüm kahveler filtre kahve yapmak için kullanabilirsiniz. Evde kendi kahve öğütme aletiniz yoksa, satın aldığınız yerden kahve çekirdeklerini filtre kahveye uygun çektirebilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken baristaya ya da satış görevlisine "filtre kahve için istiyorum” demek.
Filtre kahve tipik olarak daha farklı ve nitelikli bir kahve makinesi kullanılarak yapılır. Türk kahvesi ile filtre kahve arasındaki temel fark, kahve çekirdeklerinin öğütülme boyutudur. Türk kahvesinde çok ince öğütülmüş çekirdekler kullanılırken, filtre kahvede daha iri öğütülmüş çekirdekler kullanılır.
2-2,5 tatlı kaşığı yeterli olacaktır.
#2 Kalın. Kalın öğütülmüş kahve çekirdeği french press için en ideal öğütme derecesidir.
Birden fazla defa kullanılması önerilmez. Kullanımından sonra çöpe atmanız gerekmektedir. Hijyen ve sağlık açısından en başarılı filtrelerin başında gelir. Kahvenin özünü fincana yansıtması için bu filtreleri kaliteli, doğal, insan sağlığına uygun ve tek kullanımlık olarak tercih etmeniz gerekmektedir.
Kumpas, genellikle metal veya plastikten yapılır ve manuel yöntemlerde kullanılır. Koton: Koton, filtre kağıdı yerine kullanılabilen yüksek kaliteli bir malzemedir. Koton, kahve çekirdeklerinin parçalarını ve çamurunu tutarak sadece kahve sıvısını geçirir ve böylece temiz ve tatlı bir kahve elde etmenizi sağlar.
İdeal olansa kahveyi ışık ve hava geçirmez bir kutuda saklamaktır. Tchibo Filtre kahve saklama kabı gibi sıkı kapanan bir kahve kutusu sayesinde kahve çekirdekleri veya öğütülmüş kahve daha uzun süre taze kalır ve kahve aroması çok daha uzun süre tazeliğini korur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri