Hemen hemen tüm monitörler, LED arka ışıklarla aydınlatılan LCD (Sıvı Kristal Ekran) panelleri kullanıyor. Üç ana LCD panel tipi var; IPS (In-Plane Switching), VA (Vertical Alignment) ve TN (Twisted Nematic).
Her ekran tipinin avantajları ve dezavantajları vardır ve hangi ekran tipinin en iyi olduğu, kullanım senaryosuna bağlı olarak değişebilir. OLED ve AMOLED: Mükemmel siyah renkler, yüksek kontrast ve geniş renk gamı sunan OLED ve AMOLED ekran çeşitleri, genellikle en iyi görüntü kalitesini sunar.
AMOLED yapılı, 40 inçlik bir televizyon bile yalnızca bir ampul kadar enerji tüketiyor. OLED'de kullanılan pasif ile AMOLED'de kullanılan aktif matriks arasındaki en çarpıcı farklar, hafiflik, düşük enerji harcanımı, elektrik iletimindeki verim sayesinde, AMOLED'de, OLED'e göre biraz daha yüksek görüntü kalitesi.
Led Ekran ve çeşitleri olarak karşımıza LCD, OLED, IPS, AMOLED, HD LED çeşitleri çıkmaktadır.
En iyi ekrana sahip telefonlar
DxOMark verilere göre 2023 yılı itibariyle en iyi ekrana sahip telefon Honor Magic 5 Pro oldu. Cihaz, okunabilirlik, renk ve akıcılık gibi birçok konuda ortalama 151 puan almayı başardı. İkinci sırada ise geçtiğimiz yıl tanıtılan iPhone 14 Pro Max karşımıza çıkıyor.
İlgili 34 soru bulundu
LCD'de siyah pikseller dahi arka aydınlatma sistemi nedeniyle aydınlatılır ve renklerin canlı olması engellenir. Amoled ekranlarda ise aydınlatma olmadığından dolayı siyah noktalar gerçek siyah renginde gösterilir. Amoled ekranlardaki bu avantaj, görüntülerin daha gerçekçi ve canlı renklerin ekrana yansımasını sağlar.
Super AMOLED, renk doğruluğu ve parlaklık açısından da genellikle AMOLED'e kıyasla daha iyidir, çünkü ekranın daha fazla ışık yaymasını sağlar. Her iki teknoloji de, LCD (Liquid Crystal Display) ve diğer ekran teknolojileriyle karşılaştırıldığında daha yüksek kontrast oranları ve daha geniş görüş açıları sunar.
LED ve LCD TV Arasındaki Fark: Hangisi Daha İyi? Kesinlikle resim kalitesi karşılaştırmasına gidiyorsanız, LED TV normal bir LCD ekrandan çok daha iyidir. Bunun temel nedeni LED TV'lerin içerisinde RGB renk tekerleklerinin takılı olmasıdır. Dolayısıyla görüntü çıktısı da önemli ölçüde daha keskin ve gerçekçidir.
AMOLED ekran, "Aktif Matris Organik Işık Yayan Diyot" kelimelerinin kısaltmasıdır. Bu teknoloji, organik bileşenlerden yapılmış bir matristen oluşur ve her pikselin kendi ışığını üretmesi sayesinde daha geniş bir renk gamı ve yüksek kontrast oranı sağlar.
Piksellere ışık vermek için ledleri kullanır. Led monitörler genel olarak daha uygun fiyatlıdır. Yani sonuç olarak oyun ve parlak görüntülü, tepki süresi 1ms gibi özellikler arıyorsanız Ips ekranlar bakmalısınız. Daha sabit ve ekonomik ekranlar işinizi görüyor ise Led ekran yada Lcd ekran bakabilirsiniz.
Hangisini Tercih Etmelisiniz. Eğer sizin için renk doğruluğu renk canlılığından daha önemli ise IPS ekran, ama çok canlı görüntüler, video, fotograf içeriği tüketmek istiyorsanız ve daha az güç tüketen bir ekran arıyorsanız Amoled ekranları tercih edebilirsiniz.
OLED TV'lerin dezavantajları arasında daha yüksek fiyata sahip olması, ekranın yanma riski ve daha az parlaklık yer alır. QLED TV'lerin avantajları arasında daha geniş bir renk yelpazesi, daha yüksek parlaklık ve daha uzun ömürlü bir ekran yer alır. Ayrıca, QLED TV'lere daha düşük fiyatlar ödeyerek sahip olabilirsiniz.
OLED Televizyonlar: En İyi Görüntü Kalitesi
OLED (Organik Işık Yayan Diyot) televizyonlar, en yüksek görüntü kalitesine sahip televizyonlardır. OLED teknolojisi, piksellerin kendi kendini aydınlatması sayesinde daha canlı renkler ve daha derin siyahlar sağlar.
AMOLED Ekrana Sahip Cihazlar
Samsung, Xiaomi ve Oppo markaları AMOLED ekranlı telefonlar açısından geniş bir yelpazeye sahiptir.
IPS, In Plane Switching (Düzlem İçi Geçiş) kelimelerinin kısaltmasıdır ve LCD (Liquid Crystal Display) teknolojisine dayanan bir panel türüdür. IPS panele sahip monitörler, TN ve VA muadillerine göre daya iyi ve güzel görüntü kalitesine sahiptir.
Samsung gibi rakip üreticiler yıllardır kendi amiral gemisi cihazlarında AMOLED ekran kullanmasına rağmen Apple, iPhone modellerinde LCD ekrana takılıp kaldı. AMOLED ekran teknolojisi parlak renkler, daha net görüntü ve LCD'ye göre daha iyi güç verimliliği sağlıyor ancak kitlesel üretim için daha pahalıydı.
Ekranlardaki AMOLED yanması onarılamaz, ancak pil ömrünü de büyük ölçüde artırabilen birkaç basit numara kullanarak onu yavaşlatabilir ve görünürlüğünü azaltabilirsiniz. Ekranınıza kalıcı bir görüntü gelirse, bir Android cihaza sahipseniz cihazınızda ekran yanması olabilir. AMOLED Ekran Yanması Nedir?
-amoled ekran kırılmaya yada arıza yapmaya çok daha müsait. ips ona göre daha sağlam. ips kırılsa bile kullanılabilir fakat amoled kırılırsa pis kırılıyor. -benzer özellikteki iki ekran değişmesi gerektiğinde lcd yada ips ekran için 500 tl verecekseniz amoled için en az 1000 lira verirsiniz.
Bu 30.000 saat veya 150.000 saat ömür olarak değişmektedir. Kötü üretilmiş ucuz LED'lerde ve yanlış uygulamalarda bu ömür 1000- 5000 saat olarak söylenebilir. Unutulmamalıdır ki öngörülen 100,000 saatlik performans lambanın ömrü demek değildir.
Elektrikle kutuplanan akışkanın ışığı tek fazlı geçirmesi ve önüne eklenen bir kutuplanma filtresi ile görülme imkanı sunan bir görüntü teknolojisidir. Hayatın pek çok noktasında karşımıza çıkan LCD bilgisayarlar, cep telefonları ve dijital saatler gibi pek çok cihazda kullanılır.
Türkçe karşılığı sıvı kristal ekran olan "Liquid Cyrstal Display" (LCD), kutuplama filtresi sayesinde ışığın gözle görülebilmesi mantığına göre çalışan bir görüntü teknolojisidir. LCD ekran üzerinde bulunan her bir piksel, iki şeffaf elektrot ve iki polarize filtre arasında bir molekül katmanından oluşur.
Bir OLED ekrana elverişsiz açılardan baktığınızda renk ve tonda küçük farklılıklar görebilirsiniz. Arka plan siyahsa ekran parlaklığı düzeyi düşükken kaydırma sırasında hafif bir bulanıklık veya renk değişikliği fark edebilirsiniz. Bunlar OLED'in özellikleridir ve normal davranışlardır.
OLED AMOLED ekran farkının başında matris düzeni gelir. AMOLED aktif matris, OLED ise pasif aktif düzenini kullanır. Aktif matris her pikseli ayrı ayrı kontrol eder ve daha iyi renk yönetimi ortaya çıkar. Pasif matris ise pikselleri toplu olarak kontrol ettiği için çözünürlük ve tepki süresi düşer.
IPS panel elektronik cihazların ekranları alanında üretilen teknolojik gelişmelerden biridir. Açılımı “In plane switching” olan bu kelimenin Türkçesi ise “Düzlem içi geçiş” demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri