Malzemeler. Sentetik süngerler polyester, poliüretan veya bitkisel selülozdan yapılabilir. Poliüretan, polyester süngerlerde aşındırıcı tarafı için kullanılmaktadır. Polyester süngerler bulaşık yıkamada daha yaygındır ve genellikle yumuşak ve sarı renktedir.
2.SÜNGER ve ÖZELLİKLERİ
Konumuzu oluşturan depolama malzemesi olan süngerin ana hammaddesi latex olmasına rağmen, doğal latexin piyasadaki sünger talebini karşılayamaması neticesinde bilim adamları 1937 yılında poliüretan hammaddesini oluşturarak, bundan sünger elde etmeyi başardılar.
Yatak süngeri, yatakların üretim aşamasında kullanılan bir malzeme olmakla yatakların iç dolgusunu oluşturan bölümdür. Yatak süngeri üretiminde büyük oranda poliüretan malzemesi tercih edilir.
Bulaşık yıkarken kullanılan klasik süngerler, plastik içerir. İçerdiği mikroplastikler, suda çözünmeyen polimerik parçalardır.
Açıklama. Süngerler, çok hücreli olmaları, heterotrofik olmaları, hücre duvarlarından yoksun olmaları ve sperm hücreleri üretmeleri bakımından diğer hayvanlara benzerdir. Diğer hayvanlardan farklı olarak, gerçek dokulardan ve organlardan yoksundurlar. Tüm süngerler, suda yaşayan hayvanlardır.
İlgili 33 soru bulundu
Doğal süngerler arasında ağaç liflerinden, kabak lifinden, deniz canlısı olan süngerden üretilen bulaşık süngerleri yer alırken sentetik bulaşık süngerleri ise poliüretan, selüloz ve polyester kullanılarak üretilir.
Gerba'nın araştırmaları ortalama bir tuvalet klozetinde 6.5 santimetre karede 50 bakteri varken, bir süngerde santimetre karede 10 milyon bakteri ve bezlerde de bir milyon bakteri olduğunu ortaya koydu. Diğer bir deyişle mutfak süngeriniz tuvaletinizden 200 bin kat daha kirli olabilir.
Malzemeler. Sentetik süngerler polyester, poliüretan veya bitkisel selülozdan yapılabilir. Poliüretan, polyester süngerlerde aşındırıcı tarafı için kullanılmaktadır. Polyester süngerler bulaşık yıkamada daha yaygındır ve genellikle yumuşak ve sarı renktedir.
Suyun süngere dolmasının sebebi adezyon kuvvetinin fazla olmasıdır. Süngerin içi çok küçük ve fazla sayıda boşluklar ve girintilerle dolu olduğu için su kılcallık sayesinde süngerin icine dolar.
Doğal bulaşık süngerleri, deniz canlısı olan süngerlerden meydana gelir. Yapay bulaşık süngeri ise selüloz ve poliüretan maddelerinin karışımından hazırlanır. Renkli bulaşık süngerlerine renk veren madde ise renklendirici boyalardır.
En sık yapılan imalat esnek poliüretan süngerdir. Bu sünger çeşidi şimdiye kadar bulunmuş en değişken ve çok yönlü malzemelerden biridir.
Poliüretan polimer ve plastiklerin geniş ailesinde önemli grup ürünleri temsil etmektedir. PU geniş aralıktaki sünger çeşitlerinin genel bir ismidir. PU süngerin yapısı, mikro yaylar gibi davranan on iki yüzlü ağdan meydana gelir.
Esnek poliüretan sünger iki anahtar kimyasalın reaksiyonu ile üretilir. Bunlar polyol ve izosiyanattır. Bunlar diğer kimyasallarla birlikte yüksek güçlü mikser içinde tamamen karıştırılır ve anında sünger reaksiyonu başlamış olur. Kabarcıklar oluşur ve karışım genişler.
Doğal bir ürün olan sünger biyolojik olarak parçalanabilir. Doğal elyaf yapısı sayesinde kullanım sonrası hızla ve %100 kuruyarak bakteri ve mikrop üremesini önler, hijyeniktir. Selüloz sünger doğada tamamen yok olur bu özelliği ile doğa dostudur! Suyu kolaylıkla absorbe eder.
Dansite sadece süngerin kalitesini gösterir. Piyasada kaliteli ve mukavemetli olarak en çok tercih edilen süngerler gri 32 ve 28 dansite süngerlerdir. 35 dansite ve HR gibi daha lüks süngerler de mevcuttur. Fakat sağlam ve kullanışlı bir ürün için 32 dansite yeterli kaliteye sahiptir.
Polieter Polioller
Halkalı eterik yapıların polimerizasyonu sonucu hazırlanırlar. Katalizörler varlığında halkalı eterlerin etoksilasyonu/propoksilasyonu ile üretilen polimerik yapılardır. Polieter polioller, propilen oksit, etilen oksitin katılma reaksiyonu ile elde edilir.
Yoğunluğu daha yüksek olan süngerler, daha dayanıklıdır ve daha uzun süre şekillerini koruyabilirler. Ayrıca süngerin esnekliği de önemlidir. Kaliteli bir sünger, ağırlık bindiğinde bile hızla eski haline döner.
Bir kaba zeytinyağı koyup süngeri batırabilirsiniz. Ilık suda biraz ovalayıp ardından şampuanla yıkayıp ürünü durulayabilirsiniz. Makyaj süngerini temizlemek için direkt şampuan da kullanabilirsiniz. Mikrodalgada makyaj süngeri temizleme yöntemi de çok tercih edilir.
Genel olarak sünger rulolar için su bazlı vernikler, su bazlı akrilik boyalar, hobi boyaların kullanımı uygundur.
İlk kez 1765'te hay- vanlara özgü yapısal ve fizyolojik özellikleri ortaya çıkarılmış olan süngerler, 1600'lü yıllarda bilim adamlarının düşündüklerinin aksi- ne, bugün birçok bilimsel araştır- maya konu oluyor. Deniz diplerinin inanılmaz renk ve biçimlerdeki nazlı güzelleridir süngerler.
Su, Sıvı yağ, Kalem, Yüzük, Ekmek, Zeytin, Sandalye, Parfüm, Deodorant, Kolonya, Su buharı, Limon suyu, Ayran, Meyve suyu, Çay, Kitap, Silgi, Çanta, Sünger, Egzoz gazı.
Bazı maddelere uygulanan kuvvet ortadan kalktığında eski şekillerine dönme özelliğine sahiptir. Şekli kolay değişebilen maddelere esnek maddeler denir. Özellikle sünger, lastik gibi birçok madde esnek özelliğe sahiptir.
Çizer (tecrübeyle sabittir:). Pasta cilayla çiziklerin giderilebileceğini duymuştum ama ne kadar doğru bilemem. Sünger çizmez bence ama zemine kadar indiğinizde süngere takılan kum parçaları daha sonda süngerle cam arasında kalıyor ve çiziyor.
Araç yüzeyine direkt olarak kuru bir bez veya süngerle temizlik yapmak, halihazırda yüzeyde bulunan toz ve kirlerin sürtünmesine sebep olarak araçta çizilmelere yol açıyor. Bu nedenle araba temizliğinde ilk adım her zaman yüzeydeki kirlerin suyla akıtılması olmalı.
"BULAŞIK SÜNGERLERİ ASLA KURUMUYOR"
Pek çok bakteri zararlı olmasa da, Salmonella gibi olanlar süngerlerden ellere, mutfak yüzeylerine ve ekipmanlara yayılabilir. Bunlar insanları hasta edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri