EMG testi, sinir ileti incelemesi ve kas incelemesi olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Sinir ileti incelemeleri, sinir lifi üzerine veya kas üzerine elektrodlar bağlanmaktadır.
EMG'nin yapılması iki aşamadan oluşmaktadır. Elektrotların cilde yapıştırıldığı yüzey EMG'si ve iğne elektrotunun kas içine girdiği iğne EMG'si olarak iki aşamaya ayrılmaktadır.
EMG testi, periferik sinirlerdeki hasarı ve hastalıkları teşhis etmek için kullanılır. Örneğin, periferik sinir hasarı, polinöropati, Guillain-Barre sendromu gibi durumlar EMG ile teşhis edilebilir. Kas yaralanmaları: Spor yaralanmaları, kas lifi yırtılmaları veya kas hasarları EMG ile değerlendirilebilir.
Tek lif EMG (Single Fiber EMG);
Birinde hasta incelenecek kasta istemli olarak hafif bir kasilma yapar ve inceleme bu esnada özel bir igne elektrodla yapilir. Diger yöntemde ise incelenecek kas disaridan elektrik akimlariyla uyarilarak inceleme gerçeklestirilir. Genelde ön kol ve göz çevresi kaslarda yapilir.
Sinir iletim ölçümü: Deri üzerine yerleştirilen elektrot ile elektrik akımı verilerek yapılır. Elektrik akımı verilerek sinirler uyarılır. Kol bacak veya diğer vücut kısımlarından doktor tarafından bazı sinirler seçilir. Bir EMG tetkikinde ortalama 5-10 sinirden ölçüm yapılır.
İlgili 36 soru bulundu
Sinir sıkışmasının teşhisi hastanın şikayetleri, fiziki muayene, elektrofizyolojık inceleme ve görüntüleme yöntemleri ile konulabilmektedir. Özellikle elektromiyografide (EMG) sinirlere elektrik uyarısı verilerek sinirin çalışıp çalışmadığı ortaya çıkar.
Median siniri üzerindeki baskıdan kaynaklanan karpal tünel sendromu tedavi uygulanmazsa ilerleyen bir rahatsızlıktır. Uzun süre tedavi edilmezse parmaklarda his kaybı ve güçsüzlük dahil olmak üzere elde kalıcı işlev bozukluğuna yol açabilir.
Uzuvlarda yer alan kuvvet (motor) veya hissi (duysal) sinirlerin özel bölgelerde bası altında kalması veya mekanik olarak sıkışması sonucu yaşanan hasar tıpta “tuzak nöropatisi” olarak bilinin sinir sıkışmalarını ifade eder.
Repetetif Sinir Uyarımı
Kas sinir geçişini etkileyen miyastenia gravis gibi hastalıklarda kullanılan bir testtir. Ardışık sinir uyarımları yapılarak gerçekleştirilir.
Sinyalin uyarı noktasından kayıt noktasına ulaşma süresi (latans) ölçümü yapılır. Aksiyon potansiyelinin oluşturulduğu uyarı noktası ile kayıt noktası arasındaki mesafeler ölçülerek bu potansiyelin sinir lifi üzerindeki ileti hızı hesaplanır.
EMG Testini Hangi Doktorlar İster ? EMG istemi sıklıkla fizik tedavi, nöroloji ve beyin cerrahi uzmanları tarafından yapılır. Bununla beraber diğer uzmanlarda ( Çocuk, Ortopedi , Plastik Cerrahi, Genel Cerrahi, KBB , Endokrinoloji, Romatoloji, İç Hastalıkları gibi) EMG testi isteyebilir.
EMG çevresel sinirleri etkileyen hastalıklarda tanı koymak, tanıyı doğrulamak, çevresel sinirlerde ortaya çıkan işlev bozukluklarını ya da yapısal hasarların şiddetini belirlemek, hastalık sürecini izlemek ve uygulanan tedavinin etkisini değerlendirmek için başvurulan bir inceleme yöntemidir.
EMG Kesin Sonuç Verir mi? Elektromiyografi (EMG) testi, kas ve sinir hastalıklarının tanısında yararlı bir araçtır ancak bu testin sonuçları tek başına bir hastalığın teşhisi için yeterli değildir.
İnceleme biraz rahatsızlık verebilir, iğne batma yerinde kanama, morarma olabilir. Ciddi bir yan etkisi yoktur.
Tetkik edilen kasa bağlı olarak ölçülen EMG potansiyel değerleri asgari 50 μV, azami 20 ile 30 mV arasındadır.
EMG ( ELEKTROMİYOGRAFİ) NEDİR? EMG'nin EEG'den farklı olarak beyin dalgalarının değil, vücudumuzdaki sinir ve kasların elektriksel yöntemle izlenmesi olduğunu söyleyen Dr. Tanrıkulu, “Hastayı fazla rahatsız etmeyecek şiddette doğrusal elektrik akımı kullanılarak, sinirlerin elektrik iletme fonksiyonları ölçülür.
kullanan ve kan pıhtılaşması bozukluğu olan hastalarda EMG tetkiki uygun şartla sağlanmadan yapılamaz.Çünkü pile yakın bölgelerde yapılan EMG incelemelerde pil ayarları bozulabilir veya kan sulandırıcı ilaça bağlı iğne EMG sırasında kas içi kanamalar olabilmektedir.
EMG düşük riskli, güvenle uygulanan bir yöntemdir. İşlem sırasında kas ve sinir elektriksel aktivitesini ölçüm cihazına aktaran bir elektrot kullanılır.
Polinöropati teşhisinde EMG vazgeçilmez bir tanı yöntemidir. Bu yöntemde hastanın kol ve bacaklarına kablolar bağlanarak ve düşük dozda elektriksel uyarılar verilerek, periferik sinirlerin kalınlığı, sinir kılıfının hasarlı olup olmadığı, sinirin elektriksel akımının normal olup olmadığı değerlendirilir.
Tuzak nöropatilerde yanma, uyuşma, batma, kaşıntı, kas ağrısı ve karıncalanma hissi oluşabilir ve bu semptomlar gece veya istirahat zamanları daha da artabilir. Otoimmün hastalıklar, endokrin ve metabolik rahatsızlıklar, travma, hormonlar ve tümörler tuzak nöropatiye yol açabilir.
Tuzak nöropatiler, daha çok üst ekstremitede görülür; bunlar arasında da en sık görülenleri, median sinirin bilek seviyesinde sıkışması olan karpal tünel sendromudur.
Karpal Tünel Sendromu bir ya da her iki elin ilk üç parmağını tutan ilerleyici özellik gösteren hastalıktır. El bileğinin ortasında bulunan ve ilk 3 parmağa dağılan medyan sinirin bası altında kalması sonucu ağrı, uyuşukluk ve güçsüzlükle kendini gösterir.
Elin bir bölümünün duyusu ve hareketi ile ilgili görevler üstlenen bu sinirin etkilenmesi sonucu kişide bir takım belirti ve bulgular ortaya çıkar: Baş parmak, işaret parmağı ve orta parmağı kapsayan uyuşma, karıncalanma ve ağrı El bileğinden başlayarak kola doğru yayılan ağrı ve ısı artışı hissi.
Karpal tünel sendromu çoğu olguda ameliyatsız olarak tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Çoğunlukla aşırı kullanıma bağlı olarak ortaya çıktığından tedavide birinci basamak el ve bilek bölgesinin aşırı ve zorlayıcı kullanımlarını kısıtlamaktır. Bu dönemde destekleyici el bileği atellerinden de faydalanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri