İskender kebabının yapıldığı et, Uludağ kekiği ile beslenen koçlardan elde edilir. İskender etinin yağı daha az olur. Kullanılan domates sosu ve yoğurt da kaliteyi çok etkilemektedir.
Dana ve kuzu etini bir parmak kalınlığında dilimleyip, rendelenmiş soğan, tuz ve karabiberle iyice karıştırın. İki dilim dana etini düz bir zemine yan yana koyun ve üzerine iki dilim kuzu eti koyun. Tekrar dana eti ve kuzu etini koyun.
Bursa'da İskender Kebabın kuzu koyun etinden olmasının aksine İstanbul'daki kebapçılarda daha çok dana eti kullanılmaktadır.
İskender, Edirne ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.
“İskender aslında sadece koyun ve kuzudan yapılır. Karkas alınıp işlenen etlerin bazı lop parçaları dışındaki kısımlarından kıyma çekilir. Bu kıyma da hem eti bir arada tutar, hem de kebaba yumuşaklık verir.
İlgili 25 soru bulundu
Aslında temel malzemesi döner olsa da iskenderi iskender yapan, üstündeki tereyağ, domates sosu, yanındaki yoğurt ve altındaki yağlı pide parçalarıdır. Ayrıca iskenderin eti herhangi bir dönerin etinden farklıdır. İskender kebabının yapıldığı et, Uludağ kekiği ile beslenen koçlardan elde edilir.
Evde döner yapmak için dana ya da kuzu eti kullanabilirsiniz. Kuzu eti danaya göre yağlı olduğundan yağlı döner sevenler için doğru et tercihi kuzu olacaktır. Dana etinden yapacağınız döner ise nispeten daha hafif olacaktır. Dana kullanacaksanız yumuşacık az kaslı bir parça olan bonfile ile döner yapmanızı öneriyoruz.
Kuzu etini öncelikle sinir ve kemiklerinden ayırır, dikey bir çubuğa kat kat yerleştirir ve dik olarak tasarladığı mangalın önünde döndürerek mangal kömüründe bu harmanı pişirir. Sonuç olarak ortaya iskender kebap çıkar.
Keskin bir bıçak yardımıyla ince yaprak şeklinde dilimler kesin. Yapışmaz yüzeyli bir tencereye etleri alın ve suyunu salıp tekrar çekene kadar karıştırmadan kapağı kapalı olarak pişirin. Zeytinyağı ve tereyağını da tencereye ilave edip kızartın. Tuz ve karabiber ile tatlandırıp ocaktan alın.
1 orta porsiyon (500 gr) iskender: 755 kalori.
Etlerimiz kuş başı doğranır ve suyunu salıp çekene kadar pişirilir. Üzerine 2 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirilir . Tuz, kekik ,karabiber eklenir ve çıtır çıtır olana kadar kavrulur pidelerimiz ısıtılır ve küp küp doğranır ve servis tabağına alınır .
Sos yapılışı; Bir tavaya iki yemek kaşığı tereyağı konulup eritilir. Üzerine salçalar eklenir ve salçanın kokusu çıkarana kadar kavrulur. Daha sonra bir su bardağı su ve isteğe göre bir su bardağı domates rendesi, tuz ve pul biber ilave ederek sos pişirilir.
Tereyağı eridikten sonra 2 yemek kaşığı domates salçasını ekleyip birkaç dakika salçayı kavurun. Kavrulan salçanın içine tuz, karabiber, toz biber ekleyin. Son olarak sos kıvamına getirmek için 1 su bardağı sıcak su ekleyip sosu kaynayana kadar pişirin. Sıcak sıcak iskenderin üzerine gezdirip servis edin.
Tercihen yanında pilavla patates kızartmasıyla servis edebilirsiniz.
Ayrı bir tavada et dönerler 1 yemek kaşığı tereyağı ile 4 dakika kavrulur. Bir sos tenceresine 1. 5 su bardağı domates suyu ve 1 yemek kaşığı tereyağı konulur ve kaynayıp kıvam alana kadar pişirilir. Kızartılan ekmekler bir servis tabağına alınır. Ekmeklerin üzerine kavrulan dönerler konulur.
Üzerine domatesli sosu ekleyip etlerimizi yerleştiriyoruz. Hazırladığımız sarımsaklı yoğurttan biraz etin üzerine koyup pul biber serpiyoruz. Arzuya göre yanında domates, yeşil biber, turşu veya pilav gibi ekstra lezzetlerle birlikte servis ediyoruz.
Hazır döner için; Bir tavaya tereyağı koyup kızdırın. Yağ kızmaya başladığında et döneri ekleyerek iki tarafını da kızartın. Döneri çıkarttıktan sonra, patatesleri de tavaya ekleyerek kızartın.
Koyun eti, kuzu eti ile karşılaştırıldığında çok daha sert bir yapıdadır. Kuzu eti ise oldukça hafif ve yumuşaktır. Böylece daha kolay pişirilir ve daha rahat tüketilir. Ayrıca kuzu eti ile koyun eti arasındaki en önemli farklardan biri de sahip oldukları yağ oranlarıdır.
Kuzunun sırtındaki arka bölüm, pirzolalığın devamıdır ve bu bölümde kaburga kemikleri olmadığı için fileto buradan çıkarılır. Bu bölümdeki etle kızartmalar ve rostolar yapılır. Fileto pirzoladan sonra kuzunun en değerli ve en lezzetli bölümüdür.
Koyunun damızlık olan erkeğine koç, dişisine marya, yavrusuna kuzu adı verilir. Bir yaşındaki koyuna toklu, 2 yaşındakine şişek denilir. Erkek koyunlardan koçların etleri sert ve lezzetsiz olduğundan kesime elverişli değildir.
İyi ve lezzetli döner ince açılmış yaprak etten yapılır. Kıyma kullanılan döner, döner değildir. Dönerin kaliteli olması için %100 yaprak olması ince kesilmesi gerekir. İyi bir döner için kesilen hayvanın da kaliteli olması ve uygun koşullarda kesilmesi gerekiyor.
En iyi döner kuzu etinden olur. Bir kere bunu söylemiş olayım. Her etten döner olmaz. Sinirli, kartlaşmış, sert etten döner vurulmaz.
Size getireceğimiz dönerler, döner şişine takılı olarak en az 4 kilogram olarak gelecektir. 4 kg döner kaç kişi için yeterli olur? 4 kilogram dönerden pişme firesi nedeniyle ortalama 3 kg döner elde edeceksiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri