Enflasyonun üç kaynağı vardır: (1) Talep enflasyonu, (2) Arz enflasyonu (maliyet enflasyonu), (3) Yerleşik enflasyon (built in inflation). Talep enflasyonu; bir ekonomide para arzındaki (belirli bir anda ekonomide mevcut para stokunun düzeyi) artış oranının ekonomik büyümeyi aşması halidir.
Endeksin genel düzeyinin sürekli olarak artmasına enflasyon denir. Bir başka tanıma göre paranın satın alma gücünün belirli bir dönemde düşmesine enflasyon denir. Enflasyonu ölçmekte kullanılan başlıca iki sepet (endeks) vardır: (1) Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ve (2) Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE.)
Hiperenflasyon, enflasyonun yılda yüzde 200 sınırını aştığı anlardaki halidir. Dörtnala enflasyon olarak da adlandırılır.
Enflasyon veya parasal şişkinlik, fiyatlar genel düzeyinin sürekli ve hissedilir artışını ifade eden bir durumdur. Diğer bir tanımı nominal millî gelirin, bu gelirle satın alınan mal miktarına (gerçek millî gelire) nazaran artması yani şişmesi demektir. Deflasyonun tersidir.
Ilımlı enflasyon yaşayan ekonomilerde ürünlerin fiyatlarındaki artış yüksek oranda olmuyor. Bu enflasyon türünde ürünlerin fiyatları kabul edilebilir oranlarda artıyor. Ilımlı enflasyon ülke ekonomisine diğer enflasyon çeşitlerine nazaran zarar vermiyor.
İlgili 17 soru bulundu
(Inflation spiral) Fiyatlar genel düzeyinin bir kez yükselmeye başlamasından sonra, ekonomin farklı kesimleri enflasyon artışının olumsuz etkilerinden kurtulmak için belirli tutum ve davranışlar içine girebilir. Bunların sonucunda maliyetlerde yeni artışlar ortaya çıkar.
Büyük çoğunluk açısından ÜFE, özel kapsamlı TÜFE göstergeleri ya da GSYH zımni deflatörü fazla bilinmeyen ya da izlenmeyen göstergelerdir. O nedenle de medya asıl olarak TÜFE'deki değişimleri enflasyon göstergesi olarak kullanır ve manşete çeker. Bu çerçevede TÜFE, manşet enflasyon olarak anılmaktadır.
Enflasyonun yüzde 100'e vurması, ikinci altı ayda fiyatların yüzde 48 artması demek.
Enflasyonun artmasına neden olan temel faktörleri kısaca aşağıdaki gibi sıralayabiliriz: Ekonomide dolaşımdaki para miktarının artması, tüketici harcamalarını ve talebi artırır. Talebin, mal ve hizmetlerin arzından daha hızlı artması durumunda fiyatlar yükselmeye başlar.
Enflasyon genel olarak para arzı ile talep ve arz dengesi arasındaki ilişkilerin sonucunda ortaya çıkar. Talep tarafında yaşanan artışlar, talep enflasyonuna neden olurken, arz tarafındaki sıkıntılar arz enflasyonuna yol açabilir.
'Greenflation' yeşil enerjiye geçiş maliyetlerinden kaynaklı fiyat artışını ifade ediyor.
1.1.
Hiperenflasyon, enflasyon oranının aşırı düzeylere yükselmesini ifade eden bir kavramdır. Böyle bir sürece girilen ülkelerde ulusal paradan kaçış son derece hızlanır, hatta ulusal para birimi alış-verişlerde bile kullanılamaz hale gelir.
Enflasyondan sonra ne gelir? Ilımlı (yıllık %1-3), yürüyen (yıllık %3-10) ve yüksek enflasyondan (yıllık %10'dan büyük) sonra hiperenflasyon (yıllık %200'den büyük) gelir.
Enflasyonun artması, genellikle talep ve maliyet faktörlerinin birleşimiyle ortaya çıkar. Talep artışı, tüketici harcamalarının ve yatırımların artmasıyla fiyatları yükseltebilir. Aynı zamanda maliyet artışları, üretim maliyetlerinin yükselmesi veya emtia fiyatlarının artmasıyla da enflasyonu tetikleyebilir.
Bu yöntem bir yıl boyunca aylık enflasyon oranlarının birbirleriyle çarpılmasıyla hesaplanır. Örneğin, her ay %1 enflasyon yaşandığını varsayalım. Bu durumda yıllık enflasyon oranı 1.01^12 - 1 = %12.68 olacaktır. Aylık enflasyondan yıllık enflasyon hesaplamak için doğrudan oranlar kullanılabilir.
Mesela, Aralık ayında yıllık enflasyon %10 iken, Ocak ayında yıllık enflasyon %11 ise; enflasyon artıyor. Yani, fiyat artışları hızlanıyor. Tam tersine, Aralık ayında enflasyon %10 iken, Ocak ayında %9 olmuş ise, enflasyon düşüyor. Yani, fiyat artışları yavaşlıyor.
Dolayısıyla, enflasyonun düşmesi, fiyat artışlarının yavaşlaması veya durması anlamına gelir. Enflasyonun düşmesi durumunda, bazı mal ve hizmetlerin fiyatları düşebilir. Bunun nedeni, talep ve arz dengesinin etkilenmesi ve piyasada rekabetin artması olabilir.
Herhangi bir ülke ekonomide enflasyonun yükselmesi, artması olumsuz bir durumu işaret etmektedir. Yüksek enflasyon, paranın satın alma gücünü azaltır. Yaşam maliyetini artırır. Mesela, elimizdeki para ile satın alabildiğimiz mal veya hizmet sayısı enflasyonun yükselmesi nedeniyle azalır.
Ücretler düşük kaldığı için tüketim olmaz, tüketim olmadığı için mal fiyatları yükselmez, şirketler yatırım yapıp işe alım yapmaz, bu yüzden istihdam artışı sağlanamaz ve ücretler de yükselmez.
Enflasyon oran olarak düşmüştür ama malın fiyatı artmaya devam etmektedir. Bir kere ortada böyle bir gerçek var. Dolayısıyla “Enflasyon düştü” dedikleri koşullarda bile fiyatlar artmaya devam edecek, bu artışın etkisiyle de döviz “yalnızca enflasyona bağlı olsa bile” yükselmesini sürdürecektir.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, 2023 yıl sonu enflasyon tahminlerini yüzde 58'den yüzde 65'e çıkardıklarını belirtti. 2024 enflasyon tahmini ise yüzde 33'ten yüzde 36'ya çıkarıldı.
Kredi değerlendirme kuruluşu Standart Poors'un (SP) Kıdemli Direktörü Frank Gill, Türkiye'de enflasyonda düşüş sürecinin 2024-2025'te başlayabileceğini söyledi. Gill, enflasyonun bu yıl için yüzde 40 civarında kalabileceğini belirtti.
Gıda ve enerji gibi kontrol dışı olarak değerlendirilen ve genelde dışsallık etkisiyle volatil bir görünüm sergileyen kalemlerin dışarıda bırakıldığı göstergeye 'çekirdek enflasyon' adı verilir.
Çekirdek enflasyon yıllık artış oranı yüzde 69,76 olarak gerçekleşmiştir. Temel Mallar grubu yıllık fiyat artışı yüzde 53,05, Hizmet grubu yıllık fiyat artışı ise yüzde 88,65 olarak gerçekleşmiştir. Çekirdek enflasyonun 12 aylık ortalama değişim oranı 0,54 puan artışla yüzde 55,68'den yüzde 56,22'ye yükselmiştir.
Slumpflasyon (enflasyon içinde küçülme) bir ülkede yüksek enflasyon olgusuyla birlikte ekonomik küçülme de yaşanması halini anlatan bir kriz durumudur. (Ekonomik krizlerin en zoru budur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri