Schengen bölgesinde her 6 ayda bir olmak üzere maksimum 90 gün kalabilirsin. Yani vize geçerliği 1 yıl olsa da 90 günü doldurduktan sonra Schengen bölgesinden ayrılman gerekir. Schengen vizesi süresi ilk 6 ayda maksimum 90 gün ve sonraki 6 ayda da 90 gün olmak üzere toplamda 180 gün Schengen bölgesinde kalabilirsin.
6 ay verilen tarih aralığında maksimum 90 gün kalış yapabileceğiniz demektir. 6 ay verilen vizede 6 ay konaklama yapamazsınız.
C tipi (Klasik Turist Vizesi)
Maksimum 5 yıla kadar veriliyor. C tipi Schengen vizeniz ister 1 yıllık ister 2 yıllık ister 5 yıllık olsun, giriş tarihinden son 180 gün içinde sadece 90 gün kalış hakkınız vardır. Örneğin, sizin herhangi bir Schengen ülkesinden 1 yıllık C tipi Schengeniniz var.
- Vizenin veya vize muafiyetinin Türkiye'de sağladığı kalış süresi, her 180 günde 90 günü geçemez. Türkiye'de son 180 gün içerisinde toplam kalış süresinin 90 günü geçmemesi kaidesi Türkiye'ye seyahat edecek tüm yabancı ülke vatandaşları için geçerlidir.
90/180 Schengen Vize Kuralı
180 günlük süre her şekilde biter. Bu nedenle, Schengen Bölgesi'ne ne zaman girmek isterseniz geriye doğru 180 gün saymanız ve bu süre zarfında Schengen Bölgesi'nde 90 günden fazla kalıp kalmadığınızı görmeniz gerekir.
İlgili 37 soru bulundu
Schengen vizesi süresi ilk 6 ayda maksimum 90 gün ve sonraki 6 ayda da 90 gün olmak üzere toplamda 180 gün Schengen bölgesinde kalabilirsin.
180 günde 90 gün: Yeni uygulamaya göre Türkiye'de tekrar giriş yapabilme süresi, yabancının Türkiye'den son çıkış tarihinden geriye doğru 180 gün içinde 90 gün ile sınırlıdır.
Schengen vizesi, Schengen bölgesinde 180 günde 90 gün kalış hakkı tanımaktadır ve maximum 5 yıllık verilebilmektedir.
19‐ Banka hesabı: son 3 aya ait dökümü olan son 15 gün içinde işletilmiş imzalı, kaşeli şahsi banka hesabı (7 güne kadar kalınacak seyahatler için 900 Euroveya karşılığı, 10 gündensonrakalınacak her gün için günlük 65 Euro veya karşılığı ek bakiye gerekmektedir).
Tek girişli schengen vizesi ile verilen kalış süresi boyunca diğer schengen ülkelerini ( schengen bölgesinden çıkmamak şartıyla) ziyaret edebilirsiniz. Ancak Yunanistan'a giriş yapıp tekrar Türkiye'ye döndük sonra her hangi bir schengen ülkesine giriş yapamazsınız.
Almanya ticari vize başvuruları ve emeklilerin Almanya aile ziyareti vizesi için yapacakları başvurularla uzun süreli schengen vizesi alınabilir. Almanya, en uzun vize veren Schengen ülkeleri arasında yer almaktadır. Fransa. Fransa Konsolosluğu Türk vatandaşlarının en sık vize başvurusunda bulunduğu konsolosluktur.
Turistik vizelerde şahsi banka hesap ekstralarını gösteren, bankadan kaşelenmiş ve imzalanmış, son 3 aya kadar olan orijinal hesap dökümleri vize belgeleri arasına konmalı.15,000 TL ve üstü rakamlar iyidir. Birikim hesaplarınız varsa onları da koymayı ihmal etmeyin.Bankanızın kuvvetli olması vize almanızı güçlendirir.
En uzun Schengen vizesi çok girişli Schengen vizesidir ve 5 yıllıktır. Bu vizeyi almak için Schengen ülkelerinden herhangi birinin konsolosluğuna müracaat edebilirsiniz. Vize almanın daha kolay olduğu Yunanistan, İtalya, İspanya gibi ülkelerin konsolosluklarına başvuru yapabilirsiniz.
Schengen bölgesinde en fazla 90 gün kalabileceğinizden ve gösterilen kalma süresi 120 gün olduğundan vizenizi 30 gün geçmiş olursunuz.
Konsolosluklar tarafından resmi olarak yetki verilmiş kuruluşların internet sitelerinden vize sorgusu yapmak mümkündür. Pasaport numarası ve barkod numarası gibi bilgileri girerek kısa süre içerisinde vize sorgulama işlemi tamamlanmaktadır.
180 günlük zaman diliminde 90 günü geçmeyecek kısa süreli seyahatler için gerekli vize türüdür.
Kolay Schengen Vize Başvurusu: Yunanistan
Yaşadığı ekonomik kriz nedeniyle vize işlemlerini kolaylaştıran Yunanistan, Türk vatandaşlarının Schengen vizesi almak için en çok tercih ettiği ülkelerin başında geliyor. Özellikle yazın Yunan adalarına giden tatilciler, Yunanistan'dan kolaylıkla Schengen vizesi alabiliyor.
Vize başvuru davet mektubu, vize alma sürecinin daha kolay olabilmesini sağlayan bir kriterdir. Gidilecek ülkede bulunan birinden davet alınması, barınma ve ekonomik anlamda güvence oluşturmaktadır. Seyahat edilecek ülkeye sunulan tüm evraklar ve davet mektubu başvuru sürecine etki etmektedir.
Almanya, Avusturya, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Estonya, Danimarka, Çek Cumhuriyeti, Litvanya, Polonya, Yunanistan, Belçika, Finlandiya, Malta, Slovakya, Slovenya, Lüksemburg, Fransa da en kolay vize veren ülkeler 2022 listesinde yer almaktadır.
Bununla birlikte vize alınan ülkeye gitmemek bazı ülkeler açısından sonraki vize başvurularında önemli bir sorun haline gelebilir. Vize alıp ülkeye giriş yapmamak herhangi bir cezai yaptırıma neden olmaz. Vize alıp gitmeyen bir kişinin yeniden vize başvurusunda bulunması mümkündür.
Eğer Schengen Bölgesi'nde uzun bir süre (90 günden fazla) kalmak istiyorsanız direkt olarak Elçilik / Başkonsolosluk'tan uzun dönem vizeye başvuru yapmanız gerekmektedir. Ayrıntılı bilgi için yukarıdaki sekmelere tıklayınız.
Çoklu giriş Schengen vizesinin başvurusu, en uzun süre kalacağınız ülkenin konsolosluğuna yapılmalıdır. Yetişkinler için standart ücret 80 avrodur. 6-12 yaş arasındaki çocuklardan 40 avro alınır. Başvuran bazı kişiler (çoğu öğrenciler, 6 yaşından küçük çocuklar) her türlü vize ücretinden muaftır.
Tek/Çok Girişli Vizeler
Bu vize kategorisinin, Devlette ikamet etmeyi düzenleyen göçmenlik kurallarını atlamak için kullanılmasına izin verilmez. Örneğin, 90 günlük bir süre için İrlanda'da kalmak ve daha sonra 90 güne kadar bir süre için ülkeye yeniden giriş yapmak mümkün değildir.
Schengen vizesi kısa süreli vize türüdür. İtalya Schengen vizesi yönetmeliğine göre kısa süreli vize 180 günlük bir dönemde 90 günü aşmamak kaydıyla verilir. Schengen vizesi maksimum 90 gün süreyle verilmektedir. Başvuru sahibinin gidiş ve dönüş tarihleri göz önüne alınarak 90 güne kadar Schengen vizesi verilmektedir.
Schengen (90 gün altı) vize başvuruları seyahat tarihinden en erken 180 gün önce yapılabilir. Ulusal (90 gün üstü) vize başvuruları seyahat tarihinden en erken 90 gün önce yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri