> Işık kaynağından yayılan ışığın bir cisme çarpması sonucu cismin arka kısmında oluşan karanlık bölgeye “Gölge” denir. > İki tür gölge vardır; tam gölge ve yarı gölge.
İki farklı gölge türü varmış: Tam gölge: Bu gölge türünde cismin arkasında oluşan gölge kısmına hiç ışık düşmezmiş. Yarım gölge: Cismin arkasında oluşan gölgenin kısmen ışık alan kısmına ise yarı gölge denirmiş. Güneş günün farklı saatlerinde yer değiştirir bunu biliyoruz.
Eğer cismin arkasında oluşan gölge kısmına hiç ışık düşmüyorsa, bu gölgeye tam gölge denir. Oluşan gölgenin kısmen ışık alan kısmına ise yarı gölge denir.
Önüne konulan ışık geçirmeyen bir cismin arkasına kaynaktan çıkan bazı ışınlar ulaşabilir bazı ışınlar ulaşamaz. Cismin arkasında kalan ve ışık kaynağından çıkan hiçbir ışının ulaşamadığı bölge tam gölge olarak adlandırılır.
Sabah Güneş doğduğunda gölgesi batıdadır ve uzundur. Öğle vakti gölgenin boyu kısalır. Öğle vakti ülkemizde gölge yönü kuzeydedir. Güneş batarken gölge boyu tekrar uzar, gölgenin yönü doğudadır.
İlgili 36 soru bulundu
Işık kaynağından gelen ışın saydam olmayan yani opak bir maddeye çarptığı zaman bu maddenin içerisinden geçemez. Bu nedenle de cismin arkası karanlık görünür. İşte bu karanlık tam gölge ismini almaktadır. Tam gölge şekli ışığı yansıtamayan opak cismin şekli ile aynı olmaktadır.
Çünkü etrafta görebildiğin şeylerin arasında bir ışık kontrastı olmuştur. Defterine çizdiğin bir şekil ne ise gölgenin de bundan bir farkı yoktur. Bir daire ne kadar iki boyutluysa bir gölge de o kadar iki boyutludur.
Örneğin ince bir teli (1 boyutlu kabul edebiliriz pratikte), bir lambaya doğrultarak tutarsak bir nokta şeklinde gölgesi oluşur (0 boyut), ama yanlamasına tutarsak doğru şeklinde gölgesi oluşur (1 boyut).
Bazı bölgelerde hem ışık düşüp hem de gölgelenme görünüyorsa buna yarı gölge denir. Gece oynanan maçlarda sporcuların üç dört tane gölgesinin olması yarı gölgeye güzel bir örnektir. Dört gölgenin oluştuğu alana ışık düşmesine rağmen ,diğer bölgeler daha aydınlık olduğundan o bölgeler yarı karanlık gözükür.
Sabah güneş doğarken gölge maksimum boyda, öğlen güneş tam tepede olacağı için gölge boyu sıfır, akşam güneş batarken gölge sabahkinin aksi istikametinde yine maksimum boyda olur. Bu durumda gölge uzayıp kısalmaz, ekvatordaki güneşin doğuş yada batış anındaki gibi sürekli maksimum boyda kalır.
Gölgeler, iki sınıf altında toplanmıştırlar. Tam gölge, sabit ve opak cisme tek bir kaynaktan ışık gönderilmesi sonucunda cismin arkasında tam anlamıyla bir gölge oluşmasına denir. Yarı gölge ise, cismin tam olarak opak olmaması, yarı saydam olması sonucu veya birden fazla ışık kaynağı sonucu oluşur.
Kara kelimesinden türetilmiş olan karartı sözcüğü, hem gölge hem de muğlak ve belirsiz anlamına gelir.
“Gölge, insanın bastırılmış, fakat aynı zamanda sürekli belli bir formda yaşamak isteyen canlı bir yanıdır” (Jung, 1968: 20). Yani insan yaşadığı sürece gölgesi de hayatta kalmak isteyecektir. İlkel ve gölge, kolektif bilinçdışının önemli ögelerin- den ikisi olarak kabul edilmektedir.
Gölge sadece yerde oluşmaz. Gölgeler 2 boyutlu değil, 3 boyutludur. Dolayısıyla eğer Güneş her zaman aydınlıksa, Dünya'nın da her zaman bir gölgesi var demektir.
Gölge, ışık ışınlarının yolları üzerindeki saydam olmayan bir engel nedeniyle ulaşamadıkları alana denir. Bir ışık kaynağından çıkan ışınların saydam olmayan bir cisimle karşılaşmaları durumunda ışık cismin arkasına geçemez, böylece cismin arkasında gölgesi oluşur.
Gölge, temel anlamına göre “saydam olmayan bir cisim tarafından ışığın engellenmesiyle ışıklı yerde oluşan karanlık”tır (Türkçe Sözlük, 2005: 774). Gölgenin mecaz anlamı ise “lütuf ve ihsan”dır (Cebecioğlu, 2014: 420).
Camın da gölgesi vardır, ama ince ve berrak bir camsa pek farkedilmez. Güneşli bir günde bir bardağa su doldurup balkonda güneşin karşısına koyun, arkasında hem suyun hem bardağın gölgesini görebilirsiniz.
Jung'un Gölge Teorisi'ne göre ”Gölge, bireyin bilmeyi tercih etmediği kısmını tarif eder. Benliğin “reddedilmiş taraflarını” içerir. Benliği bu görüşleri içerdiği için, bu görüşler bilinçli bir istekle ya da kazayla bir gün bir şekilde ortaya çıkar.
Gölge, resim sanatının temel kavramlarından birisidir. Işığın engellenmesi olarak tanımlanan gölge, resim sanatında modle etmenin (hacimlendirme- nin) ve espasın (derinlik) belirgin bir öğesidir.
Gezegenimizin Ay'ın üstüne vuran gölgesi de küre biçimindedir. Bu da Dünya'nın yuvarlak olduğunu kanıtlayan görsel kanıtlardan biridir.
Evet olur. Ama birden fazla ışık kaynağı kullanılırsa olur. Yoksa mümkün değildir.
Örneğin; ses, gölge, ısı, ışık, sıcaklık, radyo dalgaları, TV frekansları gibi şeyler tanecikli bir yapıya sahip olmadıkları (hacim ve kütleleri bulunmadığı) ve (kendi başına hareket ettikleri ya da araz özelliğine sahip olup) eylemsizlik özelliği taşımadıkları için madde olarak kabul edilmezler.
Bağımsız Değişken: Işık kaynağının cisme uzaklığı. Bağımlı değişken: Gölge boyu SONUÇ: Cisim ışık kaynağına yaklaştıkça gölge boyu büyür, cisim uzaklaştıkça gölge boyu küçülür. Işık kaynağı cisme yaklaştıkça gölge boyu büyür, ışık kaynağı uzaklaştıkça gölge boyu küçülür.
Gölgemizin boyu fark ettiyseniz her zaman aynı değildir. Bunun nedeni güneş ışınlarının geliş açılarıdır. Evde deneyebileceğiniz şekilde bir el fenerini aldıktan sonra bir cisime farklı açılardan ışığı tutun. Her derecelik açı değişiminde gölgenin boyuda değişecektir.
Gölge Oyunun Ortaya Çıkışı
Buna göre Gölge Oyunu sanatı Orta Asya'dan Türkiye'ye göç eden Türkler tarafından getirilmiştir. Başka akademik çalışmalar ise Gölge Oyunu nun Anadolu'ya 16. yy'da Mısır'dan geldiğini söylemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri