Farklı kapasiteler ve kullanıcıya sunduğu farklı faydalar için farklı tip hidroforlar kullanılır. 3 farklı tip hidrofor vardır. Hidrofor çeşitleri - Akış kontrollü hidroforlar - Yatay Tanklı Hidroforlar - Kontrol Panolu Hidroforlar Akış kontrollü hidroforlar Bu hidroforlar 1,5 HP kadar kullanılan hidroforlardır.
Hidrofor çeşitlerini 3 bölümde inceleyebiliriz; otomatik hava sağlayan hidroforlar, kompresörlü hidroforlar, membran basınçlı dengeleme tanklı hidroforlar. Otomatik hava sağlayan hidrofor, havayı kendi temin eder.
Hidrofor, su basıncının yetersiz olduğu yerlerde kullanılan ve suyun basınçlanmasını sağlayan pompa çeşididir. Otomatik bir pompa çeşidi olan hidrofor yapılarda suyun üst katlara çıkacak basınca ulaşmasını sağlar. Hidrofor pek çok yapı içerisinde kullanılabilir. Ev için hidrofor ise domestik olarak isimlendirilir.
Pompalar belli başlı değerlere göre sınıflandırılır. Hidroforlar da tıpkı pompalar gibi bazı hesaplamalara göre seçilir. Saatte tüketilen su miktarı, basma yüksekliği, NPSH karakteristiği, basınç, debi ve benzeri gibi detaylara göre hidrofor seçimi yapılmalıdır.
Hidroforlar için su deposu şart mı? Hidroforun amacı, su tankında bulunan suyu, hava ile basınçlandırıp uzak noktalara pompalamaktır. Su tankının bir diğer amacı ise üstünde yardımcı elemanları taşımasıdır. Su ile orantılı hava basıncının artması için kapalı depo su tankına su verilmelidir.
İlgili 31 soru bulundu
Sıcaklığın artması ile genleşen su kontrol altına alınmaz ise borularda, kazanda ve ısıtma sisteminde sızıntılara neden olur. En zayıf noktadan patlak veren bu sızıntılar ısıtma sisteminden verim almamanıza ve sistemin arızalanmasına yol açar.
Modele göre değişmekle beraber 7 metreden maksimum emiş yapabilir.
Hidrofor sürekli çalışırsa ne olur? Hidrofor sürekli çalışırsa, pompa ya da baskı kabının içine hava girebilir ve bu pompanın çalışmasını veya baskı kabının çalışmasını durdurabilir. Ayrıca, sürekli çalışan bir hidrofor, enerji tüketimini arttırmak ve sistemin gereksiz yüklenmesine yol açabilir.
Alt basınç ile üst basınç arasında 2 bar basıncı varsa, bu ideal bir hidrofor basınç ayarıdır.
H üst = H alt + 15 mSS H üst= 75 mSS olarak bulunur. Buna göre çalışma basıncımız 60-75 mSS dir. Şekil 1 Page 4 Hidroforun sağlaması gereken basınç hesaplanırken dikkat edilmesi gereken diğer bir noktada, statik su basıncının tesisatın hiçbir noktasında 5 barı (50 mSS) geçmemesinin temin edilmesidir.
Osip, MC Serisi hidroforlar, en sessiz hidrofor serisidir.
– Pompa susuz çalıştırılmamalıdır. Hidroforun susuz çalışmasını önlemek amacıyla su deposu içine Su Seviye Flatörü konulmalıdır. Pompa susuz çalışırsa içindeki fanlar ve mekanik salmastra sürtünmeden dolayı ısınıp bir süre sonra kavrulacak ve yanacaktır.
Belli bir seviyede dolan depo sayesinde binalarda açılan herhangi bir çeşme suyun basıncını anında düşürmektedir. Depoyu tamamen doldurmanız tehlikeli olabilir. Bu nedenler kompesor yardımı ile hava elde edilir ve kompesor basınç otomatiği sayesinde basınç düştüğü an otomatik olarak devreye girer.
Hidrofor ve su deposu genellikle bodrum sığınak gibi zeminlere, tavan arası (çatı), bahçeye (Üzeri kapalı muhafazalı bir alan tercih edilmelidir). Daire içerisinde boş bir oda, balkon gibi yerlere, bahçe garaj gibi dış mahallerde hidroforun kış mevsiminde donmaması için gerekli önlemlerin alınması gerekir.
Farklı Kapasitelerde Hidrofor Tankı Seçenekleri
Alan genişliğine ve ihtiyaç duyulan su akışına bağlı olarak 8 lt, 24 lt, 50 lt, 100 lt, 300 lt hidrofor tankı seçeneklerinden dilediğinizi tercih edebilirsiniz.
Hidrofor nedir? sorusuna kısaca basınçlı su üretmeye yarayan alettir cevabı verilebilir. Farklı firmaların ürettiği farklı modeller mevcuttur ve her üretilen ürün test edilerek tüketiciye sunulmaktadır. Motor güçleri 65 watt dan 1400 watt a kadar değişiklik göstermektedir.
Eş zaman kullanım faktörünün seçiminde hidroforu kullanan konut (aile) sayısı baz alınır. çizelgeden yapılacak bir seçim tecrübelere göre genelde doğru olmaktadır. Bu açıklamalardan sonra 160 aile için; Q= 160 x 4 x 100 x 0.25 = 16 m3 /h Hidrofor debisinin gerekli olduğu hesaplanabilir.
Hidroforun çalışma prensibi şebeke sularının yetersiz olduğu noktalarda anında ve otomatik olarak devreye girerek suyu yukarıya pompalamaktır. Otomatik olması ve kullanıcıyı yormaması ile bu pompalar, su tankında bulunan suyu en kısa süre içerisinde hava ile basınçlandırıp istenen noktaya taşır.
Isıtma Sistemleri İçin Hidrofor Tankları
2LT'den 35LT'ye kadar ön gaz basıncı 2 bar, 50LT'den 1000LT'ye kadar ön gaz basıncı 4 bar.
Tanklara üretim sırasında 1-2 bar civarında hava basılır. Ama kullanım yerinde tanktaki basıncın binanın koşullarına göre ayarlanması gerekir.
Bazı insanlar bu iki cihazı karıştırabiliyor. Hidroforlar su basıncını yükseltmek için kullanılan cihaz tipleridir. Fakat pompalar mevcut olan bir suyu herhangi bir alana basmak için kullanılır. Bu iki cihaz arasındaki en fark budur.
Hidrofor çalışmıyorsa mutlaka depodaki suyu kontrol edin ve eğer su bitmişse doluncaya kadar bekleyin, pompaların havasını alın ve sonra tekrar çalıştırın. Kontrol panosunda arıza sinyallerini kontrol edin. Eğer arıza ışığı yanıyorsa reset atmayı deneyin. Böylece sistem sıfırlanacaktır.
Emişli hidrofor, belirli bir derinlikten emiş yaparak direk yapı tesisatına bağlanması ile kuyudan direk olarak kullanılabildiği gibi yer altı su depo üstündende emiş yapabilir, sesiz çalışan hidrofor özelliğine de sahip bu tip Sumak Pompa ürünü hidroforlar oldukça çok geniş kullanım yelpazesine sahiptir.
Kendinizde yapabilirsiniz. Su koçu pompası olarak bilinen, hiç bir enerji veya yakıta ihtiyacı olmadan, 1 metre yükseklikten akan suyun, kendi basıncını kullanarak, daha yüksek seviyelere taşımak için kullanılan, su pompası nasıl yapılır?
Hidrofor Sıkça Sorulan Sorular
%4 indirimle Baymak JET 102 M 50 lt Hidrofor 9.312 TL'ye, %11 indirimle Atlantis JCP100 1 Hp 24 L Yatık Tanklı Paket Hidrafor 4.450 TL'ye, %7 indirimle İmpo M80 Bakır Sargılı Hidromatlı Set Pompa 1 Hp Otomatik Hidrofor Pompa 4 kat 4 daire 3.010 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri