Temel olarak, hava filtresi dışarıdaki havayı temizler ve motora giren kirleticileri engeller. Genellikle motor bölmesinde, hava emiş borusunun bir noktasında bulunur. Filtreleme sayesinde kullanılan temiz hava, yakıtın motorda daha verimli bir şekilde yakılmasını sağlar.
Kirli bir hava filtresi motora hava beslemesini kısıtlayarak buji çevresinde kurum birikmesine neden olur. Bu, yanmayı engeller ve motorun çalıştırılmasında zorluğa neden olarak sarsılmaya veya teklemeye neden olabilir. Aracın motoru daha gürültülü çalışır.
Hava filtreleri, toz kütlesini tutarak motor içine yanma için gerekli olan temiz havayı verir ve motoru aşınmaya karşı korur. Atmosferden alınan hava, motorlu taşıtlarda, iş makinelerinde, uçaklarda ve helikopterlerde tahrik ünitesi olan her içten yanmalı motorun temel çalışma faktörüdür.
Hava Filtresi Araç Performansını Nasıl Etkiler? Tüm araçların motorun etkin bir şekilde çalışması için hava filtresine ihtiyaç duyar. Bu nedenle hava filtresi araç performansını etkiler mi sorusunun cevabı evet etkiler şeklinde olacaktır.
Tıkalı Hava Filtresi Belirtileri
Yakıt tüketiminin normalin üstünde olması Motor sesinde oluşan değişiklik. Motor arıza lambasının sürekli yanması Motor performansının fark edilecek boyutta azalması
İlgili 24 soru bulundu
Hava filtresinin tıkanması ve motorun yeterli havayı temin edememesi ilk olarak çekiş düşüklüğüne sebep olacaktır. Aracınızın performansı düşecektir. Buna bağlı olarak aracınızın yakıt sarfiyatında ciddi artışlar olacaktır.
-Motorun aşırı ısınması, aşırı hava; yakıtın normalden daha yüksek bir ısıda yanmasına sebep olur ve motoru gereğinden fazla ısıtır. (Artan yanma ısısı; subapların, contanın yanmasına, silindir gömleklerinde, segman ve pistonlarda aşınmaya neden olur.) -NOx emisyonunu arttırır.
Hava filtresi motor performansını doğrudan etkilerken araç çekişine doğrudan bir etkisi yoktur.
Aracın önemli parçalarından biri olan hava filtresi çok küçük parçacıkları bile süzerek aracınızın performansını artırır. Aracınızın hava filtresi kirlenirse veya tıkanırsa, motora alınan havanın filtreden geçişi zorlaşır. Bu durumda aracınızın yakıt kullanımı artar ve motor çekişi düşer.
Hava filtresi tam oturmazsa ne olur: Hava filtresinin tam oturmaması durumunda motor performansı düşer, yakıt tüketimi artar ve aracın emisyon seviyeleri artabilir. Hava filtresi olmazsa ne olur: Hava filtresi olmaması durumunda kirli hava doğrudan motora girebilir ve bu da motorda hasara neden olabilir.
Motora daha fazla hava akışı sağlar. Silindirlerin verimini arttırır. 3 ila 5 kadar beygir gücü artışı sağlar.
Hava bu filtreden geçmeden asla motora ulaşamaz. Hava filtresinin iyi çalışması sayesinde havada bulunan bütün zararlı maddeler süzülür. Böylece motor olası zararlardan korunmuş olur.
Hava filtresinden dolayı turbonuz kesinlikle zarar görebilir .
Filtre, rutin bakım sırasında değiştirilir. Bu görüşmeler markaya göre 10.000 km ile 30.000 km arasında veya 1 yıl arasında değişmektedir. Rutin bakımlar yetkili serviste yapıldıysa bu servisler orijinal yedek parçalar kullanılarak yapılmıştır.
Diğer yandan hava filtresinin tıkanması motorun aşırı ısınmasına neden olabilir. Hararet olarak adlandırılan bu aşırı ısınma hali, motorun etkin çalışmasını engelleyecektir.
Kirli veya hasarlı bir hava filtresi, aracınızın motoruna akan hava miktarını sınırlayarak daha fazla çalışmasına neden oluyor ve bu da daha fazla yakıt kullanımını beraberinde getiriyor.
Soğuk ve bol su ile hava filtresi yıkanıyor. Hava filtresi yıkanır mı sorusunun yanıtı da bu şekilde ortaya çıkıyor. Filtrenin su ile temizlenmesi gerekiyor. Ancak bu işlemde filtrenin ön ve arka yüzüne dikkat edilerek temizlenmesi gerekli.
İlk olarak aracın yüksek performansla çalışması için bu filtrenin yıllık bakım sırasında değiştirilmesi gerekir. Filtrenin yılda bir kere değiştirilmesi birçok durumda yeterli olmaktadır. Ancak yoğun toz ve polenin olduğu bir ortamda kullanılan araçlarda hava filtresi değiştirme yılda iki kere yapılabilir.
Hava filtre kutusuna giden hortum ise hiçbir sıkıntı olmaz merak etmeyin taze havayı dış ortamdan alıp flitreye aktarmaya yarıyor eğer yerinden çıktıysa motor çevresinden aldığı için yanma odasına daha sıcak bir hava çekmiş olur sadece bu da çekiş verimini çok az düşürür.
Fakat hava filtresi tıkanmaya başladıysa motora ulaşan hava azalır. Bu yüzden performans düşer ve çiğ yakıt yakılmasından kaynaklı olarak yakıt tüketimi de artar. Ayrıca tek sorun bu değildir, motorda kurum birikmesine de neden olur.
Toz pislik silindirinde aşınmaya ve çizilmeye neden olur. Yağ yakma ve güç kaybı olur zamanla. silindirlere tozlar kaçar ve çizilir motor zarar görür..
Motorun performansında yaşanan düşüşün farklı nedenleri olabilir. Hava filtresinin tıkanması ya da arızalanması da bu durumlar arasında yer alır. Motor yeterli havayı alamazsa yakıtı olması gereken verimlilikte işleyemez. Bu da yokuşta çekiş sorunu, araç sollarken yaşanan çekiş sorunu gibi durumlara yol açabilir.
araç motorlarında emme manifoldu gaz kelebeginin altından ,contadan harici hava alırsa conta kaçak yaparda hava sızdırırsa motor rolanti devri yükselir ve fakir karışımdan dolayı motor performansı düşer. pratik olarak emme manifolduna su dökülürse kacağın yeri belli olur ve arıza giderilir.
Egzoz manifoldunda sorun olması durumunda kirli hava dışarıya çıkamaz. Bu da aracın içerisine egzoz kokusu dolmasına sebep olur. Eğer bir kaçak söz konusuysa araç geç çalışır ve geç stop eder. Çünkü hava sistemlerinde yaşanan sorunlar nedeniyle motor istenilen çalıştırma ve kapatma komutuna düzgün yanıt veremez.
Emme manifoldunda kaçak olması durumunda araç gereğinden az havayı emer. Bu da hem çekişin düşmesine hem de yakıt tüketiminin artmasına sebep olur. Bu nedenle bu parçada oluşan sorunları tespit etmek önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri