istihbarat; stratejik, operasyonel ve taktik istihbarat niteliği de taşıyabilmektedir. Bu sebeple özellikle değişik zamanlarda tekrarlayan olayların incelenmesiyle geliştirilen kurallara dayanılarak yapılmaktadır.
İç istihbarat ve dış istihbarat arasında bir ayrım bulunmaktadır. İç istihbarat terörizm ve karşı istihbarat gibi iç tehditler ile ilgilenmektedir. Dış istihbarat ise yabancı devletlerin siyasi ya da ekonomik faaliyetlerine ilişkin bilgi toplama içerir. En ünlü istihbarat teşkilatları CIA, KGB, Mossad ve MI6'dır.
Bir saldırıda kullanılabilecek biyolojik ajanlar bakteriler, virüsler ve toksinler olmak üzere üç temel gruba ayrılabilir.
İlgili 45 soru bulundu
29 yaşını doldurmamış olmak. Üniversitelerin Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu veya Spor Bilimleri Fakültesinin herhangi bir bölümünden mezun olmak (Yurt dışı mezuniyetlerinde YÖK denkliği aranmaktadır) En az 1.63 m boya ve 18-28 kg/m² arasında vücut kitle endeksine sahip olmak.
2023 yılı itibari ile 19 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama İstihbarat Uzmanı maaşları 19590 TL'dir. En düşük İstihbarat Uzmanı maaşı 15670 TL iken, en yüksek İstihbarat Uzmanı maaşı 41130 TL'dir. Güncel İstihbarat Uzmanı maaşları çalışanların paylaştığı maaş bilgilerinden yola çıkarak hesaplanmıştır.
İSTİHBARAT UZMANI
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak. 35 yaşını doldurmamış olmak. Üniversitelerin en az 4 yıllık örgün eğitim veren lisans programlarının herhangi birinden mezun olmak (Yurt dışı mezuniyetlerinde YÖK denkliği aranmaktadır)
Bir işlemin başarısızlığa uğrama olasılığının yüksek olduğu, hızla değişen, tahmin edilemeyen ya da açık ortamlarda sağlam olarak işlemek zorunda olan ajanlar, zeki ajanlar olarak bilinir.
İstihbaratçı olabilmek için herhangi bir cinsiyet ayrımı da bulunmaz. Öncelikle de istihbaratçı olmak için kesinlikle lisans mezunu olmak gerekir. Aynı zamanda çok iyi bir şekilde dil bilmek de istihbaratçı olmanın diğer kıstasları içinde yer alır. İstihbarat elemanı olabilmek için yaş sınırı da aranır.
MİT personeli devlet memuru niteliği taşımakta olup, 2937 sayılı "Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Millî İstihbarat Teşkilâtı Kanunu" çerçevesinde görev yapmaktadır. Senaryo yazarları, ürünlerini pazarlayabilmek için eserlerine doğal olarak gerçeğin ötesinde heyecan ve cazibe katma ihtiyacı hisseder.
MİT personel başvuruları MİT Kariyer Sayfası aracılığı ile yapılmalıdır. Buna göre kişi özgeçmişini göndererek Milli İstihbarat Teşkilatı'nda çalışmak için ön başvurusunu yapar. MİT Kariyer sayfasına yapılan başvurular ise değerlendirmeye alınır. Böylece işe alım süreci başlamış olur.
Cari tanımlayıcı istihbarat, üzerinde çalışılan konuya matuf son gelişmelerle ilgili bilgi toplanmasıdır. Cari tanımlayıcı istihbarat, genellikle bir veya iki değişik kaynaktan gelmektedir ve en çok üretilen, en pahalı istihbarat ürünüdür.
Yüksek sorumluluk bilinci, disiplin, yoğun tempoya uyum, pratik ve hızlı düşünebilmek de öne çıkan özellikler. İstihbarat uzmanı adaylarının öncelikle analitik zeka ve yaratıcı düşünceye sahip olmaları gerekiyor. Kadrolara göre yaş ve yabancı dil puanı koşulları değişiyor.
Devletin istihbarat biriminde çalışan ve ülkenin çıkarları doğrultusunda bilgi aktaran ve bunu değerlendiren kişi istihbaratçı olarak bilinir.
İstihbarat branşına geçmeye hak kazanan adaylara 7 hafta süreyle temel eğitim verilmektedir. Temel eğitim çerçevesinde adaylar, hukuki, mesleki ve operasyonel bilgiler ile donatılmaktadır. Eğitimler teorik ve pratik olarak planlanıp uygulanmaktadır.
MİT'in personel sayısı 7 bin civarında.
Millî İstihbarat Teşkilâtı'na başvurabilmek için, Dil Uzmanı branşı hariç olmak üzere, en az meslek yüksekokulu mezunu olmanız gerekir.
Polis, Jandarma ve Bekçilerin yanında MİT çalışanlarının da görevlerini icra ederken kimlik sorma yetkisi bulunmaktadır.
Teşkilât'a ait her türlü tesis, bina ve araçlar ile mensuplara yönelik saldırı ve sabotajlara karşı koruma ve emniyetle görevli olan, İç güvenlik ve istihbarata karşı koyma konularında yürütülen operasyonları icra eden, MİT personeli tarafından kullanılır.
(Değişik dördüncü fıkra: 2/7/2018-KHK-703/152 md.) MİT kadrolarına yapılacak atamalar Resmi Gazete'de yayımlanmaz ve gizli tutulur. Madde 14 – (Değişik: 20/11/2017-KHK-696/51 md.; Aynen kabul: 1/2/2018-7079/46 md.) MİT fiili kadrosuna atanan personel teşkilata yazılı olarak müracaat etmek suretiyle istifa edebilir.
MİT mensupları silah taşıma yetkisine sahip midir? MİT mensupları, 2937 sayılı Kanun'un 25. maddesi ve ilgili mevzuat gereğince memuriyetlerinin devamı süresince demirbaşa kayıtlı silahları veya taşıma ruhsatlı şahsî silahlarını meskun bölgeler dahil her yerde taşıma yetkisine sahiptirler.
Milli İstihbarat Teşkilatı 28 Mayıs 2023 günü ikinci turu yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından kurulan kabinede Dışişleri Bakanı olarak atanan Hakan Fidan, 1968'de Ankara Hamamönü'nde doğdu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri