Eğer kombi arızası ile ilgili kiracının kusurlu olduğu tespit edilirse; bu kez oluşacak masraflar kiracı tarafından karşılanmalıdır.
bununla birlikte, eğer kombinin periyodik bakımları kiracı tarafından yaptırılmıyorsa çıkacak arızanın masrafları da yine kiracıya ait olacaktır. ancak oluşan arıza kiracıdan kaynaklı değilse kombi arızasının masrafları ev sahibine aittir.
Bu nedenle demirbaşların temizliği bakımı da kiracıya aittir. Buna göre kombinin bakımı da kiracıya aittir. Parça değişikliği, tamir ya da yenileme gibi durumlarda oluşan masrafları ise ev sahibi öder.
Bu sebeple kiracının kullanımı sırasında evde çıkan arızaları gayrimenkul sahibi gidermekle yükümlüdür. Bu arızalar, tesisat ya da kombi gibi demirbaş eşyalarda gerçekleştiği takdirde tamir bedelini gayrimenkul sahibi öder.
Kombi Arızasını Kiracının Karşılayacağı Zamanlar
Yukarıdaki borçlar kanunu maddesinde belirttiği gibi kombinin temizliği ve bakımından kiracı sorumludur. Yani kombi bakımsızlık veya temizliğin yapılmaması sebebiyle arızalandı ise arızayı kiracı karşılamalıdır.
İlgili 44 soru bulundu
Evde Bir Eşya Bozulduğunda Ev Sahibi Mi Kiracı Mı Öder
Evde bir eşya bozulduğunda, eşyanın kullanım ömrünü tamamlayıp tamamlamadığına bakılarak ev sahibi veya kiracı sorumlu tutulur. Eşya kullanım ömrünü tamamlamışsa, kiracı sorumlu tutulur.
TBK madde 317'ye göre kiracı, kiralananın olağan kullanımı için gerekli temizlik ve bakım giderlerini ödemekle yükümlüdür. Burada kullanım giderlerinden kasıt; elektrik, su, doğal gaz veya temizlik bedeli gibi gider kalemleridir. Dikkat edilirse bunlar, kiracının kullanımına bağlı olan giderlerdir.
Kiralanan bir evde bulunan eşyalar evin demirbaşları olarak kabul edilmektedir. Bunları aynı zamanda taşınmaz olarak da düşünebilirsiniz. Bir evde taşınması mümkün olmayan; fırın, ocak, ankastre, kombi, duşakabin, klozet, lavabo, petek gibi sökülüp götürülemeyecek ürünler evin demirbaşlarıdır.
Taraflar arasında herhangi bir sözleşme yok ise; demirbaş giderlerinde kat malikleri arsa payı oranında yükümlüdür ve ev sahipleri ödemek zorundadır. Kiracılar apartmanın günlük giderlerini ödemekle yükümlüdür. Kiracıların demirbaş ödemesi durumunda ödedikleri tutarı kiralarından düşer.
Kiracının kiralananda yapmış olduğu zorunlu ve faydalı masrafları kiralayandan talep etmesi mümkündür. Kiracının kiralananda yapmış olduğu zorunlu ve faydalı giderler dolayısıyla ortaya çıkan değer artışı vekaletsiz iş görme hükümleri uyarınca talep edilebilir.
Bu maddeye göre kombinin temizlik ve bakım masrafları kiracıya aittir. Yani başka bir değişle kiracı kullandığı müddet boyunca kombinin ve bakım ve temizliğini yaptırmak zorundadır.
Alo 186 Elektrik Kesintisi Başvurusu.
Kombi servis ücretleri, 2023 yılında Doğru Tamir'in belirlediği fiyat 300 TL'dir.
Maddesine göre kiralanan yerin temizlik, bakım giderleri, demirbaşların iyi tutma halindeki masraflar kiracıya ait bulunuyor. Kombi, petek temizliği kiracıya ait olmakla birlikte parça değişikliği, tamir ya da yenileme gibi durumlarda oluşan masraflar ev sahibine ait bulunuyor.
Eve kiracı geldiğinde o kombi sağlam ise ve sonradan bozulduysa masraf kiracıya aittir. Kiracı eve taşındığında arızalı olduğunu fark ettiyse masraf ev sahibine aittir.
Kombi üreticileri, bakım işlemlerinin yılda ortalama bir kez yapılmasını öneriyor. Kombi modellerine bakım yaptırmak için en ideal zaman ise sonbahar ayı olarak öne çıkıyor. Yaz boyunca sıcak su kullanımı haricinde kapalı kalan kombilerde, bu süreçte çeşitli tıkanmalar ve teknik arızalar meydana gelebiliyor.
Örneğin, asansörün servis ve elektrik bakım ücretleri ile yıllık periyodik muayene bedelleri kiracıya yansırken, asansör değişimi ya da yeni parça ilavesi gibi masraflar kat malikinin olur.
Fakat bunun için, ilgili tadilat gerekli olmalı ve bu esnada kiracının evde yaşaması mümkün olmamalıdır. Bu şartlar olduğu takdirde, 1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi sorusunun cevabı da evet olacaktır. Bunun için, sözleşme süresi dolunca kiracıya tahliye davası açılmalıdır.
Apartmandaki asansör bakımı, onarım gideri, asansör masrafı, asansör tamiri kim tarafından ödenir.
Bir muhasebe işyerinde demirbaş olarak sayılan eşyalar; bilgisayar, yazar kasa, hesap makinesi, yazıcı, telefon, evrak dolabı, koltuk, masa, sandalye, sehpa, kitaplık varsa mutfak ve tuvalet eşyaları gibi maddi karşılığı olan çeşitli mobilya ve eşyadan oluşur.
Kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkânsız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür. Sözleşmenin içerdiği hükümlerden bir kısmının hükümsüz olması, diğerlerinin geçerliliğini etkilemez.
Kiracı, kira sözleşmesinin feshedilmesi nedeniyle iş kaybı veya benzeri nedenlerle zarar görürse, ev sahibi kiracıya uğradığı zararların tazmini için tazminat ödemekle yükümlüdür. Kiracının taşınma, nakliye veya benzeri masraflar nedeniyle uğradığı zararlar için ev sahibi tazminat ödemekle yükümlüdür.
Örneğin tesisatın patlaması, kombinin bozulması gibi durumlarda kiracı ev sahibine sormaksızın gerekli tadilatı yaptırıp, faturalarını ev sahibine vererek kiradan düşebilir.
Yan gider kiralananın kullanımı ile ilgili olması gerekmektedir. Kiraya veren veya üçüncü kişiler tarafından yapılan harcamalardır. Elektrik ve su giderleri yan giderler değildir. Yan giderler ancak kiraya veren veya üçüncü kişi bur harcamayı yapıyorsa o halde yan gider olur.
Ev sahipleri kullanımdan kaynaklanan bazı tadilatları üstlenmeyi kabul etmeyebilirler. Bu duruma örnek verecek olursak; musluklar, elektrik prizleri, kombi kullanımı gibi. Uygulamada en çok yaşanan sıkıntı kombi kullanımı ile ilgilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri