Dünyada 1500 çeşidi olan kiraz, ismini eski Yunanca ve Latince'den almaktadır.
Atardamar kanaması: Kalp sıkıştıkça, kan ileri doğru fışkırır, açık kırmızıdır. En tehlikeli damar kanamasıdır.
Atardamar Kanaması
Bu çeşit kanamada kalbin pompalamasına bağlı olarak, kalp atımıyla paralel akış gösteren, hızlı ve bol miktarda kanama görülür. Kısa süre içinde çok miktarda kan kaybı gerçekleşebileceğinden oldukça tehlikelidir ve erken müdahale gerektirir.
İlgili 41 soru bulundu
İç Kanama Nasıl Anlaşılır? İç kanama, yaralı olan bölgede ağrı, mide bulantısı, kusma, nefeste darlık, susuzluk ya da bilinçsizlik şeklinde kendini gösterir.
Damar bütünlüğünün bozulması sonucu kanın damar dışına (vücudun içine veya dışına doğru) doğru akmasıdır. Kanamanın ciddiyeti aşağıdaki durumlara bağlıdır: Kanamanın hızına, Vücutta kanın aktığı bölgeye, Kanama miktarına, Kişinin fiziksel durumu ve yaşına.
Eksternal kanama olduğunda kanın durdurulması için yapılması gereken, temel olarak kanayan alan üzerine direk bası uygulanmasıdır. Bası doğrudan parmak veya el ile uygulanabilirse de steril gazlı bez veya pamuklu kompres ile kanayan yer üzerine bastırılması daha doğrudur.
Cilt yüzeyine en yakın dolaşım sistemi organı olan kılcal damarlar iç veya dış fiziksel etkenler nedeni ile oldukça sık hasar görürler. Kılcal damarın hasar görmesi sonucunda damarda yırtılma meydana gelir ve kan dışarı sızmaya başlar. Sızan kan ciltte kızarma ve morluğa neden olur.
Ekimoz, çarpma, düşme gibi bir travma sonucu deri altında kan birikmesidir. Kılcal kan damarları hasar görür, kan sızar ve yakın dokularda toplanır. Bu derinin altındaki herhangi bir alanda veya ağız gibi mukoza zarında olabilir. Ekimoz ciltte büyük kırmızı, mavi veya mor bir alan olarak görünebilir.
Halk arasında lohusalık olarak bilinen doğum sonrası ilk 40 günün sonunda gerçekleşebilecek kanamadır. Kırk sonu/başı kanaması olarak bilinen, ilk bir ay içerisinde gerçekleşme ihtimali olan ve adet kanamasına benzeyen durumdur. Aslında ilk 6 ve 18 ay içerisinde gerçek ve düzenli bir adet görülmez.
Erken Kanama: Yerleşme kanaması genellikle adet döngüsünden birkaç gün önce görülür ancak bazı kişiler bu iki tür kanamayı karıştırır. Erken kanamanın yerleşme kanamasına işaret ettiğini bilin. Renkli Bir Akıntı: Yerleşme kanaması rengi hafif pembe, çok koyu renkli veya siyaha çalan bir renktedir.
Normal şartlarda kadınlarda adet kanamasının 2 ile 7 gün arasında devam etmesi olası kabul ediliyor. Ancak bu süreden daha uzun süre devam ederse yani 7 günden uzun sürerse kesilmeyen adet kanaması olarak kabul edilir.
Açık renkli, fışkırır tarzda ve kesik kesik bir kanama görülüyorsa atardamar kanaması, Koyu renkli ve vücuttan düşük basınçla sızar şekilde akıyorsa toplardamar kanaması, Küçük kabarcıklar şeklinde görülüyorsa kılcal damar kanaması olarak adlandırılabilir.
Yetişkin bir insanda ortalama 4.5-6 litre kan vardır. Bunun %10 nun kaybedilmesi ile halsizlik yorgunluk, baş dönmesi , çarpıntı gibi belirtiler görülür. %2o kan kaybı ile şok ve hayati tehlike oluşur.
Bacakta kılcal damar çatlaması
Kırmızı ve mor renkte görülebilir.
Atar damar kanamaları kalp atımları ile uyumlu olarak kesik kesik akar ve açık renklidir. Toplardamar kanamaları ise koyu renkli ve sızıntı şeklindedir. Kılcal damar kanaması küçük kabarcıklar şeklindedir.
kanamalar majör kanama olarak değerlendirilirken bunun dışında kalan tüm kanamalar major olmayan kanamalar olarak adlandırılmaktadır. Majör olmayan kanamaların da müdahale ve yatış gerektirebileceği unutulmamalıdır.
İbuprofen veya naproksen sodyum gibi NSAID'ler, adet kan kaybını azaltmaya yardımcı olur. NSAID'ler, ağrılı adet kramplarını (dismenore) rahatlatmanın ek yararına sahiptir. Traneksamik asit. Traneksamik asit, adet kan kaybını azaltmaya yardımcı olur ve sadece kanama anında alınması gerekir.
Bugüne kadar kullanılan en başarılı hemostatik ajandır. Kanayan bölgenin üzerinde bolca Celox döküp, üzerine bir süre baskı uygulayarak kanın durmasını sağlanır. Kana karışmaz, az miktarda karışsa bile birkaç dakika içinde kan serumu içinde çözünür.
Hemofili Hastalığı Nedir? Hemofili, kanın gerektiği gibi pıhtılaşmaması sonucu kanamanın durmaması ya da geç durması ile kendini belli eden kalıtsal bir hastalıktır. Vücutta bir bölge kanadığında, kan hücreleri pıhtılaşarak kanayan damar ucunun tıkanmasını sağlar.
Lekelenme şeklinde kanama, travmalara bağlı olarak görülebilir. Bu tip lekelenmelere çoğunlukla karın ağrısı eşlik eder. Rahim içinde kanserli olmayan kitleler olarak tanımlanabilen myomlar ve polipler, sıklıkla ara kanamaya ve lekelenmeye neden olur.
Ara kanama (metroraji), yaygın olarak hormonal değişimler, rahim içi enfeksiyon, miyomlar, rahim içi polipleri, spiral ve acil doğum kontrol hapları gibi doğum kontrol yöntemlerinin kullanımı sonucu meydana gelir. Bazı durumlarda düzensiz olarak görülen ara kanamalara rahim kanseri de sebep olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri