Türkiye'deki tabiat koruma alanları listesi, Türkiye'de bulunan tabiat koruma alanlarının derlendiği listedir. Türkiye'de 31 adet tabiat koruma alanı vardır.
Halen ülkemizde 33 Milli Park, 35 Tabiatı Koruma Alanı, 17 Tabiat Parkı, 89 Tabiat bulunmaktadır. Bu alanlar hektar olarak 686631 ha Milli Park, 69505 ha Tabiat Parkı, 85024 ha Tabiatı Koruma Alanı, 464 ha Tabiat Anıtı olup toplamda 839624 ha alanı kaplamaktadır.
Milli Parklar Yasası'nın 2. maddesi ile milli park, tabiat parkı, tabiat anıtı ve tabiatı koruma alanları 'korunan alanlar' olarak belirlenmiş.
Orman ve Su İşleri Bakanlığınca 1984 yılında Türkiye'nin ilk "tabiat koruma alanı" ilan edilen Hacıosman Ormanı Tabiatı Koruma Alanı'na 33 yıldır sadece bilimsel çalışma yapmak için girilebiliyor. Bunun nedeni ise ormanda yok olma tehlikesi altında olan ağaç türlerinin ve diğer endemik türlerin bulunmasıdır.
İlgili 26 soru bulundu
Korunan alan; Milli parklar, tabiat parkları, tabiat anıtları, tabiatı koruma alanları, doğal sit alanları, sulak alanlar, özel çevre koruma bölgeleri ve benzeri koruma statüsü bulunan, biyolojik çeşitliliğin, doğal ve bununla ilişkili kültürel kaynakların korunması ve devamlılığının sağlanması amacıyla ilgili mevzuata ...
Korunan Alanlar; milli park, tabiat parkı, tabiatı koruma alanı, tabiat anıtı, yaban hayatı geliştirme sahası, sulak alan (ulusal öneme haiz sulak alan, mahalli öneme haiz sulak alan, ramsar alanları), muhafaza ormanı, gen koruma ormanı, tohum meşçeresi, tohum bahçesi, şehir (kent) ormanında istatistik verisi olarak ...
Sonuncusu 28 Ekim 2021'de tabiat parkı ilan edilen Huzurlu Tabiat Parkı'dır.
Korunan alan;
Türkiye'nin korunan alanları deniz ve kıyılardan dağlara, deltalardan, ormanlara, yaylalardan bozkırlara, göl ve akarsu sistemlerine derin vadiler ve kanyonlardan buzullara kadar çeşitli doğal ekosistem ve oluşumları barındırmaktadır.
Korunan alanlar, su sağlama, iklim değişikliğini hafifletme, taşkın kontrolü ve biyoçeşitliliğin korunması gibi pek çok ekolojik etkiye sahiptir (Koca, Güney, Öncü, Somuncu, 2016).
Korunan Alan: Ekosistem hizmetlerinin ve kültürel değerlerin, tabiatla birlikte uzun vadeli korunması ve devamlılığın sağlanması maksadıyla mevzuatla tanımlanan ve yönetilen coğrafi bir alandır.
(1) Mutlak koruma alanı, içme-kullanma suyu temin edilen veya edilmesi planlanan tabii göl, baraj gölü ve göletlerin, maksimum su seviyesinden itiba- ren yatayda 300 metre genişliğindeki kara alanıdır.
Buna göre milli park kapsamında değerlendirilen alanlar 4 gruba ayrılmış olup, bunlar: 1- Milli Park, 2- Tabiat Parkı, 3- Tabiat Anıtı, 4- Tabiatı Koruma Alanı, biçi- mindedir.
“Nitelikli doğal koruma alanları”; koruma amaçlarına uygun olarak yörede yaşayanların alanın mevcut kaynaklarını kullanmasını sağlayarak doğal hayata dayalı geleneksel yaşam şekillerinin korunacağı alanlar olacaktır.
Ancak endemik, nesli tehlike altında olan veya benzer statüde bulunan türlerin popülasyon miktarına bakılmaksızın yaşama alanları, yaban hayvanı koruma sahası olarak ilan edilir.
Türkiye'deki tabiat anıtları listesinde 23 Kasım 2019 itibarıyla 114 anıt alanı bulunmaktadır.
Ankara Nallıhan'da yer alan Sarıçalı Dağı 27.10.2021 tarihli Cumhurbaşkanı Kararıyla Milli Park İlan edildi. Ülkemizin 46. Milli Parkı olan Sarıçalı Dağı Milli Parkı, Ankara'ya 185 Km, Nallıhan'a 25 Km mesafede ve 1740 rakıma sahip, doğal dokusu, görünümü ve Uyuzsuyu Şelalesi ile önemli peyzaj değeri taşımakta.
Milli Park: Bilimsel ve estetik bakımından, ulusal ve uluslararası ender bulunan doğal ve kültürel kaynak değerleri ile koruma, dinlenme ve turizm alanlarına sahip doğa parçalarıdır.
Koruma alanlarının tespit ve tescili hangi bakanlık tarafından yapılmaktadır? Doğal sit alanı ve tabiat varlıklarının tespit ve tescili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılmaktadır. Ancak yapı yasağı var ise Bakanlar Kurulu Kararı ile tescil edilmektedir.
Samsun'un Çarşamba ilçesinde içindeki endemik ağaç türleri dolayısıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığınca 1984 yılında Türkiye'nin ilk "tabiat koruma alanı" ilan edilen Hacıosman Ormanı Tabiatı Koruma Alanı'na 33 yıldır sadece bilimsel çalışma yapmak için girilebiliyor.
Korunan alanlar ağı içinde yer alan sağlıklı doğal ekosistemlerin iklim değişikliğinin getirdiği yeni koşullara (kuraklık, hastalık, vs) karşı direnci yüksektir. Çünkü doğal ekosistemler bugüne gelinceye kadar geçirdiği kuraklık, don, fırtına, hastalık gibi zor koşullar altında evrimleşmiş ve direnç geliştirmiştir.
Yozgat Çamlık Milli Parkı 1958 yılında milli park ilan edilmiştir. 264 hektarlık alanına sahip olan Çamlık Milli Parkı Türkiye'nin ilk milli parkıdır. Yozgat Çamlığı Milli Parkı 1982 yılında yapılan bir araştırmaya göre, Kafkas Çamı (Pinus nigra Arn. Subsp.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri