İki Çeşit Mutluluk Vardır: Hedonistik ve Yudimonik.
Hedonik mutluluk
Hedon kökünden gelen Hedonizm zevk ve sefa düşkünlüğü anlamına geliyor. Hedonik Mutluluk tanımında, amaç sürekli haz almak. Burada her ortamda hazzı maksimize etme, acıdan kaçınma çabası var. En önemlisi de herhangi bir anlam arayışı yok.
Mutluluk, maddi ve/veya manevi özlemlere ulaşılması sonucu hissedilen bir tatmin ve kıvanç durumudur. Mutluluğun anlamının her birey için farklı olması, mutlu olmanın yolunun her kişi için farklı şekillenmesine sebep olur.
Mutluluk, sevinç duyma ve yaşam doyumu gibi duygularla kendini gösteren duygusal bir durumdur. Çok değişik tanımları olsa da, çoğunlukla olumlu duygular taşıma ve yaşamından doyum bulmanın bir bileşkesi olarak tanımlanır.
Aristo'ya göre mutluluk insanın kendisine bağlı bir olgudur. Mutluluk anlık heveslerden oluşmaz, mutluluk nihai bir hedeftir. Hayatımız boyunca bizim besleyip yeşerttiğimiz bir duygudur. Başkaları bize onu hediye etmez yalnızca bunu kendimiz yücelterek doruk noktasına ulaşabiliriz.
İlgili 16 soru bulundu
İç huzur; korku, endişe ve stresten uzak, zihinsel ve duygusal bir sakinlik halidir. İçiniz huzurluyken, zihniniz sakindir; mutluluk ve özgürlük duygusu yaşarsınız. İç huzur aslında çoğu zaman deneyimlenen tanıdık bir duygudur.
Mutluluk genellikle “fiziksel” bir durumun ifadesiyken, huzur “ruhsal” bir dinginliğin içtenlikle hissedilmesi durumu yani kalıcı bir ruhsal süreçtir.
Platon'a göre mutluluk insanın en yüksek İyiye varmasıdır. Platon'da Varlık ve İyi birbirleriyle özdeş konumda yer almaktadır. Aristoteles etik görüşünde hocası Platon'un düşüncelerini izlese de, idealar dünyası ve görünüş dünyası ayırımını kabul etmez.
Yüzde 48'i genlerimizden
Bu araştırmacılar, herhangi bir andaki mutluluğumuzun şaşırtıcı bir oranda -yaklaşık yüzde 48- genlerimizden geldiği sonucuna vardılar.
Yaşanılanlar, görülenler ve öğrenilenler ne kadar acı olursa olsun, macera insanoğlu için büyük bir nimetti. Çünkü dünyadaki en büyük mutluluk, bu dünyanın şahidi olmaktı.”
Yapılan araştırmalar mutluluğun genetik ve kalıtsal faktörlere bağlı olduğu kadar eğitim, gelir düzeyi, sosyallik gibi çevresel faktörlerle de ilişkili olduğunu bildirmektedir. Duygu olarak mutluluğun içsel (endojenik) ve dışsal (ekzojenik) faktörler arasında genel bir etkileşim olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.
Mutluluk bir duygudur. Duygularımız güdüler gibi davranışlarımızı harekete geçirir. Açlık güdüsü karnınızı doyurmanız için arayışa neden olur; ama korkunuzun oluşturacağı hareket, duruma ve kişiye göre değişir. Mutluluk ise, yaptığımız iş sonunda hissettiğimiz duygudur ve adeta bizim ödülümüzdür.
Eudaimonia (Yunanca: εὐδαιμονία) kelime anlamı 'iyi ruh hali' olan ve genelde saadet, mutluluk gibi çevirilen Yunanca kelimedir. Aristoteles, insanın en yüksek ve iyi durumuna eudaimonia demiştir.
Eudaemonoloji : mutluluk. Erdemlere, anlamlı ve amaçlı bir hayat sürmeye dayalı mutlak mutluluk öğretisi.
Ödomanik mutluluk potansiyelimizi gerçekleştirip ve optimumda emek verip, bir şeyler yaratarak elde ettiğimiz mutluluk olarak da tanımlanabilir.
Sokrates'in bu ve benzeri sorulara cevabı tek kelime ile şudur: Eudaimonia (mutluluk). Bütün insanlar mutlu olmak istemekte, mutluluğun peşinde koşmaktadırlar. O halde eudaimonia (mutluluk) insan doğasının peşinden koştuğu şey, onun ereğidir. Akıl ve bilinç sahibi bir varlık olarak insanın amacı erdemli olmaktır.
Aristoteles için mutluluk; akıl ve erdemden ayrı düşünülemez. Eudaimonia, lezzetli bir tatlının verdiği mutluluk hissinden ziyade bir yaşam tarzıdır. Anlık mutluluktan ziyade sürdürülebilir olan mutlulukla ilgilenir. Aristoteles, mutluluğun birçok şey tarafından etkilendiğini söyler.
“İyi” ve “mutlu” yaşamın nasıl olabileceği, dolaysıyla da iyinin ve mutluluğun ne olduğu soruları, etiğin başlangıçtaki temel soruları olmuştur. Mutluluk sorununu ilk ele alan filozof Demokritos'tur. Ona göre insan sürekli bir “iç dinginliğe” (ataraksia), huzur ve esenliğe kavuşmasının yolunu bulmalıdır.
Salinger'a (1964) göre mutluluk ve neşe arasındaki en tekil fark, mutluluğun katı, neşeninse sıvı olmasıdır. Merriam-Webster sözlüğü neşeyi “zihnin ve duyguların hafifliği” olarak tanımlamakta.
Mutluluk ve sevinç kavramları birbirleriyle ilişkili kavramlardır. Ancak mutluluk daha çok iyi bir yaşam tarzı ve halinden memnun olmayı ifade eder, sevinçse bir insanın geçici olarak hissettiği hoş bir duygudur. Mutlu olmayan bir kişi bile olumlu bir gelişme karşısında geçici olarak sevinç duygusu hissedebilir.
Araştırmacılar aşırı mutluluk ve sevinçle tetiklenen bu durumu 'mutlu kalp sendromu' olarak adlandırmışlardır. Hem ani ve aşırı üzüntü, hem de ani ve aşırı mutluluk kalbe zarar verebilmektedir. Elbette bu mutluluk kalbe zararlı demek değildir. Dozunda mutluluk kalbe zarar değil fayda vermektedir.
Seligman'ın mutluluk formülü: H (Happiness/Mutluluk)= S(Set range/Belirlenmiş mutluluk aralığımız) + C (Circumstances/Yaşam koşullarımız) + V (Voluntary control/Gönüllü kontrolümüz altındaki faktörler).
Araştırmalara göre, mutlu bir yaşamın 4 temel anahtarı var; cinsiyet, karakter, dış etmenler ve yaş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri