Otomatik şanzıman çeşitleri tam otomatik, tek kavramalı otomatik, CVT otomatik ve çift kavramalı otomatik şanzıman olarak dörde ayrılır.
DSG; yüksek yakıt verimliliği ve hızlı vites geçişleri ile öne çıkıyor. CVT ise uzun süre kullansanız bile dayanıklı yapısı ve ideal devir arayanların tercihi olabilir. Eğer kendi görüşümü söylemek doğru olursa, ben tercihimi DSG'den yana kullanabilirim . Benim için seri vites geçişleri çok önemlidir.
CVT (Continuously Variable Transmission): Bir çok marka tarafından tercih edilir. Çift kavramalı olmasa da oldukça seri vites geçişleri sağlayan sorunsuz ve uzun ömürlü bir şanzımandır.
CVT şanzımanın kullanıldığı modeller arasında Honda Jazz, Honda City, Honda Civic, Nissan Micra, Nissan Pulsar, Subaru Forester, Subaru Impreza, Toyota Yaris, Toyota Corolla, Toyota Auris, Renault Koleos gibi araçlar var.
İlgili 23 soru bulundu
CVT Şanzıman Tam Otomatik mi Yarı Otomatik Mi? CVT şanzıman, çalışma prensibi olarak yarı otomatik ya da manuel değildir. Bunun için CVT şanzımanlar tam otomatik olarak adlandırılmaktadırlar.
Bir CVT şanzıman arızası yapılamadığında, genellikle 10-15 bin lira civarında yenisi alınmak zorunda kalınabilir. CVT ünitesi, tipik otomatik şanzıman kadar uzun dayanmayacaktır. Aslında, bu birimlerin çoğunluğunun 150 -200 bin km veya daha az dayandığını görüyoruz.
Bu da sonsuz vites anlamına geliyor.
Toyota, Amerikan araştırma şirketi CarMD tarafından yapılan araştırmaya göre en sorunsuz araba markası olarak belirlendi. Arızalanma sıklığı en düşük olduğu belirlenen Toyota araba modelleri, dünyanın en güvenilir ve sorunsuz otomobil markası sıralamasında birinci sırada yer aldı.
“CVT şanzıman nedir?” sorusunun cevabını zaman zaman Japon şanzıman olarak da görebilirsiniz. CVT şanzıman, içerisinde bulunan ve çapı sürekli değişen iki kasnağın hareketine dayanan bir çalışma prensibine sahiptir. CVT şanzıman yaklaşık olarak 1950'li yıllardan beri kullanılmaktadır.
CVT vitesli aracınız varsa özellikle yokuşta ve yük altındayken ani zorlamamak gerekir. Bu durum kasnakları birbirine bağlayan zincirin bozulmasına veya kopmasına sebep olur. Ayrıca Şanzıman yağını üretici firmanın önerdiği yıl veya periyotlarda titizlikle değiştirmek gerekir.
Genel olarak, CVT güvenilirlik, maliyet etkinliği ve performans arasındaki mükemmel dengeyi kurar. Bazı sürücüler geleneksel otomatik şanzımanların daha sportif hissini kaçırsa da, CVT'nin iyileştirilmiş yakıt ekonomisi ve tepkiselliği onu birçok araç için mükemmel bir seçim haline getiriyor.
CVT şanzıman, akıcı ve verimli bir sürüş deneyimi isteyen sürücüler için mükemmel bir seçenektir. Ancak, CVT şanzımanlarının sınırlamaları da vardır. CVT şanzımanları belirli araçlarla uyumlu değildir, yedek parça bulmak zor olabilir ve CVT şanzıman diğer şanzımanlara göre daha hızlı yıpranabilir.
7 ileri S tronic, iki çoklu plakalı kavramadan ve iki alt-şanzımandan oluşur. Bunların her ikisi de sürekli etkindir fakat bir kerede sadece biri motor tarafından çalıştırılır. Örneğin sürücü, üçüncü viteste hızlandığında, ikinci şanzıman bölümünde dördüncü vitese geçilmiştir bile.
Otomatik şanzıman çeşitleri tam otomatik, tek kavramalı otomatik, CVT otomatik ve çift kavramalı otomatik şanzıman olarak dörde ayrılır.
Otomotiv dünyasının amiral markalarından biri olan Mercedes-Benz, modellerinde “9G-Tronic” isimli tam otomatik şanzımanları tercih ediyor.
1. Mazda. Japon otomobil devleri arasında yer alan Mazda, CarMD tarafından hazırlanan en az arızalanan otomobiller listesinde ilk sırada yer alıyor.
Türkiye'de en çok sevilen arabalardan biri olan Audi A3'ün Euro Ncap testleri sonucunda yetişkin koruması %89 iken çocuk koruması da %81. Volvo S90. Genellikle sağlam araba denince herkesin aklına ilk olarak Volvo gelir. En sağlam araba hangi marka sorularına genel olarak Volvo cevabı verilmektedir.
Dünyanın en sağlam araba markaları arasına elbette pek çok şirket sıralanabilir. Fakat bazı markalar diğer firmalar arasından rahatlıkla sıyrılabilir. Örneğin Volvo, Audi, BMW, Mercedes-Benz, Isuzu ve Volkswagen en sağlam araba markaları arasında listenin başında yer alır.
EDC Şanzıman, debriyaj pedalına olan ihtiyacı ortadan kaldıran bir tür otomatik çift kuru debriyaj şanzımandır. Tek ve çift dişliler için iki giriş miline bölünmüş iki ayrı kavrama kullanır. Bu, araç hızlanırken ve yavaşlarken şanzımanın vitesler arasında geçiş yapmasına olanak tanır.
CVT şanzımanlarda auto hold veya yokuş kalkış desteği olur. Her ne kadar tork konverktör olsa da kayış sisteminden olsa gerek, diğer tork konverktörlü otomatik vitesler gibi rampada sabit kalmaz. Dik rampalarda geri kaçırma yapar.
Sadece MMT/MM (ve muadili diğer markalarda, çift kavrama dahil) şanzımanlarda boşa almak gerekiyor, AT denen otomatik şanzımanla CVT denen otomatik şanzıman kavramaları Her İkiside Tork Konvertörlü olduğundan boşa alma zorunluluğu yok.
CVT şanzımanımızda bildiğim kadarıyla baskı-balata yok.
Genellikle, Honda Civic CVT şanzıman yağı, her 40.000 km'de bir veya 2 yılda bir değiştirilmesi önerilir.
Genel olarak konuşursak, otomatik şanzıman yağınızı yaklaşık iki yılda bir değiştirmeniz gerekir. Alternatif olarak, her 30.000 km'de bir değiştirmeyi düşünebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri